Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC

Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

24. 3. 2015 03:00 22

Seznam kapitol

1. Úvod 2. IEM roste, herní počítačový trh také – náhoda? 3. Esport jako realita 4. IEM podeváté, v Katovicích potřetí (a naposledy?)
5. Esport HW, aneb na čem se hrálo o miliony? 6. Counter Strike: nejrychleji rostoucí esport hra posledních let 7. LoL, SC2 a shrnutí IEM

Dobu „post počítačovou“ předvídala už řada lidí. Zatím se ale nedostavila. Komu, nebo čemu za to můžeme být vděčni? Možná právě hráčům, esportu a akcím jako Intel Extreme Masters, které jsme se také zúčastnili. Mají totiž šanci přivést obrovské počty lidí k hraní nikoli jen na konzolích nebo smart zařízeních.

Reklama

Nyni se dostáváme konečně k jádru věci – když chceš to nejlepší, podívej se na čem a s čím hraje profík. Na chvíli odhlédněme od faktu, že jsou zde sponzoři a hráči často nemají moc šancí se domoci nějakých nadstandardních komponent. Přesto by však použití nějaké hardwaru nebo příslušenství, které by je omezovalo, jednoduše neprošlo, protože stížnosti (a výmluvy při prohrách) by vrhly na sponzory negativní světlo.

Na čem se hrálo loni a na čem letos? První změnou je sjednocení herních strojů. Loni byly k dispozici dva typy esport konfigurací. Lišily se v zásadě jen použitým procesorem (a deskou). Počítač určený pro LoL byl postaven na platformě X79 a s procesorem Core i7-3960X. Pro ostatní hry byl alokován stroj se čtyřmi jádry na platformě Z87 osazené Core i7-4770K. Letošní ročník se sjednotil u her LoL, CS:GO, a SC2 na jednom stroji vybaveném i7–4790K. To by někdo mohl vnímat i jako downgrade z „extrémního“ šestijádra.

Loňské specifikace
i Zdroj: PCTuning.cz
Loňské specifikace

Není to ale jediná věc, které se měnila. I grafická karta se dočkala přechodu na novější generaci – a to GeForce GTX 760 se 4GB paměti. Proti loňské GTX 680 je to ale jasný ústupek. Naopak takové SSD se dočkalo posunu nahoru jak v kapacitě, tak v sérii. Loni byl jako systémový disk použit 240GB SSD od Intelu z řady 520, letos to byla 730 se 480 GB.

Letošní specifikace
i Zdroj: PCTuning.cz
Letošní specifikace

A co periferie? Zde se trend nezměnil. Hráči používají „individuální“ výbavu, respektive to, co jim týmový sponzor dodal. Přístup do players area jsem nezískal, takže nebylo možné obhlédnout zblízka, co používají hráči při tréninku, ale na veřejných zápasech bylo vše v zajetých kolejích: Korejci se svým vysokým APM používali mechanické klávesnice, ale i hráči CSka nebo LoL přešli na tuto technologii – našli se ale i tací, kteří si to dávali na klasické membránové klávesnici. O zobrazování se postaraly 144Hz TN monitory od BENQ (27palcová varianta). Další periferie pak byly pak vyloženě o osobních preferencích – zejména pak herní myši.

Akce jako IEM zachraňují budoucnost PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavostí je pak speciální stroj pro turnaj v karetní hře Heart Stone. Zde došlo na použití dotykového HP ENVY 23-k360nz All-in-One zařízení! Hráči pak „vyhazovali“ karty pomocí gest na dotykovém displeji, nikoli pomocí myši. Jelikož jde o hru tahovou, tak je dotykové ovládání i přes svoji nižší odezvu dobře použitelné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama