Ztracení ve vlastním světě
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Ztracení ve vlastním světě

Ztracení ve vlastním světě | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 12. 2023 19:30 55

Seznam kapitol

1. Pohled do cizího světa 2. Teď by to šlo protlačit 3. To musí být konspirace! 4. Válka, kterou nikdo nevidí

Když došlo ke střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty, byl to pro mě šok. O poznání větší šok ale bylo to, že se brzy ukázalo, kolik lidí žije jenom ve svém vlastním světě, ve své vlastní realitě, kterou si konstruují nezávisle na skutečnosti.

Reklama

Důvod, proč jsou sérioví vrazi tak úspěšní, spočívá v tom, že se nedají snadno přečíst. Úplně klasický příklad je Jeffrey Dahmer, který vždy vypadal nejistě až křehce. V některých případech nejenže narazil na policisty a byl doslova sekundy od odhalení, ale nejenže je přesvědčil, ale dokonce mu pomohli vrátit jeho oběť zpět do jeho bytu. Řekli byste, že prostě není možné, aby někdo svedl, zabil a částečně snědl sedmnáct mladých mužů, že si někdo něčeho prostě musel všimnout, ale ne – málem mu to prošlo. 

Doporučuji podívat se na interview s Dahmerem, abyste měli představu, o čem tu mluvím. Způsob, kterým dokázal operovat, aniž by si toho někdo všiml, vedl Američany, kteří prostě nesnesou porážku, aby vyvinuli všelijaké techniky „detekce podvědomých pohybů“, ze kterých vyvozují, že „Dahmer měl jen tenkou vrstvu lidství“. 

Blbost. Nikdo na něm nepoznal vůbec nic. Dahmer působí normálně, mluví pomalu, nepanikaří. Když na něj nějaká oběť narazila v baru, patrně ho považovala za nejistého mladíka, který si není úplně jistý svou sexualitou a tak trochu se za ni stydí – a naprosto by v něm nehledala někoho, kdo své oběti zfetuje, zabije je vrtačkou a sežere. Lidé jako on dokážou velice efektivně oddělit to, co je vidět navenek – a to, co mají uvnitř. Když si dáte pozor, tak si všimnete, že ani v interview Dahmer nepopisuje, co se děje uvnitř něj, on popisuje model toho, co se děje uvnitř něj. Je to pořád hra pro okolí. 

U střelců je podobný problém: Pokud vám nedají najevo, co se chystají udělat, můžete to odhadovat jenom nepřímo. Narazil jsem na nejednoho osla, co začal vykládat, že nechápe, jak si nikdo z fakulty nevšiml, na co se střelec chystá. Tohle je projev hlouposti, nesoudnosti a nulové zkušenosti s psychopatologií: U inteligentního psychopata nedostanete žádné varování – a když uvážíme, že zrovna filda má hodně introvertů, tak se mezi nimi dokonale ztratí. 

Pokud má váš spolužák nějakou zvláštnost, ale nemluví o ní, tak o ní prostě nevíte. Spousta lidí vypadá normálně proto, že o svých zvláštnostech nemluví. Když se vám otevřou, budete jenom zírat, co mají i zdánlivě běžní lidé za zvláštnosti: Od kleptomanie, kterou dělají kvůli vzrušení, přes obsese, fascinaci zločinci a bezdomovci, potřebou absolutní kontroly nad životem členů své rodiny, až po extrémní sexuální fantazie, o kterých často neřeknou ani svým partnerům, protože se bojí, že kdyby jim řekli pravdu, tak to bude znamenat konec jejich vztahu.

A k tomu, samozřejmě, se přidávají lidi s konspiračními teoriemi. Tak na začátku se vynořily teorie o tom, že to určitě nezabíjel student fakulty, ale nějaký Ukrajinec, kterému přeskočilo, ale vláda nám to nechce říct. Další teorie říkala, že to byl nějaký woke student, který se rozhodl vyhubení lidstva zrychlit. Pak se objevila teorie, že na fakultě zabíjel student, ale v Klánovicích Ukrajinec, takže se to rozhodli všechno tomu studentovi přišít. 

Jiná teorie se zakládala na tom, že Policie sice mohla zasáhnout, ale nezasáhla, takže za tím bude Bůh ví co. Další říkala, že šli do budovy v Celetné úmyslně špatně. Pak se objevila druhá strana a začala tvrdit, že se inspiroval v Rusku a dokládali to příspěvky na síti Telegram. Pak přišli jiní a začali se ptát, proč by se student údajně přiznal v dopise, když plánoval vyhodit rodný dům do vzduchu. Pak došlo jako tradičně na obvinění z inside jobu, tedy z práce nějakých našich tajných služeb.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama