Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu | Kapitola 4

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 5. 2009 00:00 12

Seznam kapitol

1. Opravdu jen monitoring? 2. 3x AeroCool 3. AeroCool EasyWatch 4. AeroCool DoubleBay Modern-V 5. AeroCool FP-01 6. Závěrečné zhodnocení

Už je tomu opravdu hodně dlouho, co se na našich stránkách objevila nějaká recenze monitorovacího panelu. Což je určitě škoda, jelikož tyto panely a regulátory jsou mezi uživateli velmi oblíbené a v současnosti jich na trhu najdeme obrovské množství. Dnešní článek tedy tento nedostatek napravuje a to rovnou trojící panelů od značky AeroCool.

Reklama
Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ilustrašní fotografie panelu AeroCool DoubleBay Modern-V přímo od výrobce.

Pod značně složitějším názvem se ukrývá druhý z testovaných panelů. Ten je oproti EasyWatch trochu jiné velikosti, jak už napovídá i samotný název – DoubleBay, tedy volně přeloženo dvoupozicový. Navíc zabere hned dvojici velkých, tedy 5,25“ pozic oproti předchozímu, kterému dostačuje malá 3,5“ šachta. Jakmile ale panel rozděláte, pochopíte důvod tohoto řešení. Velkou část čelní plochy totiž zabere rozměrný LCD displej, jenž je ještě doplněn čtveřicí ovládacích tlačítek. Jak konstrukce, tak i design celého panelu je však až nápadně podobný předchozímu drobečkovi. Je tedy na první pohled vidět, že se jedná o dva současně nabízené produkty. Záleží již pouze na zákazníkovi, kterému řešení dá přednost.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Panel po vytažení z kartonové krabice, vedle manuál v několika jazycích.

Jak jsem tedy již naznačil, tak opět se jedná o plastový jednoduchý rámeček, jeho vekou část vyplňuje plošný spoj osazený LCD displejem a kabeláží vyvedenou do zadní strany. Osobně mě trošku zamrzela montážní hloubka, jelikož u některých case by mohl nastat problém s dosahem uchycení do potřebné pozice. Něco podobného jsem zaznamenal i já při instalaci do testovací case, kde bylo možné panel uchytit přiloženými šrouby pouze v levé části a při důraznějším stisknutí některého z pravých tlačítek měl panel tendenci zajíždět dovnitř. Chápu, že výrobce se snažil neplýtvat zbytečně místem, ale toto považuji za zbytečný nedostatek. Nekompatibilních case (pokud se to tak dá nazvat) bude však spíše minimum.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

AeroCool DoubleBay a zadní pohled, vidíte i systém uchycení.

Instalaci jsem tedy již zmínil, takže můžeme přejít k zapojení a zapnutí panelu. Opět musím pochválit použití poměrně dlouhých kabelů, na jejímž konci najdete v tomto případě čtveřici 3pinových fan konektorů, respektive lépe řečeno jednoho 4pinového a tří 3pinových. Tento panel je totiž osazen novějším konektorem pro chladiče CPU, které již mají 4pinové zapojení. Poté je zde i čtveřice teplotních čidel a v balení jsou dokonce přibalena čidla náhradní, kdyby došlo k jejich poškození. Celkově je panel napájen obdobným způsobem, jako EasyWatch, tedy přes průchozí molex.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtveřice konektorů pro napojení ventilátorů - všimněte si i 4pinového.

Hned po zapnutí je přeci jen příjemnější ticho, jelikož Modern-V si tak intenzivně nevynucuje nějaké počáteční nastavení. Na displeji se zobrazí poměrně hezky a rovnoměrně podsvícená grafika. Základem je jakýsi nákres počítačové case, ve které jsou vyznačeny hlavní součástí (CPU, GPU, HDD) a pak case jako taková. Od těchto části je pak graficky naznačená souvislost s barevným sloupcem uprostřed displeje, který znázorňuje teplotu. Ta je následně ještě číselně vyjádřena ve spodní liště displeje vedle hodnoty otáček daného ventilátoru. Panel je v podstatě konstruován tak, že počítá se souvislostí jednotlivých čidel a ventilátorů, protože jejich přepínání probíhá současně. A tímto jsou v podstatě možnosti displeje naprosto vyčerpány.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

AeroCool DoubleBay Modern-V před instalací, ještě s ochranou folií na displeji.

Navíc zde pak najdeme jen upozorňovací lištu s nápisem „Caution“ a indikaci spuštěného modu „AUTO“. U panelu lze totiž oproti minulému modelu přepínat mezi manuálním a automatickým režimem, kdy v rámci toho manuálního máme volnější ruku při nastavení otáček jednotlivých větví. Nicméně rozsah regulace není nijak velký, takže po delším zkoušení mi osobně přišlo lepší zapnout automatické nastavení, které reguluje ventilátory dle jednotlivých teplot.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Popis displeje panelu Modern-V - velká plocha, ale minimum informací.

Jako výhodu tohoto panelu vidím také tzv. ON/OFF tlačítko, díky kterému můžete displej vypnout např. v noci a neoslňovat si tak okolí case. Jinak je však ovládání obdobné jako v minulém případě. Zde však přepínací tlačítka přeci jen využijete, jelikož pro zobrazení informací k jednotlivým větvím je třeba provádět právě s jejich pomocí. 

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Čitelnost LCD je však ze všech úhlů naprosto perfektní a i barevnost je velice hezká.

Celkově mě tento panel překvapil svým zajímavým, i když jednoduchým designem a především efektivností, s jakou ozvláštní nudnou case. O funkčním využití by se však dalo polemizovat a jen těžko hledat výhody oproti předchozímu panelu, který působil decentněji a navíc za zlomek ceny modelu Modern-V.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama