[2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz / Guerrilla Games
Článek [2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS

[2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS

Jakub Osička

Jakub Osička

47

V našem letním seriálu se věnujeme technologiím hlubokého učení NVIDIA a jejich konkrétním projevům ve hrách a výkonu. Pojďte s námi prozkoumat, jak rozdílné mohou být virtuální světy s využitím technologií NVIDIA DLSS a dalších – ať už chcete putovat galaxií, rozkrývat mysteriózní příběh nebo létat na koštěti.

Reklama

Vítáme vás zpět u naší série testování nových her s využitím technologií grafických čipů NVIDIA. Dnes navážeme na úvodní díl, ve kterém jsme si představili naši testovací počítačovou sestavu AlzaPC s grafickou kartou Gainward GeForce RTX 4070 SUPER Ghost.

[2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz

Dnes prozkoumáme DLSS – Super Resolution

Zmínili jsme také primární skupinu technologií hlubokého učení NVIDIA, které zastřešuje zkratka DLSS – Deep Learning Super Sampling. Právě ty totiž umožnily hráčům nejznatelnější posun v plynulosti i míře detailu jednotlivých her. Dnes nás čeká první stupínek. Řeč bude o funkci Super Resolution a testovat ji budeme na několika titulech vč. hororové příběhovky Alan Wake 2 nebo výpravného akčního dobrodružství Horizon Forbidden West.

[2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz / Remedy Entertainment

Super Resolution je opravdovým základem DLSS 2, které začalo využívat výpočetní jádra Tensor. Jak už název napovídá, Super Resolution se týká vykreslovaného rozlišení hry. Myšlenka stojící za touto technologií je prostá. Grafický čip generuje menší než nativní rozlišení obrazovky, které je ale následně z více snímků dopočítáváno do vyššího právě pomocí vytrénovaného algoritmu umělé inteligence a výpočetní síle jader Tensor.

Profily Super Resolution a DLAA

Nezřídka se s touto technologií setkáte u mnoha aktuálních her v grafickém nastavení. Pokud Super Resolution aktivujete, můžete si vybrat z profilů na škále od kvality přes rovnováhu a výkon až po ultravýkon (od nejvyššího po nejmenší rozlišení, které vstupuje do upscalingu). Samozřejmě čím vyšší vstupní rozlišení si budete chtít udržet, tím obraz bude kvalitativně trpět méně, ale bude náročnější jej vykreslit. Nesmíme zapomenout na jednu poznámku. Jestliže je Super Resolution vypnuto, mohou se jádra věnovat tzv. DLAA – Deep learning anti-aliasingu, který slouží k lepšímu vyhlazování hran obrazu (opět – pokud jej hra podporuje).

Zjednodušeně řečeno, pokud prahnete po vyšší plynulosti, vyzkoušejte postupně profily Super Resolution a vybere takový, který vám přinese požadovaný výsledek při zachování kvality. Pokud naopak máte výkonu dostatek a hra je adekvátně plynulá, zkuste dát prostor DLAA a vylepšete si detaily hran a vyhlazování.

[2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz / Avalanche Software

Herní testy FPS se Super Resolution profily

V následujícím testu jsme kartě Gainward naložili na bedra následující tituly. Finální rozlišení bylo vždy 2560 × 1440 pixelů. Nutno podotknout, že jsme nevyužili klíčovou technologii Frame Generation, která je další komponentou DLSS a bude o ní řeč až příště, protože si zaslouží samostatný díl. Ray tracingové efekty vykreslování paprsků byly aktivní a volili jsme konzistentní základní profily grafického nastavení High/Very high/Ultra dle dostupnosti.

Srovnání FPS dle titulů a použitých profilů Super Resolution, nativní rozlišení 2560 × 1440 px

TitulOffQualityBalancedPerformanceUltra Performance*Ultra Performance vs. Off
Hogwarts Legacy6399115120131+108 %
A Plague Tale: Requiem5166717981+59 %
Cyberpunk 20772551626779+216 %
Alan Wake 242687992112+167 %
Horizon Forbidden West84102108112117+39 %

*Ultra Performance profil NVIDIA doporučuje používat až od rozlišení 8K a vyšších

Jak je z tabulky patrné, jednotlivé hry se liší mírou procentuálního nárůstu. Zatímco tituly jako A Plague Tale: Requiem nebo Horizon Forbidden West nedokázaly snímkovou frekvenci napříč spektrem zdvojnásobit, v případě Cyberpunku 2077 se pohybujeme dokonce nad trojnásobkem a Alan Wake se rovněž trojnásobku přibližuje. Nutno podotknout, že u něj vypnutý profil znamená poměrně razantní propad a absolutní rozdíly mezi jednotlivými profily Super Resolution už nejsou natolik výrazné.

Vizuál – Alan Wake 2, Horizon Forbidden West a Cyberpunk 2077

To, jak moc se v kvalitě obrazu projevují jednotlivé profily, vám teď ukážeme na příkladech. Prvním z nich je scéna ze hry Alan Wake 2 u přístavu. Záměrně jsme vybrali scenérii se specifickými objekty, kde je rozostření znatelné zejména na hranách plastové židle a poznávací značce automobilu.

[2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz / Remedy Entertainment

Nižší vstupní rozlišení zkrátka znamená zhoršení ostrosti hran a určité „rozpixelování” detailů. Už profil s balancovaným výkonem je ale o poznání detailnější a v porovnání s poslední variantou, kde se jádra místo upsaclingu věnují anti-aliasingu DLAA, není významně horší. Degradace je tedy nízká a zisk v podobě vyšších snímkových frekvencí výborný.

[2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz / Guerrilla Games

Jako poslední jsme v softwaru NVIDIA ICAT srovnali screenshoty ze hry Cyberpunk 2077. Tady je tentokrát o něco patrnější rozdíl v kvalitě žebrování kontejneru. DLAA pak hrany oproti prostřednímu profilu skutečně viditelně vyhlazuje, takže nejsou natolik dominantní.

[2. díl] Testujeme AI technologie NVIDIA: Super Resolution jako první linie DLSS
i Zdroj: Jakub Osička / PCTuning.cz / CD Project Red

DLSS Super Resolution násobí snímkové frekvence…

…a zvládá to při relativně slušném zachování kvality. Z výše představených výsledků testů vyplývá velmi výrazný nárůst FPS, a tedy plynulosti hry, např. už při využití balancovaného profilu. S kartou Gainward GeForce RTX 4070 SUPER Ghost zajišťuje Super Resolution plynulé hraní nad 60 FPS v rozlišení 1440p ve všech titulech i bez použití dalších technologií.

Stále jsme ale na začátku a tahle čísla testů reflektují jen samostatný upscaling, navíc se zapnutými efekty ray tracingu, které mohou být náročné. Příště si proto do testů přidáme Frame Generation a už teď vám můžeme prozradit, že snímkové frekvence budou rázem trhat rekordy. Dostatek výkonu poskytnou hotové sestavy Alza PC s grafickými kartami Gainward GeForce RTX.

Další články ze série

Reklama
Reklama

Sponzorovaný redakční článek

Autorem článku je redaktor našeho webu. Text reprezentuje názory autora, vychází z našich nezávislých testů a obsahuje výsledky našich měření. Mohl vzniknout díky finanční podpoře partnera. Děkujeme!

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama