asus-eee-701-test-nejmensiho-notebooku-na-svete
Mobilní zařízení Článek ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 12. 2007 01:00 100

Seznam kapitol

1. Jsou ještě menší, ale... 2. Co si přinesete domů 3. Co se skrývá uvnitř 4. Pozor, začínáme
5. Popis aplikací operačního systému Linux 6. Instalace Windows XP na Eee 7. ASUS Eee a Windows 8. Závěr a hodnocení

Mobilita především, to je heslo dnešní uspěchané doby. Až do teď stály ultra lehké a malé náhražky stolních počítačů vysoké částky (tzv. "mobilní přirážka"). S příchodem ASUS Eee se ale do této luxusní kategorie dostává produkt s cenou pod deset tisíc korun, a my si jej v dnešním testu představíme.

Reklama

Ptáte se proč vlastně na Eee instalovat jiný operační systém? Důvodů je několik. První je fakt, že jsem to prostě musel vyzkoušet a druhý zásadní, je malá podpora externích zařízení Linuxem. ASUS Eee s instalací Linux má totiž jeden obrovský problém, tím je nemožnost toto ultra-mobilní zařízení spojit s mobilním telefonem! Pokud totiž zasunete "USB Bluetooth dongle", Linux ho neumí použít, prostě chybí ovladače. Stejná situace nastane u sofistikovanějších USB zařízení, ty prostě na Eee nefungují. Funkční jsem shledal pouze USB klávesnici a myš ... Vše ostatní zkrátka potřebuje ovladače z Windows XP.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi zásadním argumentem pro Windows na Eee je také možnost spuštění desítek tisíc aplikací a her, které bohužel běží pouze pod operačním systémem Microsoftu. Osobně potřebuji ve své každodenní práci zvláštní software psaný na zakázku, ten ale běží pouze pod Windows XP a vyšším - Linux je tedy pro mne absolutně neakceptovatelný, prostě Windows potřebuji.

Instalace s USB DVD-ROM

Možností instalace Windows na Eee je několik, pokud máte USB DVD-ROM není co řešit, a můžete se ihned dát do díla. Připojíte USB mechaniku, vložíte CD s operačním systémem Windows a nainstalujete jej stejně, jako na jakémkoliv jiném počítači s DVD-ROM jednotkou.

Před instalací nezapomeňte v BIOSu změnit položku OS Installation na "Start", až instalace doběhne a nový systém je funkční, změňte zpět na "Finished". Vložte potom DVD, které ASUS přikládá k Eee. Na tomto DVD jsou všechny potřebné ovladače pro systém Windows, nainstalujte je všechny. V manuálu je kapitola, která vám doporučí učinit několik kroků, jak upravit Windows na malém disku Eee, aby vám zbylo co nejvíce místa pro aplikace. Osobně doporučuji před instalací "ořezat" instalaci Windows v programu nLite - ušetříte tím desítky potřebných MB na 4GB disku Eee.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku vidíte disk v Eee, po instalaci kompletních Windows XP Pro se SP2. K dispozici zůstává polovina disku, swapovací soubor byl v tomto případě 700MB velký. Výrobce jej doporučuje zmenšit na 256MB a pevný disk zkomprimovat. Tím získáte minimálně další GB místa navíc. Nejlepší způsob jak zvýšit kapacitu úložiště je, dle mého "SD" karta. Já použil pro instalaci Windows rychlou 2GB kartu, která potom posloužila i jako místo pro swapovací soubor a instalaci programů a her.

Instalace bez USB DVD-ROM - příprava

Velká většina uživatelů ale USB mechaniku nemá, a pro ně je instalace Windows složitější, ale dá se zvládnout. My si ukážeme, ten nejjednodušší způsob. Osobně jsem jich zkusil několik, včetně použití USB disketové jednotky. Ten co vám popíši, je ale bezkonkurenčně nejsnazší a opravdu funguje.

Co budeme potřebovat: Počítač PC s Windows a DVD-ROM, 2GB "flash disk" - poslouží i třeba iPOD, Mp3 přehrávač a další USB (SD) zařízení, třeba i fotoaparát s "USB Mass Storage" standardem. Programy USB_PREP8, PeToUSB, Bootsect.exe - stáhněte je zde.

Rozbalte všechny tři archivy do adresáře, který si vytvoříte. Například "/eee". Nyní překopírujte soubor PeToUSB.exe do adresáře USB_prep8. Tím máme připraveno vytvoření a naformátování USB (SD) disku. V adresáři eee/USB_prep8/ spusťte soubor usb_prep8.cmd.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Objeví se podobná obrazovka, v mém případě byla česky. Stisknete klávesu pro pokračování a automaticky se spustí program PeToUSB.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvidíte tento dialog kde zatrhněte, o jaký druh USB disku se jedná (vyberte ten správný, pokud jich máte připojených více). Napište jakýkoliv název disku a ponechte zatržená políčka, jak jsou na obrázku. Klikněte na "Start" a počkejte, až se disk naformátuje. Okno potom klidně zavřete, ale nemusíte.

Nyní musíme učinit náš USB disk bootovatelný, nahrajeme do něj "boot-sector". Spusťte "Příkazovou řádku" z menu Start, a nebo napište do Spustit příkaz cmd. Pomocí základního DOSového příkazu cd se dostaňte do vašeho adresáře, kde je uložen soubor Bootsect.exe. (Například: cd C:\eee). Zde napište: bootsect.exe /nt52 X: (X: označuje písmeno vašeho USB disku). Tím je USB disk připraven k bootování, na monitoru uvidíte tuto hlášku: "Bootcode was successfully updated on all targeted volumes."

Pokud jste předešlé okno PeToUSB zavřeli, spusťte program usb_prep8.cmd znovu, a na dialogu PeToUSB klikněte ihned na "Close".

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Objeví se tato obrazovka, kde stisknete volbu 1 a zadáte písmeno DVD-ROM kde je uložen originální disk s Windows. Potom zadáte volbu 3, a napíšete písmeno vaší USB jednotky. Nakonec navolte 4 a instalace souborů z CD na USB disk se spustí. Počkejte, a na oba dialogy v průběhu odpovězte Yes. Operace bude nějaký čas trvat, záleží na rychlosti vašeho USB (SD) disku. Buďte trpěliví, mě kopírování ale nezabralo více než 15 minut.

Instalace do Eee

Připojte váš připravený USB disk (nebo vložte SD kartu) do Eee, a po startu stiskněte Esc. Objeví se volba, ze kterého zařízení chcete bootovat, zvolte váš připravený disk. Na monitoru Eee se objeví dvě volby, zvolte tu druhou - Text mode. Nyní se již spustí instalace, jak jí všichni dobře známe. Smažte všechny stávající partitiony na vašem Eee, jsou tam 4. Hlavní disk potom zformátujte NTFS. Počkejte, až doběhne prvotní kopírování souborů, pak proběhne restart počítače. POZOR! opět po restartu stiskněte Esc, a zvolte k bootování znovu váš připravený disk - tentokrát ale první volbu Gui mode. Instalace Windows bude pokračovat, až do dalšího restartu - již posledního. Po něm opět stiskněte Esc a opět naposledy nabootujte z vašeho připraveného disku, zvolte první volbu Gui mode.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní jsme již úspěšně ve Windows, mě kompletně tato celá operace (příprava i instalace)  nezabrala více než slabou hodinku. Zde můžete váš připravený disk (SD) naformátovat a používat jako přídavný disk. Systém již bude bootovat a nabíhat z hlavního pevného disku. Nezapomeňte zkopírovat všechny ovladače z přiloženého ASUS DVD do Eee, můžete použít opět váš USB (SD) disk.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Takhle vypadá plocha Windows na Eee v reálu. Na dalším obrázku se potom podívejte na sejmutou obrazovku přímo ze systému.

ASUS Eee 701 - test nejmenšího notebooku na světě
i Zdroj: PCTuning.cz

Operační systém Windows neumí rozlišení 800x480, a tak lze nastavit pouze klasické 800x600. Tím se pracovní plocha protáhne mimo možnosti zobrazení Eee. Musíte do horních části skrolovat pomocí myši. Je to sice trochu nepohodlné, ale nic tragického.

S během systému Windows jsem byl na Eee opravdu spokojen, odezva systému byla rychlá a jeho start trval jen pár vteřin. Co všechno na Eee pod Windows funguje si povíme v příští kapitole. Já osobně bych ale zpět Linux už nikdy nedával, to ale není jistě případ všech uživatelů.

Jak dostat Linux zpět po instalaci Windows

O funkci Recovery jsem hovořil v sekci o BIOSu. Ta ovšem fungovat nebude, při instalaci Windows jsme zformátovali všechny partitiony v počítači, včetně té neviditelné s kompletní zálohou Linuxu. Budeme si muset pomoci jinak.

Existují dva způsoby, první je určen opět pouze pro majitele USB DVD-ROM mechaniky. Pokud ji máte, jen vložíte ASUS DVD do mechaniky a v Eee z ní nabootujete, dále se řídíte instrukcemi na obrazovce, kompletní návrat Linuxu trvá maximálně deset minut.

Pokud USB mechaniku nemáte, vložíte do jakéhokoliv PC se systémem Windows ASUS DVD a USB flash disk (SD). Z DVD spustíte "Flash utility", která vám na vloženém USB disku vytvoří bootovatelný obnovovací oddíl. POZOR! Při vložení ASUS DVD budete vyzváni k instalaci ACPI.sys, to v žádném případě na vašem počítači nedělejte - je to určené pouze pro Eee. Pokud tento driver nainstalujete, váš víceprocesorový systém bude od té chvíle nenávratně používat pouze jedno jádro procesoru (i když máte čtyř-jádrový), z této situace pomůže jen reinstalace Windows, proto ACPI.sys neinstalujte!

Pokud program v pořádku dokončí přípravu obnovovacího USB disku, můžete jej vložit do Eee a nabootovat z něj, Linux bude kompletně zpět do několika minut. Ještě předtím ale doporučuji stáhnout ze stránek ASUS novou distribuci operačního systému, smazat starší verzi z USB disku a nakopírovat novou staženou - budete mít jistotu, že používáte poslední verzi Linuxu, na přiloženém DVD je totiž úplně první verze.

Instalace Windows XP na Eee není nic složitého, a návrat původního systému je otázka několika málo minut. Určitě doporučuji si na tomto zařízení vyzkoušet oboje, a pak se teprve rozhodnout, co si na Eee ponecháte. Zda zvolíte notoricky známé prostředí Windows, a nebo jako "pravověrní" odpůrci systému Microsoft, budete využívat jednoduchost Linuxové distribuce Xandros, záleží jen na vás.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama