3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí

3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí | Kapitola 2

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

29. 3. 2022 12:30 11

Seznam kapitol

1. Kingpin Life of Crime 2. Hexen II 3. Unreal 4. Red Faction
5. Max Payne 6. Return to Castle Wolfenstein 7. Quake 2, AvP a jedna kuriozita

Pokračování exkurze do let minulých a za hrami, které téměř všem uvízly v paměti. Vydejte se s námi opět do hlubin minulosti a my vám ukážeme, jak si dopřát dávku nostalgické drogy.

Reklama

Hexen II je tvrdá ukázka toho, jak bylo hraní v dávných dobách náročné. Žádná mapa, ukazatel nebo šipka, která by nás vedla přímo k úkolům. Místo toho ubohé naivky čeká bloudění v hradech, kobkách nebo starověkých pyramidách. K tomu je nutné nalézat šíleně poschovávané předměty, tajné chodby, tlačítka a těžce získané haraburdí užívat na určitých místech, jinak se nelze hnout. Přiznám se, že už v první epizodě jsem byl pokořen, tudíž jsem sáhl po návodu a při hraní jsem jen kroutil hlavou „jak sem na tohle měl kua přijít?“. Dnes je běžný hráč zhýčkaný stylem „támhle dojdi, tohle přines, tohle musíš udělat“, ale nic takového v Hexenu II neexistuje. Ovšem, jistá vodítka tu jsou, v úrovních se různě povalují knihy či písemnosti na zdích, kde je popsáno, co se stalo a co je třeba tak nějak udělat. Příběh vypráví o tom, kterak byl svět Thyrion zotročen zlým Eidolonem a je nutno ho osvobodit (typický 90s nesmysl). Co se mi na této pařbě velice líbí, je různorodost úrovní a jejich architektura. Za nejlepší pokládám Egypt a pak úvodní středověký hrad Blackmarsh. Tenkrát opravdu člověk jen valil bulvy, když viděl pyramidu a uvnitř velké sochy, obelisky, hieroglyfy nebo (nekecám) faraonovu ložnici.

3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí
i Zdroj: PCTuning.cz

 A hlavně, většinu z toho mohl rozmlátit! Hexen II byla asi první hra vůbec, kde se dalo masivně demolovat téměř vše kromě zdí. Sochy, police, knihovny, postele, sloupy, celé stánky, stromy, zkrátka člověk se mohl hodiny zabavit jen tím, že roztřískal z frustrace vše kolem, protože zakysl.

Jak je zvykem, stačí vlézt na GOG a titul koupit. Doporučuji číhat na výprodej, protože pak lze ukořistit kompilaci Heretic + Hexen Collection (všechny díly) za 2,99 ojro. Po instalaci opět aplikujeme patch. Ten se nachází na této stránce. Stahujte buď verzi pro 32bit nebo 64bit podle OS. Ke stažení je i patch pro Mac a Linux. Pak stačí archiv rozbalit do instalačního adresáře a přepsat původní soubory. Jak je u podobných úprav zvykem, najednou je k dispozici rozlišení 4K a další mraky voleb pro echt nerušený a pohledný herní zážitek. Podporován je i datadisk Portal of Praveus. Pokud se rozhodnete Hexenem prokousat, obrňte se trpělivostí a orlím zrakem. Nebo návodem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama