Ztracení ve vlastním světě
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Ztracení ve vlastním světě

Ztracení ve vlastním světě | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 12. 2023 19:30 55

Seznam kapitol

1. Pohled do cizího světa 2. Teď by to šlo protlačit 3. To musí být konspirace! 4. Válka, kterou nikdo nevidí

Když došlo ke střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty, byl to pro mě šok. O poznání větší šok ale bylo to, že se brzy ukázalo, kolik lidí žije jenom ve svém vlastním světě, ve své vlastní realitě, kterou si konstruují nezávisle na skutečnosti.

Reklama

Po konspiračních teoreticích přišla Policie a začala zasahovat nejdřív proti těm, které nenapadlo nich chytřejšího než vraždy schvalovat na sociálních sítích, případně slibovat, že „oni budou další“. (Opravdu netuším, jestli musíte být úplně ožralí anebo navíc ještě totálně blbí, abyste se pustili do něčeho podobného.) Pak Policie varovala, že bude zasahovat proti sdílení konspirací, čímž to moc nevylepšila, protože následně vznikla konspirace o tom, že to celé je komplot s cílem potlačit svobodu slova.

Pak se někdo pozastavil nad tím, že fakulta nechce vydat jména mrtvých, z čehož vyvodil, že tam žádní mrtví nebyli a tím dosáhl konspiračního levelu Alexe Jonese. Někdy v té době vydala Policie videa ze zásahu, aby bylo vidět, že to nebyla žádná habaďůra, že se to opravdu stalo – ale tím bohužel podpořili popularizaci toho útoku.

Událost sdílel celý svět – od CNN po Al-Jazeeru – a každý si lehce přihřál svou polívčičku, od toho, že musíme opevnit vánoční trhy přes to, že jde o snahu kompromitovat muslimy ve světě a konče tím, že je nutný naprostý zákaz zbraní pro civilisty. Obejdete tradiční podezřelé – a vidíte, jak každý, doslova každý, si tu událost interpretoval po svém a začal tlačit na prosazování své vlastní agendy. Neodolaly ani politické špičky, protože když se někam namíří reflektory, musí tam samozřejmě hned vlézt a ukazovat, jak jsou v tom taky.

Tedy až na fakultu, její studenty, absolventy a normální lidi, kterým to prostě přijde hrozné. Mně to taky přijde hrozné. Problém je v tom, že protože pachatel i jeho otec jsou mrtví, tak se možná nikdy nedozvíme pravdu o tom, proč to vlastně udělal. 

Teď přichází fáze, kdy se bude řešit, co s tím jako dál. Nikdo ve světě neví, jak se přesně chránit, protože základním rysem inteligentních psychopatů je právě jejich inteligence, tedy schopnost pochopit ochranná opatření a udělat protiopatření. Je velice těžké je podchytit, protože se typicky nechvástají na sociálních sítích a promýšlejí, jak svůj útok provést. 

Zjednodušeně řečeno, většina opatření funguje proti těm hloupým a nepříliš motivovaným. Patrola se samopaly na náměstí dokáže zastrašit možná pouliční gang, ale těžko někoho, kdo si naplánoval, že mezi policisty jenom projde – a protože je škola dokonale opevněná a chráněná bezpečnostními rámy, zasáhne místo ní třeba bistro vedle během oběda. 

Předpokládám, že se budou dělat zbytečná legislativní řešení (která podobní ignorují) a drahá technická řešení (která pro změnu obejdou). Ten opravdu zásadní konflikt se přitom odehrává jinde – v mysli toho, kdo takovou věc zvažuje. To je nezřídka úplně uzavřený svět, který málokdo chápe – a většina lidí možná ani neví, že něco takového existuje v hlavě člověka, kterého znají desítky let anebo celý život. 

Tohle je válka, kterou nikdo nevidí. Uvidíme selhání – ten moment, kdy to temné vyhraje a pošle to dotyčného na cestu zkázy. To, co neuvidíme, je naopak jeho vítězství: Ten moment, kdy dokáže to temné ovládnout a najde důvod proč to zastavit. Není to o technologii, je to o hodnotách. Těžko říct, kolik lidí kolem nás nosí v sobě něco opravdu temného, ale já jim přeju, aby nad tím vyhráli. Přeju to všem – a přeju to i vám.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama