3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek 3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století | Kapitola 2

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 1. 2022 19:00 18

Seznam kapitol

1. Úvod do historie 2. Descent 3. Dark Forces 4. Chasm: The Rift
5. Trespasser 6. Dungeon Keeper 7. System Shock EE, Terminator Skynet, Raze

Vítám vás u dnešní pamětnické schůze vetchých páprdů a věkem omšelých starých vlků. Sešli jsem se, abychom vzdali hold prastarým hrám, jež doprovázely naše bujaré mládí. Vítáme i mladší generace, které by si chtěly doplnit mezery v pařanské historii.

Reklama

První pářka na oživení bude Descent. Vyšel v roce 1995 a přinesl dosud nevídanou a nefalšovanou 3D grafiku. Kromě toho i novátorský přístup k prostoru, jelikož hráč se mohl pohybovat zcela bez omezení všemi směry. Jako pilot malé rakety jste museli ve sluneční soustavě zlikvidovat několik vesmírných dolů, které infikoval jakýsi virus a z těžebních robotů zrobil zuřivé válečné stroje. Doly jsou krkolomné, plné zákrut, šachet, hal, chodeb a nepůsobí zde žádná gravitace. Zběhlý pilot tudíž může vletět do haly plné oprsklých mašin číhajících u vysokého stropu, otočit raketu na záda a spustit se jak sup na zmatené oponenty. Descent se dočkal i druhého dílu, který dodal SVGA rozlišení a další vylepšení. Jenže i SVGA, nedej bože původní VGA, je dnes trochu pasé jako klobouky, jak by řekl Kocour. 

3D výlet po klenotech devadesátých let minulého století
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže jak na to. Nejprve potřebujeme původní hru. To je jaksi podmínka, kterou nelze obejít. Doporučuji za pár euro koupit na GOGu https://www.gog.com/game/descent , nainstalovat a vyzkoušet původní verzi, abyste docenili port DXX Rebirth https://www.dxx-rebirth.com/

Instalace je triviální, stačí stáhnout samotný port, někam ho rozbalit a pak do jeho složky nahrát dva datové soubory z původní hry (descent.hog a descent.pig.. inu autoři byli humoristé). U druhého dílu je těch souborů mnohem více – seznam je v přibaleném readme. Následně jen spustit samotný port, nastavit si ovládání, obraz a hurá do akce. K nastavení je prakticky vše od rozlišení přes filtrování, antialiasing, HUD, myš, zkrátka co je potřeba. Máte-li ještě stejně postižené kamarády, kteří rádi paří staré dobré hry, je k dispozici i multiplayer. 

Prahnete-li po dalších informacích, misích, nebo si chcete jen tak poklábosit o Descentu, na fóru https://www.descentbb.net/ se můžete realizovat. Jsou zde i nové mise ke stažení, galerie, multiplayer seznamka a tak dále.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama