Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC

Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

24. 3. 2015 03:00 22

Seznam kapitol

1. Úvod 2. IEM roste, herní počítačový trh také – náhoda? 3. Esport jako realita 4. IEM podeváté, v Katovicích potřetí (a naposledy?)
5. Esport HW, aneb na čem se hrálo o miliony? 6. Counter Strike: nejrychleji rostoucí esport hra posledních let 7. LoL, SC2 a shrnutí IEM

Dobu „post počítačovou“ předvídala už řada lidí. Zatím se ale nedostavila. Komu, nebo čemu za to můžeme být vděčni? Možná právě hráčům, esportu a akcím jako Intel Extreme Masters, které jsme se také zúčastnili. Mají totiž šanci přivést obrovské počty lidí k hraní nikoli jen na konzolích nebo smart zařízeních.

Reklama

Intel Extreme Masters je velmi speciální událostí, a to nejen díky své náplni. Jde i o formát celé akce. IEM se nyní již potřetí pořádá na stadionu Spodek v Katovicích. Nejenže tento stadion je unikátní svojí podobou připomínající UFO, ale především jde o to, že jde o jedinou herní událost v západním světě (Korejci jsou zase napřed), která se pořádá v tak velkém prostoru, jako je olympijský stadion. První ročník ve Spodku uvítal přes 50 tisíc návštěvníků, loni padl rekord 73 tisíc a letos se očekává, že došlo dokonce překonání magické hranice 100 tisíc fanoušků her.

Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Minulé ročníky byly realizovány tak, že byly uprostřed stadionu umístěné exhibice, okolo nich pódia s místy pro hráče turnajů nasměrovaná k hledištím. Jak je stadion oválný, tak i jednotlivé segmenty hlediště odpovídaly jednotlivým hrám. League of Legends získalo v roce 2014 největší podíl, následoval Starcraft 2 a nejmenší výseč patřila CS:GO.

„Pár“ fanoušků, co takto čekalo od rána pře vstupem pro progamery.
i Zdroj: PCTuning.cz
„Pár“ fanoušků, co takto čekalo od rána pře vstupem pro progamery.

Stadion pojme přes deset tisíc lidí, ale v popisovaném uspořádání na jeden herní žánr pochopitelně vyšlo výrazně méně míst. Místa například na finále LoLka nebo i zápasy domácích Virtus Pro v CS tak byla beznadějně obsazená a lidé se marně snažili najít alespoň malou škvíru, kam si stoupnout. Bezpečnost na stadionu ale nedovoluje postávání, natož mačkání se na schodištích a v průchodech, takže sekuriťáci zaháněli zoufalé diváky pryč.

Možná to byl právě důvod ke změnám, kterých se dočkal letošní ročník. IEM se rozlezlo ze stadionu i do sousedních, čerstvě dostavěných konferenčních budov. Celý Spodek letos až na finále připadl hře LoL – žádné expozice, Stracraft nebo CSko – pouze a jenom League of Legends. Ostatní hry, stejně jako výstavy sponzorů získaly místa v konferenční budově vedle stadionu.

Stadion Spodek
i Zdroj: PCTuning.cz
Stadion Spodek

Úspěch celé události ale vede její organizátory k úvahám o přesunu z Katovic-Polska do jiné země, nejspíše pak do Spojených Států. Na přímou otázku, zda bude další ročník opět ve Spodku, totiž nikdo z významných představitelů Intel i ESL totiž nechtěl odpovědět, což vyvolalo překvapení nejen mezi novináři, ale zaskočený byl i starosta Katovic, který se diskuze účastnil. Přesun ale nakonec nejspíš nenastane, protože organizátoři přiznali, že najít tak příhodné místo, jako je Spodek je téměř nemožné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama