Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC

Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC | Kapitola 2

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

24. 3. 2015 03:00 22

Seznam kapitol

1. Úvod 2. IEM roste, herní počítačový trh také – náhoda? 3. Esport jako realita 4. IEM podeváté, v Katovicích potřetí (a naposledy?)
5. Esport HW, aneb na čem se hrálo o miliony? 6. Counter Strike: nejrychleji rostoucí esport hra posledních let 7. LoL, SC2 a shrnutí IEM

Dobu „post počítačovou“ předvídala už řada lidí. Zatím se ale nedostavila. Komu, nebo čemu za to můžeme být vděčni? Možná právě hráčům, esportu a akcím jako Intel Extreme Masters, které jsme se také zúčastnili. Mají totiž šanci přivést obrovské počty lidí k hraní nikoli jen na konzolích nebo smart zařízeních.

Reklama

Mnohokrát jsme měli možnost číst nebo slyšet předpovědi konce doby počítačové, která měla přejít jednou úderem ze strany konzolí, jindy ze strany tabletů nebo dokonce smartphonů. Zatím se tak nestalo (zaklepejme na dřevo), a my si tak můžeme užívat prakticky neomezený potenciál PC.

Davy lidí, kteří přišli už hodinu před začátkem osmifinále LoL, svědčí o velkém zájmu o tento druh zábavy.
i Zdroj: PCTuning.cz
Davy lidí, kteří přišli už hodinu před začátkem osmifinále LoL, svědčí o velkém zájmu o tento druh zábavy.

Součástí našeho PC-světa bylo i tzv. hardcore hraní. I zde se ozývali pesimisté, kteří předvídali konec této epochy videoher a našeho pohledu na ně. Musím se přiznat, že i já jsem mezi ně patřil – sledování úspěchu her, které byly zaměřeny na masy, bohužel bylo realitou posledních let.

Hardcore hraní ale nevymřelo a naopak úspěšně roste. Patří sem totiž i esport, což je možná jeho nejvyhrocenější podoba. S rostoucí popularitou soutěží v počítačových hrách roste i zájem firem, sponzoring i ceny nejen pro výherce. To z esportu dělá zcela profesionální záležitost. A všem zmíněným součástem dominuje PC.

Žádný gamepad, ale mechanická klávesnice a myš.
i Zdroj: PCTuning.cz
Žádný gamepad, ale mechanická klávesnice a myš.

Kdyby to byli ale jen progameři, kteří by potřebovali PCčka, tak by to k úspěchu celé platformy určitě nestačilo. Internet, a na něm postavené služby pro sdílení všeho možného, ale popularizuje esport do nevídané podoby a na početně nevýznamnou skupinu progamerů se nabaluje obrovské množství běžných hráčů. Ti chtějí hrát to, co hrají jejich „hrdinové“, k čemuž samozřejmě potřebují jak počítače, tak hry – a trh se tak rozpíná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama