3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek 3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století | Kapitola 4

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 1. 2022 19:00 18

Seznam kapitol

1. Úvod do historie 2. Descent 3. Dark Forces 4. Chasm: The Rift
5. Trespasser 6. Dungeon Keeper 7. System Shock EE, Terminator Skynet, Raze

Vítám vás u dnešní pamětnické schůze vetchých páprdů a věkem omšelých starých vlků. Sešli jsem se, abychom vzdali hold prastarým hrám, jež doprovázely naše bujaré mládí. Vítáme i mladší generace, které by si chtěly doplnit mezery v pařanské historii.

Reklama

Dodnes si pamatuji demo, kde se v Quaku podobném 3D prostředí daly ustřelit podivným klaunům pařáty a po úrovni špacíroval masivní kat Mydlář. Pokud je mi známo, Chasm byl vůbec první akce, kde se dali nepřátelé postupně rozmontovat na součástky. Leva pracka, pravá pracka a kebule. U létajících vojclů ještě hnáty, stejně je nepotřebují. Ale to jsem odbočil. Chasm vyhřezl na svět v roce 1997, nějakou dobu po Quakovi. A ačkoli vypadá jako nefalšovaný trojrozměrný monolit, ve skutečnosti je většina úrovní plochá a plná koridorů, jelikož engine neumí naskládat víc pater na sebe.

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz

Příběh má podobnou hloubku jako umyvadlo, jakási banda vetřelců, která si říká Timestrikers, se snaží obsadit naší plesnivou planetu. Plesnivou proto, že lidská rasa s nevídanou zarputilostí vrší všude hory hnoje, odpadu, doluje nerosty, kácí tisícileté lesy, zamořuje oceány a tak dále. Nezvaní imigranti na to jdou fikaně a snaží se usídlit na Zemi skrz různé časové epochy. V roli bezejmenného mariňáka jim v tom musíte zabránit. Autoři tím docílili poměrně různorodých epizod, od vojenských základen, přes starověký Egypt či středověké vesnice.

Chasm se už pravděpodobně nedá nikde oficiálně koupit, tudíž si vypomůžeme zde https://www.myabandonware.com/game/chasm-the-rift-2ct a poté bude potřeba port PanzerChasm

https://www.moddb.com/games/chasm-the-rift/downloads/panzerchasm-03-with-music

Zprovoznění je opět triviální, rozbalit port, přehrát do jeho složky soubor z původní hry csm.bin a už to frčí. Fajnovkové si mohou vytvořit ještě složku „Music“ a do té narvat nějaké své oblíbené šumaře. Pozor jen na to, že hudba musí být ve formátu ogg a soubory pojmenované track02(track03 atd).

Je třeba vzít v úvahu, že tento reverzní port je teprve v raném stádiu a verzi 0.3. Přesto jsem neměl po dobu hraní žádný problém. Vlastně jen jeden, neumí škálovat s měřítkem Windows. Mám 4K, měřítko na 175 % a když nahulím v PanzerChasm taktéž 4K, vidím asi tak čtvrtinu. Buď tedy před hraním nastavit 100 % a nebo snížit rozlišení hry. Já šel cestou rozlišení a 2560 × 1440 je v pořádku. Nemíním neustále před hraním ladit zobrazovadlo. Pak ještě doporučuji vypnout akceleraci myši, jenž se musí učinit v konfiguračním souboru panzerchasm.cfg, řádek "cl_mouse_acceleration" "0". V menu zatím tato položka chybí. Tedy to jen pro ty, kteří jako já hrají bez akcelerace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama