Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu | Kapitola 6

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 5. 2009 00:00 12

Seznam kapitol

1. Opravdu jen monitoring? 2. 3x AeroCool 3. AeroCool EasyWatch 4. AeroCool DoubleBay Modern-V 5. AeroCool FP-01 6. Závěrečné zhodnocení

Už je tomu opravdu hodně dlouho, co se na našich stránkách objevila nějaká recenze monitorovacího panelu. Což je určitě škoda, jelikož tyto panely a regulátory jsou mezi uživateli velmi oblíbené a v současnosti jich na trhu najdeme obrovské množství. Dnešní článek tedy tento nedostatek napravuje a to rovnou trojící panelů od značky AeroCool.

Reklama

Na této poslední stránce bych rád zhodnotit jednotlivé panely a především uvedl veškeré moje poznatky z jejich použití či instalace. Mnohým z vás asi na předchozích stranách chybělo uvedení výhod a nevýhod těchto zařízení, tyto informace tedy samozřejmě následují. Podotýkám však, že některé z nich jsou spíše individuální a proto je třeba, abyste sami podle sebe zvážili, zdali ten a ten panel splňuje vaše požadavky, či nikoliv.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

AeroCool EasyWatch

Tento panel se mi již na první pohled líbil, jelikož díky svojí malé velikosti a jednoduchosti nezabere příliš mnoho prostoru na čelním panelu case a zároveň nabídne velmi přehlednou formou nejpodstatnější informace. I funkcí nabídne poměrně dost na to, kolik stojí. Můžete ho navíc zakoupit jak v černém, tak i stříbrném provedení, takže se hodí do většiny dnes nabízených case. Jen je možná škoda, že na čelo nebylo použito nějakého ušlechtilejšího materiálu než plastu – např. kartáčovaný či eloxovaný hliník by tento panel vyzvedl ihned o kategorii výše, nicméně pořád musíme brát na zřetel především zajímavou cenu. Co se týká zpracování, tak zde bych osobně asi zauvažoval nad přesunutím ovládacích tlačítek do zadní části, jelikož je použijete pouze při úvodním nastavení a později již nejsou potřeba. Proto by bylo podle mého názoru zajímavější využít celou plochu pro větší displej a tlačítka umístit do zadní části. Nicméně toto je pouze osobní názor.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Naopak prostorová nenáročnost, i co hloubky týká je velkou výhodou, takže není problém tento panel zakomponovat nějakým způsobem i do upravených case, tedy vidím zde velký potenciál pro využití v casemoddingu. Stejně tak se mi líbilo vyvedení konektorů pro připojení ventilátorů na poměrně dlouhý kabel. Mnoho panelů totiž nabízí připojení ventilátorů přímo na plošný spoj, což může být problematické, když ventilátory nedisponují tak dlouhou kabeláží. V takovém případě je pak třeba tvorba nebo nákup dalších prodlužovacích kabelů, apod.

AeroCool EasyWatch (černý)

Klady

Zápory

+ velikost (pouze 3,5") - plastové čelo (působí levně)
+ cena - nemožnost manuální regulace
+ přehledný a dobře čitelný displej - zbytečná tlačítka na čelním panelu
+ zajímavé funkce
 
+ kabeláž k ventilátorům  

Orientační cena včetně DPH: 305,- Kč

AeroCool DoubleBay Modern-V

Upřímně musím říci, že Modern-V pro mě byl asi největším lákadlem ze všech tří vybraných panelů, které se dnes sešly v testu. Od poměrně rozměrného displeje jsem čekal přehledně uspořádané a podrobné informace o počítači v graficky příjemné podobě. O to větším zklamáním pro mě také po zapnutí byl. Displej je sice poměrně velký, ale informace, které ukazuje, by vystačily na jednořádkový černobílý displej. Pokud neberu v úvahu nepotřebný obrázek naznačující počítačovou case, který zabere v podstatě 50% celé plochy, tak zbylý grafický ukazatel teploty je také nepříliš výstižný. Ve výsledku tedy budete koukat na dvě hodnoty ve spodní části displeje a pro přepnutí čidla je navíc nutné stisk tlačítka. Podle mého názoru je displej natolik rozměrný, aby bylo možné zde uvést všechny hodnoty současně. Nicméně chápu, že tento panel je pravděpodobně určen spíše pro zákazníky, kteří ocení grafickou podobu a styl, který tento panel bezpochyby má. Opět si dovolím zmínit použitý materiál, hliník by prostě takovémuto panelu slušel více a především by i celou konstrukci znatelně zpevnil, což by bylo třeba. Jednoduchý plastový odlitek se nepříjemně kroutí a je třeba ho v case zajistit minimálně 4 šrouby. Možná nekompatibilita s některými case, kterou jsem zmiňoval na straně popisující tento panel, je pak spíše třešničkou na dortu, jelikož takových case opravdu snad příliš mnoho nebude.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Musím však i vyzdvihnout klady modelu Modern-V. Velice se mi opět líbila délka kabeláže a dokonce náhradní teplotní čidla v balení. To je podle mého názoru nepříliš standardní. Taktéž si myslím, že by panel bylo možné velmi efektivně zakomponovat do nějaké z upravených case, kde by velký a graficky povedený displej maximálně vyniknul. Funkční pohled je pak už něco trochu jiného. Mým zhodnocením je pak tedy fakt, že tento panel je jednoduše jen nafouknutou a rozšířenou kopií malého EasyWatch a s rozměry vzrostla i cena. Je tedy čistě na vás, který z těchto panelu bude zajímavější volbou.

AeroCool DoubleBay Modern-V

Klady

Zápory

+ rozměrný displej - nevyužití displeje
+ příjemné provedení - plastová konstrukce
+ dlouhá kabeláž - možná nekompatibilita s case
+ působí stylově
 
+ manuální/automatický režim  

Orientační cena včetně DPH: 655,- Kč

AeroCool FP-01 (flip-up LCD)

Ano, i k poslednímu panelu se pokusím shrnout jeho nedostatky, ale i výhody. Bohužel v tomto případě bude asi více nedostatku. Velice mě potěšila přítomnost čtečky paměťových karet, protože jejich používání je v současné době velice rozšířené a v případě, že uvažujete o jejím pořízení, je kombinace s monitorovacím panelem příjemné řešení. Stejně tak se hodí USB a nebo přední eSATA konektor. Tím však výčet kladů tohoto zařízení pravděpodobně končí, jelikož jak dílenské zpracování celého panelu, tak i kvalita a funkce monitoringu jsou spíše odstrašující.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvíce jsem asi zápasil s výklopným mechanismem, který má opravdu nepřesný chod a neustále se něco kroutí. Stejně tak i jeho celková plocha je neefektivně využita, jelikož je osazen pouze malý LCD, který je nakonec velmi špatně čitelný. Zobrazované informace jsou však poměrně přehledné. Nastavení je však o poznání složitější oproti předchozím dvěma modelům, i když je princip takřka zachován.

Když zmíním fakt, že na tento stylový panel jsem se velmi těšil a byl jsem zvědavý, jak se s vyklápěním AeroCool porval, připadá mi cena blížící se k 1000,-Kč naprosto přemrštěná po zjištění, že je použito nejlevnějších materiálů a zpracování je jednoduše příšerné. Celou dobu, kdy jsem s panelem pracoval a zkoušel ho, nezbavil jsem se dojmu, že mám v case hračku pro děti do 5let koupenou na nejbližší tržnici za zlomkovou cenu. Z mého pohledu je tedy AeroCool FP-01 spíše zklamáním, i když nápad je zde patrný a i ten se cení.

AeroCool FP- 01 (flip-up LCD)

Klady

Zápory

+ multifunkční panel (čtečka, USB, eSATA) - dílenské zpracování
+ stylový nápad s výklopným LCD - kvalita kloubu výklopného mechanismu
+ manuální/automatický režim, regulace - zbytečně malý displej i přes dostatek prostoru
  - velmi špatná čitelnost LCD
 
  - nepřesné měření teploty dodávanými čidly

Orientační cena včetně DPH: 790,- Kč

Závěrem

Pokud mám něco napsat na závěr, tak to může být pouze moje osobní stanovisko k jednotlivým panelům. Jednoduchý a malý EasyWatch mě velmi mile překvapil a myslím si, že může dobře posloužit pro jednoduchý monitoring, aniž by nijak narušoval vzhled počítače, anebo zabíral zbytečně potřebné pozice. Oproti tomu Modern-V je prostorově o dost náročnější, i když funkčně velmi podobný. Jen škoda širšího nevyužití rozměrného LCD displeje. Jinak se jedná o panel, který bych si asi i koupil a rozhodně je to zajímavý základ pro propracovanější modifikaci čela některé z počítačových skříní. Z funkčního hlediska mě také u obou panelů překvapilo, že dodávaná teplotní čidla měřila velice přesně a nebál bych se tedy spolehnout se na ně při monitoringu vašeho stroje. Přesným opakem však je poslední testovaný panel, tedy FP-01, který nejenom že špatně měřil teploty, ale celkově jeho zpracování a kvality podle mého názoru rozhodně nestojí za tolik peněz. Být cenovka tohoto zařízení na polovině, tak bych vše chápal, ale takto určitě ne. Navíc jelikož mám s firmou AeroCool vesměs dobré zkušenosti, tento výsledek i mě docela zaskočil.

Aerocool monitoring – aneb tři panely v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Trojice panelů od firmy AeroCool v jedné počítačové skříní, že by přehnaný monitoring? :-D

Nicméně v tuto chvíli záleží čistě na vás, který z panelů bude to pravé řešení a pokud uvažujete aktuálně o nákupu některé z monitorovacích panelů, mohu produkty firmy AeroCool doporučit. Těším se brzy na setkání u dalšího z článků.

Za zapůjčení panelů AeroCool pro test děkujeme společnosti Alfa Computer CZ, s.r.o.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama