3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek 3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století | Kapitola 5

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 1. 2022 19:00 18

Seznam kapitol

1. Úvod do historie 2. Descent 3. Dark Forces 4. Chasm: The Rift
5. Trespasser 6. Dungeon Keeper 7. System Shock EE, Terminator Skynet, Raze

Vítám vás u dnešní pamětnické schůze vetchých páprdů a věkem omšelých starých vlků. Sešli jsem se, abychom vzdali hold prastarým hrám, jež doprovázely naše bujaré mládí. Vítáme i mladší generace, které by si chtěly doplnit mezery v pařanské historii.

Reklama

Tak vážení, tady už přituhne. Ale ponejprv si povíme, co je tohle za fosilii. V devadesátých letech vznikly dva filmy, Jurský park a Ztracený svět na motivy knih M.Crichtona (doporučuji). Steven Spielberg tehdy probudil zájem o všechny ty obří historické ještěrky a jasně, bylo potřeba z toho vytřískat prachy i v herním odvětví. A jak jinak než z vlastního pohledu, to tenkrát s nástupem 3D akcelerátorů brunátně válcovalo ostatní žánry. Pamatujete na 3DFX a GLQuake? Nebo Rivu 128? Ano? Tak jste dědci (a já taky)! Inu, vraťme si kyčelní klouby zpět do jamky a povězme si, co že to Trespasser z roku 1998 je.

Děj se odehrává zhruba rok po událostech druhého filmu. Na ostrově, kde prazvláštní strýček John Hammond pěstoval dinosaury, se jich pořád docela slušná porce prohání a prosperuje. A co čert chtěl, vy jako kozatá bábovka Jill (to není vtip – vaše zdraví znázorňuje srdce vytetované na poprsí) si vyrazíte na výlet a nějakou náhodou havarujete s letadlem právě na tomto ostrově. Nedá se nic dělat, je čas vystrčit ruku a zdolat hromady překážek, pachtit se po ostrově, nacházet pozůstatky strýčkovy firmy Ingen a při tom kosit vypěstované dinosaury.

Trespasser omráčil všechny v té době naprosto neuvěřitelnou fyzikou a naprosto nevídanou HW náročností – nebo lépe řečeno prasáckým kódem a 3D akcelerace byla dodána až na poslední chvíli, takže většina práce stejně ležela na CPU. S každým krámem se dá manipulovat, každá plechovka zvednout, vršit prkna na sebe, udělat si houpačku, zkrátka jako živé. Nápad dobrý, provedení příšerné. Nějakého imbecila totiž napadlo, že veškeré kejkle (ahoj Žito44) se budou provádět jednou rukou. Kdo hrál, ví, kdo ne, pochopí.

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz

Opět sáhneme do archivu abandonware https://www.myabandonware.com/game/trespasser-the-lost-world-jurassic-park-cnw a obdarujeme se kompletním ISO souborem. Na něm je adresář „Setup“ a v něm „setup95.exe“. Je rozumné instalaci spustit jako administrátor. Instalace kupodivu proběhla (aspoň u mě) v klidu. Pak bude potřeba stáhnout patch z https://www.trescom.org/patches/, přesně Trespasser CE Patch, jeho obsah rozbalit do složky s instalovanou hrou a přepsat původní soubory. Patch přidává podporu DX9, ultrawide a tak dále. Tím je skoro hotovo, už se můžete pustit do šmajchlování s plazy. Ale doporučuji ještě mod na textury https://www.moddb.com/mods/trespasser-high-definition-texture-pack/addons/nnhd-trespasser-textures-v2-2

Jeho instalace je krapet otravnější, jelikož se musí nahrát do instalačního image. Samozřejmě nebudeme tvořit nové ISO, ale jednoduše stačí zkopírovat obsah ISO na disk, z toho hru nainstalovat a poté ke zkopírovaným souborům z ISO přihrát nové textury. Bohužel textury krajiny zůstanou pořád hnusně rozplizlé.

Zde si vypomůžu videem z jiného zdroje, ale vzhled je u mě identický. Akorát jsem neměl trpělivost se hodinu babrat po ostrově. Trepasser jsem do článku zahrnul hlavně proto, že v jistém smyslu byl revoluční, nabízel obří svět, extra fyziku, relativní volnost a v době vydání se nedal pořádně zapařit. Nicméně, jako hra to žádný zázrak není, přesto doporučuji vyzkoušet. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama