Apple ukázal vlastní umělou inteligenci, iPhony se přiblíží Androidu
i Zdroj: Apple
Článek Apple ukázal vlastní umělou inteligenci, iPhony se přiblíží Androidu

Apple ukázal vlastní umělou inteligenci, iPhony se přiblíží Androidu

David Jiránek

David Jiránek

10. 6. 2024 22:22 20

Seznam kapitol

1. Softwarové a hardwarové novinky 2. Apple intelligence

Apple na konferenci pro vývojáře WWDC ukázal svoji verzi umělé inteligence. Prováže se do všech systémů a řady aplikací. Aktualizace iOS přiblíží iPhony Androidům.

Reklama

iOS 18 nabídne přizpůsobení jako Android

Apple otevřel celou konferenci velkou aktualizací všech svých operačních systémů. Minulý rok si iOS pro iPhony prošlo jen menšími změnami, které pocítili uživatelé, jejichž okolí rovněž používá jablečná zařízení. Letošní novinky jsou ale určené pro všechny.

Na domovskou obrazovku půjdou nově skládat ikonky v libovolně. Už žádné postupné plnění od vrcholu obrazovky. Věc, po které uživatelé volali dlouhé roky. Ikonky na domovské obrazovce se navíc přizpůsobí světlému a tmavému režimu, nebo dokonce barvě tapety. Apple se zde hodně inspiroval u Androidu, kde podobná funkcionalita je již pár verzí.

Apple ukázal vlastní umělou inteligenci, iPhony se přiblíží Androidu
i Zdroj: Apple

Vývojáři přepracovali i kontrolní centrum. To od nové verze disponuje několika kategoriemi, které si lze upravovat. Zástupce můžete přeskládat a obecně zde také najdete víc možností přizpůsobení. Uživatelé mohou měnit i dva zástupce na zamknuté obrazovce, dosud šlo o svítilnu a fotoaparát.

Změn dostály i systémové aplikace. Například aplikace pro fotky dostála kompletní renovace. Zprávy nabízejí více animací textů. Apple nově podporuje RCS.

S iOS 18 přijde také podpora pro internetové chatování přímo přes satelity. Pokud příjemce nemá iPhone, pošlou se klasické SMS místo iMessages zpráv. Vše je stále šifrováno na obou koncích.

Výčet aktualizací systémových aplikací pokračuje u emailu, Safari a novinkou je také dedikovaná aplikace na hesla a verifikační kódy.

Jednotlivé aplikace lze nově zamknout a pro jejich zapnutí bude vyžadováno Face ID / Touch ID / heslo i přes fakt, že jste telefon před chvílí sami odemknuli. 

iPadOS konečně s kalkulačkou

iPadOS v nové verzi nabídne konečně kalkulačku. Ta je navíc propracovaná do také míry, že za vás vyřeší celý domácí úkol ze střední školy. Kromě vyťukání čísel můžete totiž úlohu nakreslit a vložit vzorce s řadou neznámých. Kalkulačka vše vypočítá a při změně neznámých výsledek aktualizuje. Dokonce vám i vytvoří animovaný graf.

Jinak iPadOS 18 přebírá řadu novinek z iOS. Tudíž zde najdeme možnost poskládat si libovolně zástupce aplikací a měnit jejich vzhled. Také kontrolní centrum si projde aktualizací.

watchOS a visionOS

V případě watchOS 11 jde o drobnější změny. Například hlídání průběhu těhotenství, možnost prohlížet si náročnost tréninku a vaše dlouhodobé výkony nebo pozastavení kroužků sledujících aktivitu kvůli zranění.

VisionOS dostane plnohodnotnou druhou verzi. Systém, který je exkluzivně dostupný jen na Apple Vision Pro, obdrží podporu pro rychlá gesta. Ty mohou vyvolat třeba ovládací centrum, kde lze měnit hlasitost a zobrazit čas a kapacitu baterie.

Apple ukázal vlastní umělou inteligenci, iPhony se přiblíží Androidu
i Zdroj: Apple

Brýle získají podporu pro zobrazení široké plochy při propojení s Macbookem. Konkrétně se virtuální plocha roztáhne na velikost dvou 4K monitorů vedle sebe. Apple také přidá podporu pro jízdu vlakem, aby vám jednotlivá okna při cestě do práce neodcestovala do jiného vagónu.

iPhone na Macu

Nová verze MacOS dostala jméno Sequoia a mezi nejzajímavější novinky patří komplexní zrcadlení obrazovky iPhonu na MacOS zařízení. Na dálku můžete ovládat svůj iPhone od zadávání textu až po sledování videa. Kromě obrazu se totiž přenáší i zvuk.

Apple ukázal vlastní umělou inteligenci, iPhony se přiblíží Androidu
i Zdroj: Apple

Část prezentace se věnovala i stále se rozšiřující knihovně her. Ubisoft přinese na Mac novinky Prince of Persia: The Lost Crown a Assassin’s Creed Shadows. Plánuje se také port Sniper Elite 4, Frostpunk 2 nebo nedávného hitu Palworld.

Přizpůsobitelné prostorové audio bude k dispozici kromě hudby právě i ve hrách a se sníženou odezvou. Ovšem jen pro vlastníky AiroPods Pro 2. generace.

Hardwarové novinky

Samotných hardwarových novinek bylo opravdu málo. AirPods umožní přijmout nebo odmítnout hovor pouhým kývnutím hlavy. Prakticky jde spíše o softwarovou novinku.

Brýle Vision Pro se začnou prodávat ve více zemích. Konkrétně již 28. června budou k dispozici v Číně, Hong Kongu, Japonsku a Singapuru. Pro nás je ale zajímavější vstup na trhy Austrálie, Kanady, Francie, Velké Británie a sousedního Německa. Předobjednávky v těchto zemích začnou 28. června a prodej odstartuje 12. července. Brýle tak budou k zakoupení přímo za hranicemi.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama