Adrenalin pro rok 2021: Novinky v AMD Radeon Software
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Adrenalin pro rok 2021: Novinky v AMD Radeon Software

Adrenalin pro rok 2021: Novinky v AMD Radeon Software | Kapitola 4

Adam Vágner

Adam Vágner

29. 4. 2021 03:00 16

Seznam kapitol

1. Spíše evoluce 2. Vylepšené rozhraní 3. Padání s větší elegancí 4. AMD Link: už i pro Windows a více hráčů 5. Radeon Boost s VRS: výrazné zlepšení kvality 6. A další...

AMD opět zhruba po roce významně vylepšilo Radeon Software. Balík ovladačů s označením Adrenalin 21.4.1 přináší vylepšení grafického rozhraní ovládacího panelu, vyšší komfort ovládání, vylepšení aplikace Link pro streamování (nejen) her z PC a podíváme se na vylepšený Radeon Boost s VRS, který má chytrým šizením renderingu zvedat fps.

Reklama

V uplynulém roce se z nějakého záhadného důvodu výrazně, asi trojnásobně, zvýšil počet uživatelů služby AMD Link, která umožňuje připojit se vzdáleně ke stolnímu PC s Radeonem pomocí mobilních telefonů nebo tabletů. Na své herní sestavě díky ní můžete spustit hru a přes stream hrát na telefonu.

AMD se proto Linku začalo věnovat intenzivněji a výrazně jej vylepšilo. Nová verze dostala označení 4.0. Link zvládá rychlejší streamování s lepší odezvou, která je podle AMD někdy až o 60 % kratší než dříve. Nově podporuje funkci QoS (quality of service), která má automaticky a dynamicky konfigurovat kvalitu streamování, nově podporuje streamování rychlostí až 144 snímků za sekundu, nabízí vyšší šířku pásma pro streamování a dokonce podporuje i přenos zvuku pro 5.1 reproduktorů tam, kde je dostupný. Poslední verze aplikace pro televizory podporuje veškerou konektivitu a internetové funkce známé z mobilních verzí. Nová je i funkce pro přenos multimediálních souborů z televizoru nebo telefonu do galerie médií.

Novinkou v rozhraní je možnost pozvat kamarády, aby hráli na vašem PC. Díky tomu lze hrát na jednom PC hru pro více hráčů s tím, že se druhý hráč připojí vzdáleně. A Link lze využít i pro vzdálenou pomoc – můžete se připojit ke vzdálenému PC s Link 4.0 a jeho majiteli pomoci s řešením problémů.

Jedním z nejastějších požadavků uživatelů Link bylo přidání klienta pro Windows. A tak jej v AMD udělali. Nová aplikace AMD Link pro Windows dostala jednoduché rozhraní, podporuje navigaci pomocí gamepadu, lze přes ni spouštět hry či dokonce populární aplikace, které v počítači najde, takže ji lze využít i pro práci na dálku. Jde o minimalistické řešení o velikosti 10 MB.

Mrzuté je, že minimálně prozatím pro PC neexistuje samostatná verze. Link pro Windows lze spustit jen z Radeon Software, což znamená, že i v klientském PC musí být grafický adaptér Radeon s novými ovladači. Zkoušel jsem jej i vypreparovat ze složky Radeon Software, ale i po nakopírování všech souborů, kterých se aplikace dožadovala, si stěžovala, že instalace Radeon Software je poškozená a mám ji opravit.

To bohužel dost omezuje okruh použitelných strojů – hádám, že nejvíc by Link pro Windows uvítali asi majitelé levných notebooků s integrovanou grafikou od Intelu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama