3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí

3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

29. 3. 2022 12:30 11

Seznam kapitol

1. Kingpin Life of Crime 2. Hexen II 3. Unreal 4. Red Faction
5. Max Payne 6. Return to Castle Wolfenstein 7. Quake 2, AvP a jedna kuriozita

Pokračování exkurze do let minulých a za hrami, které téměř všem uvízly v paměti. Vydejte se s námi opět do hlubin minulosti a my vám ukážeme, jak si dopřát dávku nostalgické drogy.

Reklama

Zhruba před dvěma měsíci jsem psal o 3D výletu do devadesátých let. Jelikož byl přijat kladně, náš vedoucí Venca (Václav, pro cizí jedině Václav) hladově očekává pokračování. V dnešním výzkumu si opět umažeme kalhoty o pár fosilií, ale budou o něco novější, řekněme z období kolem přelomu tisíciletí. Vybíral jsem hry, které si já sám chci zahrát a které jde díky modům vylepšit, případně vůbec zprovoznit. Tak se nebudeme dál zdržovat úvodem a hurá do stroje času.

Kingpin – Life of Crime

Jedna z mých nejoblíbenějších stříleček vůbec. Odehrává se v jakési pseudominulosti kolem roku 1930 a celý děj je založen na tom, že se chopíme pomstychtivého nýmanda, kterému pár pobudů zmalovalo fasádu. Což si samozřejmě nenecháme líbit a tak nýmand popadne železnou trubku a vydá se rozbít pár hlav. Tohle alternativní Chicago je skrz na skrz prolezlé zločinem, všude se potulují násilníci a vrazi, na rozích stojí štětky, v barech zevlují agresivní ožralové a buzíci, zkrátka hotový ráj. 

3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí
i Zdroj: PCTuning.cz

V takovém světě se nejdál dostaneme samozřejmě s bouchačkou. Než se ale Kingpin opravdu transformuje do neutuchající řežby, zpočátku se tváří, že by skoro nebylo nutné všechny kolem vykydlit. Můžete si pokecat s tou štětkou na rohu, od ožralého bezdomovce za láhev kořky dostat kód k sejfu, najímat společníky a další duchaplné činnosti. Postupně se tak prostřílíte celým městem, abyste ho ovládli. Jaképak zničení zla či podobné blbosti, chceme být prachatí, obklopení luxusem a mít pod palcem vše, co se šustne. Jde ale o to, že tenkrát, v 1999, tohle opravdu nebylo zvykem, jak ve smyslu interakce s okolím, tak celkovým vyzněním (hlavní postava je stejná svině, jako všichni ostatní) Tehdejší akce se nesly ve stylu tady je kvér, tamhle zlý nepřítel, pal. Bylo to osvěžující a Kingpin rovněž zabodoval do té doby nevídaným ztvárněním mrzačení a destrukce a k tomu všemu hrál soundtrack od Cypress Hill. 

Samotná hra se dá koupit na GOGu a je upravená, aby šla spustit na nových systémech, ale víc nic. Zde přichází na pomoc patch od fanoušků, který umožňuje všemožná rozlišení, Vsync, dynamické osvětlení a hromady dalších úprav. Stačí stáhnout, spustit patch a hotovo. Na zmíněné stránce jsou hromady informací a dalších věcí ke stažení, jako mapy, multiplayer patche, dokonce i dobové časopisy v PDF. Sám jsem před rokem a půl Kingpina s tímto patchem bez problémů dohrál. Bohužel nejsou žádné texture mody, a tak je celý svět dost rozmazaný, nicméně na celkové atmosféře a hratelnosti to nic nemění. Dá se to trochu vylepšit použitím Reshade. Ale – v přípravě je oficiální remake! Tedy doufám, že stále je, protože byl oznámen už před dvěma lety a od té doby se nic moc neděje. 

3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama