3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek 3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století | Kapitola 7

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 1. 2022 19:00 18

Seznam kapitol

1. Úvod do historie 2. Descent 3. Dark Forces 4. Chasm: The Rift
5. Trespasser 6. Dungeon Keeper 7. System Shock EE, Terminator Skynet, Raze

Vítám vás u dnešní pamětnické schůze vetchých páprdů a věkem omšelých starých vlků. Sešli jsem se, abychom vzdali hold prastarým hrám, jež doprovázely naše bujaré mládí. Vítáme i mladší generace, které by si chtěly doplnit mezery v pařanské historii.

Reklama

Terminator Future Shock / Skynet

Tohle bude trochu obskurní, poněvadž Terminator nemá vlastní moderní port a nezbývá než nabootovat DosBox. Přesto jsem se rozhodl ho zařadit, hlavně kvůli převratnému ovládání, které přejaly od té doby všechny FPS i TPS. Popisovat ale budu jen Skynet, jelikož ten přinesl SVGA grafiku a celkově byl víc odladěný. Předchůdce Future Shock z 1995 byl stále ještě v plesnivém 320 × 200. Ovšem, pokud soubory z FS nahrajete do složky „SHOCK“ ve Skynetu, lze pařit první díl také ve SVGA. Bohužel, nijak zvlášť to nedoporučuji. Nejprve jsem dohrál Skynet a jelikož mě slušně bavil, vrhl jsem se i na první díl. Několik počátečních misí se dalo rozumně hrát, ale pak začalo přituhovat, nejasné úkoly, bloudění a hlavně bugy, které mi znemožnily vůbec pokročilé mise dohrát. 

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě hry jsou k nalezení zde https://www.myabandonware.com/game/skynet-a1b

Pak bude potřeba neoficiální patch https://www.moddb.com/games/the-terminator-skynet/downloads/skynet-unofficial-patch-v101

Ten stačí jen rozbalit do složky s hrou a přepsat původní soubory. Je nutno ještě trochu poladit DosBox, nebo lépe řečeno konfigurační soubor. V něm nastavit:

fullresolution=1024x768

output=overlay

scaler=hq3x

Tím se trochu zlepší kvalita pravěkého SVGA rozlišení 640 × 480 a bude to v rámci možností koukatelné.

System Shock Enhanced Edition

Je to neuvěřitelné, ale teprve před třemi týdny jsem System Shock hrál vůbec poprvé. Originál z 1994 mě jaksi minul a pokaždé při zkoušení remasteru mě odradilo prapodivně složité ovládání. Ale na Vánoce jsem se do toho zapřel, vydržel... a tak se do toho zažral, že SS byl pokořen dvakrát za sebou a rozehrán potřetí. Fenomenální a brilantní scifi akce, dungeon a adventure v jednom. Zkuste, nebudete litovat. A na tomto oficiálním remasteru budu demonstrovat zase jinou techniku vylepšení vzhledu. 

Pravděpodobně všichni znáte Reshade, soubor efektů, jimiž lze libovolnou pařbu vyšperkovat dle chuti. Vyhlazování, zaostření, tónování barev, korekce, DOF, ale i vylomeniny jako emulace CRT obrazovky, umělé HDR a desítky dalších. Stačí stáhnout instalátor z https://reshade.me/, instalovat do adresáře zvolené hry, vybrat spouštěcí exe soubor a poté naklikat, jaké efekty se mají nainstalovat. Ve hře pak klávesa „Home“ otevře menu, ve kterém můžete strávit hodiny laděním. Majitelé GeForce s nainstalovaným GeForce Experience mohou s filtry experimentovat rovnou na OSD.

Freestyle a Reshade: S filtry zdarma za krásnější hry
i Zdroj: PCTuning.cz

Freestyle a Reshade: S filtry zdarma za krásnější hry

S GeForce GTX 1660 Super Nvidia uvedla i nové ovladače a GeForce Experience s podporou filtrů pro populární open source…

15. 11. 2019 03:00
12

Osobně používám hlavně vyhlazování, zaostření a korekci barev či gamma. Hra často dost prokoukne a omládne. Samozřejmě ale i k System Shocku jsou k nalezení mody. Například rozšíření Expanded Citadel https://www.systemshock.org/index.php?topic=11590.0 , které obohatí prostředí o nová místa, nebo vylepšení textur https://www.systemshock.org/index.php?topic=1543.0. Doporučuji omrknout fórum celé.

Vlevo originál, vpravo Reshade Vlevo originál, vpravo Reshade
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Vlevo originál, vpravo Reshade

Raze

Jako poslední bych ještě zmínil poměrně nový port pro hry na Build enginu https://raze.zdoom.org/downloads. Dle mého názoru je to lepší volba než BuildGDX, protože má korekci perspektivy, velmi ladný pohyb a to včetně bezproblémové myši. Například takový Shadow Warrior Classic Redux je nedávno vydaný „remaster“, ale ve všem výše jmenovaném je o dvě století za Raze. Navíc existují pro hlavní trojku (Shadow Warrior, Blood, Redneck Rampage) upscale packy, které značně vylepší prastarou prezentaci. 

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím bych skončil, ačkoli různých portů a remaků je doslova hromada. Inspiraci a další kusy najdete na GameTechWiki.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama