3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí

3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí | Kapitola 5

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

29. 3. 2022 12:30 11

Seznam kapitol

1. Kingpin Life of Crime 2. Hexen II 3. Unreal 4. Red Faction
5. Max Payne 6. Return to Castle Wolfenstein 7. Quake 2, AvP a jedna kuriozita

Pokračování exkurze do let minulých a za hrami, které téměř všem uvízly v paměti. Vydejte se s námi opět do hlubin minulosti a my vám ukážeme, jak si dopřát dávku nostalgické drogy.

Reklama

BULLET TIME! Proslaven Matrixem, Max Payne od Remedy Entertainment ho bravurně zakomponoval do akce z pohledu třetí osoby. Tahle hra byla úplně něco jiného a nového. Takřka filmové zpracování, temný příběh vyprávěný retrospektivně a vážná forma, žádné vtípky nebo scifi nesmysly. Tvrdá ponurá detektivka říznutá syrovou akcí, kde se zloduši kácí ve zpomalených záběrech k zemi. Max Payne byl vydán v 2001 a zakrátko se ověsil vavříny a cenami, jelikož je to zkrátka kvalitní pařba. Ačkoli dostal dvě pokračování, první díl je jasně nejvíc proslulý. Hlavní hrdina, policista Max Payne (to je ale náhoda!) se zamotal do vyšetřování týkající se nové drogy Valkyr, která decimuje New York. Klasické zvraty, vraždy, mafie, znáte to. Přesto se příběh nedá odbýt jen mávnutím zásobníku, ale jeho vyprávění a scénář byly v té době o pořádný kus výš. Zajímavostí je, že ksicht Maxe není náhodou vyvařený, ale předlohou byl Sam Lake, ředitel a scénárista společnosti Remedy. 

Kupodivu se MP nevyskytuje na GOGu, nýbrž na Steamu. Klíč se ovšem dá koupit u všemožných překupníků za pár korun. Poněvadž už od vydání uběhlo víc než 20 let, musíme Maxovi trochu pomoci, aby vypadal zase k světu. Vyhladit vrásky, namazat klouby, propláchnout uši, celková omlazovací kůra. Naštěstí tohle všechno je v jednom jediném packu, který stloukl uživatel darkje. Přiložen je detailní popis, co pack umí, co obsahuje, co kde nastavit. Na nás je jen instalace a následné ponoření do bezútěšné cynické metropole. Ve zkratce, v kompilaci oprav jsou lepší textury, widescreen, zvuky, Ryzen fix, no je toho dost. Instalovat všechno jednotlivě by zabralo půl dne únavné lopoty. Co mě taky těší je, že na Maxovi se těch 20 let zas tolik neprojevilo. Jasně, modely postav vypadají jak z televize Kryton, ale zbytek vypadá pořád dobře. Přestřelka v bullet time módu, kdy vzduchem létají papíry, v pozadí se tříští sklo a padouch se při zásahu otočí v piruetě jak balerína, no není to krása? Pamatuji si, že kdysi jsem objevil i mód, který hru předělal na Matrix. Možná je to tenhle, ale nejsem si jistý, nezkoušel jsem ho. Hromada dalších modifikací je zde

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama