3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí

3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí | Kapitola 4

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

29. 3. 2022 12:30 11

Seznam kapitol

1. Kingpin Life of Crime 2. Hexen II 3. Unreal 4. Red Faction
5. Max Payne 6. Return to Castle Wolfenstein 7. Quake 2, AvP a jedna kuriozita

Pokračování exkurze do let minulých a za hrami, které téměř všem uvízly v paměti. Vydejte se s námi opět do hlubin minulosti a my vám ukážeme, jak si dopřát dávku nostalgické drogy.

Reklama

Když jsem u Hexenu II psal o demolování prostředí, nelze to srovnávat s tím, co předvádí Red Faction. Tuto sérii z Marsu jistě každý zná, ale když jsme v roce 2001 viděli, jak se můžeme jednoduše probourat zdí, zírali jsme jako sovy do halogenu. Byla to první 3D akce,  kde hráč mohl ničit prostředí, kde ho napadlo, ne jen na k tomu určených místech. Vidím vrata, ale nechce se mi je otvírat a tak si prostě vydlabu ve skále raketometem jinou cestu. To bylo možné díky technice GeoMod v enginu. Ostatně na demolici vystavěl první díl Red Faction své jméno, protože jinak jde o obyčejnou, byť poctivou a hratelnou 3D akci. Zápletka se týká budoucnosti, těžení minerálů na Marsu a bídného života horníků. Ty utlačuje zlá korporace Ultor a tak se umounění kopáči vzbouří. My se chopíme lopaty Parkera, který přišel na Mars za lepším životem. Nepovedlo se, takže se rozvíjí omšelá story na zničení Ultoru a balení kufrů z Marsu, nic překvapivého. 

Už jsem říkal, že opět zabrousíme na GOG? Že ne? Tak šup koupit první díl z 2001. Po instalaci bude následovat mod Dash Faction, protože před dvaceti lety se s 4K a širokoúhlým zobrazením moc nepočítalo. Instalace modu je jednoduchá, stačí zvolit složku s hrou a odklikat. Samotná modifikace opravuje hromadu dalších věcí, ne jen grafiku. Tu vylepšíme novými texturami. Tento archiv potom rozbalit do adresáře „Red Faction\user_maps\single“ a „Red Faction\user_maps\multi“. Poté v Dash Faction launcheru zaškrtnout „Allow overriding game files by packages in user_maps“, ačkoli mi textury fungují i bez toho. Nicméně nejen texturami je pařan živ, stránka https://www.factionfiles.com obsahuje hromady dalších vylepšení pro všechny díly, nejvíc je ale zastoupen první. Od desítek úrovní, přes totální konverze nebo jen úpravy HUD. Tak co, kdo se vypraví na Mars? Já bych jel hned. Kéž bych se dožil doby, kdy bude na Marsu stabilní základna a cestování po sluneční soustavě bude běžné.

3D výlet po klenotech z přelomu tisíciletí
i Zdroj: NASA
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama