[1. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: AlzaPC s Gainward GeForce RTX 4070 SUPER
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz
Článek [1. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: AlzaPC s Gainward GeForce RTX 4070 SUPER

[1. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: AlzaPC s Gainward GeForce RTX 4070 SUPER

Jakub Osička

Jakub Osička

26

Léto je tady a s ním i spousta prostoru naskočit ve volných chvílích do příběhů, které píšou nejnovější herní tituly. V jednu vteřinu můžete vyplout do galaxií virtuálních vesmírů a vzápětí poletovat na koštěti nad školou čar a kouzel. Jak si ale zvolit správnou herní mašinu? Přináší nové technologie grafických čipů opravdu tak velkou výhodu do plynulosti herních zážitků? Právě na tyto otázky budeme společně hledat odpověď.

Reklama

Série testů Gainward GeForce RTX 4070 SUPER Ghost v sestavě AlzaPC

Připravili jsme si pro vás malou sérii článků, ve které si otestujeme hraní různých áčkových titulů s grafickou kartou Gainward GeForce RTX 4070 SUPER Ghost s grafickým čipem NVIDIA.

[1. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: AlzaPC s Gainward GeForce RTX 4070 SUPER
i Zdroj: Gainward

Zajímat nás bude hlavně praktický přínos nejnovějších technologií, jejichž zkratky vám určitě nejsou cizí, protože se s nimi setkáváte nebo setkávat budete v grafickém nastavení samotných her. Rozklíčujeme si zkratky RTX, DLSS, DLAA a podíváme se, co hráčům technologie ukryté pod těmito písmeny reálně přináší a jaký vliv mají na zvýšení snímkových frekvencí a míru detailu vykreslování herního světa.

[1. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: AlzaPC s Gainward GeForce RTX 4070 SUPER
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz

Představení testovacího herního počítače

Pracovat budeme s počítačovou sestavou AlzaPC GameBox Prime. Co od sestavy vyšší střední třídy očekávat? Rozhodně plynulé hraní ve vysokých v rozlišení 1440p. Sestava totiž nabízí vyváženou konfiguraci zmíněné grafické karty Gainward GeForce RTX 4070 SUPER Ghost a procesoru Intel Core i7 12700KF, který v základu dosahuje na frekvenci až 5,0 GHz a patří při současných cenách mezi nejatraktivnější kousky z 12. generace Alder Lake.

Co v sobě ukrývá tento herní počítač dále? Rychlé úložiště M.2 NVMe SSD s prostorem 1 TB, operační paměť s kapacitou 32 GB a frekvencí 3200 MHz a výbornou konektivitu i design. Základní deska má integrovaný modul Wi-Fi a Bluetooth, skříň SXT K106 je překvapivě robustní a prakticky vyřešená. Prosklená bočnice ve formě dvířek? Jasně. Snadno oddělitelný magnetický přední panel pro přístup k prachovým filtrům? Máte ho mít. V zadní části je také relativně slušný prostor pro cable management, který se už z výroby povedl. Ventilátory jsou tiché, prostupnost pro proudění vzduchu velkorysá. K dokonalosti snad chybí jen USB-C na předním panelu. Při ceně 37 990 Kč v době psaní tohoto článku nabízí AlzaPC GameBox Prime výborný poměr cena/výkon.

[1. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: AlzaPC s Gainward GeForce RTX 4070 SUPER
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz / Guerrilla Games

Testujeme populární hry a přínos AI technologií NVIDIA

Co vše budeme testovat? Společně se vypravíme prozkoumat áčkové herní tituly, které jsou kompatibilní s technologiemi NVIDIA. Představíme si reálné přínosy jejich potenciálu. Ze sestavy zkrátka vytěžíme maximum a poradíme vám, jak hry nastavovat, abyste technologie využívali správně. Uvidíte i vizuální porovnání toho, co která funkce přináší do finálního obrazu, který se rozzáří na vaší obrazovce.

[1. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: AlzaPC s Gainward GeForce RTX 4070 SUPER
i Zdroj: NVIDIA

Představení magického DLSS – jak pomáhá k plynulosti her?

Deep Learning Super Sampling, aneb skloňované technologické označení DLSS. Co se za touto zkratkou skrývá? Propracovaný algoritmus umělé inteligence, který ale není jen dalším z AI buzzwordů. Co umí? A jak se projevují jeho dílčí funkce v kompatibilních hrách? Právě DLSS bude jedním z hlavních témat naší testovací série. Zkusme si pro začátek jeho dílčí složky představit srozumitelně a jednoduše.

  • Super Resolution – Algoritmus, který dokáže generované menší rozlišení obrazovky upscalovat do vyššího a tím zvyšovat výkon karty při zachování vysoké kvality obrazu. Jde o první funkci, kterou DLSS přineslo a se kterou zlepšilo efektivitu výkonu grafických karet
  • Frame Generation – Pozdější DLSS 3 nám zprostředkovalo přelomovou možnost dopočítávání celých obrazových snímků. V kompatibilních hrách s touto technologií dokáže grafický čip markantně zvýšit snímkovou frekvenci (FPS), a tedy plynulost hry. Sluší se upozornit, že tato funkce je vlastní grafickým čipům až od řady RTX 40
  • Ray Reconstruction – Kam dál od generování snímků? Tématem posledních let je ray tracing a jeho efekty světla, odlesků a odrazů. Právě k němu se DLSS kloní v poslední verzi 3.5. Dopočítávání efektů ray tracingu vede k ještě přesnějším detailům odrazů ve vodě, odlesků na různých typech povrchu a virtuálnímu vnímání paprsků světla

Základy teoretického backgroundu máme za sebou a v příštích dílech se už můžete těšit na praktické testy a srovnávání výsledků. Věnovat se budeme jednotlivým technologiím i některým konkrétním áčkovým hrám v detailu. Zatím si prohlédněte vybrané sestavy AlzaPC s grafickými kartami Gainward GeForce RTX.

Další články ze série

Reklama
Reklama

Sponzorovaný redakční článek

Autorem článku je redaktor našeho webu. Text reprezentuje názory autora, vychází z našich nezávislých testů a obsahuje výsledky našich měření. Mohl vzniknout díky finanční podpoře partnera. Děkujeme!

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama