Asus GeForce GTX 980 ROG Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus GeForce GTX 980 ROG Matrix Platinum v testu

Asus GeForce GTX 980 ROG Matrix Platinum v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 2. 2015 03:00 52

Seznam kapitol

1. Král mezi grafikami Asus 2. Představení karty, funkce 3. Představení karty – balení karty, detaily, chlazení 4. Pohled do nitra karty 5. Specifikace a Testovací sestava
6. Shrnutí výkonu 7. Spotřeba a teploty 8. Přetaktování 9. Závěr

Před časem jsme otestovali špičkový, ale nikoliv nejvyšší model s čipem GeForce GTX 980 – Poseidon od Asus. Dnes se podíváme na ten nejvyšší – v současnosti nejvýkonnější produkt z řady Matrix s vlastním PCB se 14fázovým napájením určený největším nadšencům a fanouškům taktování, včetně toho extrémního. 

Reklama

Král mezi grafikami Asus

Asus GeForce GTX 980 ROG Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Před nedávnem jsme testovali zajímavou kartu od Asus. Šlo o model Poseidon s hybridním chladičem, který je možné připojit k vodnímu okruhu a kartu chladit vodou. Pokud vodu nemáte, funguje karta zcela běžně i chlazená vzduchem. V našem testu jsme konstatovali, že karta je velmi tichá, i když je chlazená pouze vzduchem. Nakonec si Poseidon odnesl i ocenění za výkon, tichý chod a možnosti taktování. Doporučovali jsme ji ale pouze těm, kteří vodní blok využijí – pokud byste chladili pouze vzduchem, příplatek v řádu tisícikorun by nebyl adekvátní.

Karta Poseidon není nejvyšším model v nabídce Asus, jde o model stojící mimo klasickou nabídku nabízející specifické chlazení. I tak u nás v ČR stojí 19 200 Kč s DPH, což je cenovka přímo děsivá. Nejvyšší model výrobce, vlajková loď, patří do série Matrix. Ta přináší tradičně nejlepší výbavu, kterou můžete u daného modelu grafiky Asus pořídit. Začíná extrémním chladičem, pokračuje výbavou pro taktování včetně toho extrémního s dusíkem, spoustou nestandardních vychytávek a končí extrémní cenou. Karta není levná, ovšem není ani o moc dražší než zmíněný Poseidon – cena začíná na 19 600 Kč s DPH.

V některých obchodech ji dostanete o něco levněji, cena dolaru se ale negativně podepisuje na současných cenách komponent. Jde o jasně nejdražší GeForce GTX 980 na současném českém trhu. Zdali se vyplatí zaplatit „dvacku“ za grafiku s jádrem GM204 nechám na vás, s přihlédnutím k ceně běžných edic (Asus Strix – 16 700 Kč) je ale tato částka dost drsná.

Když se tak dívám na ceny těchto karet, grafiky s jádrem GM200 budou jistě atakovat částky vysoko nad dvacet tisíc. Mít high-end grafiku nebude v blízké budoucnosti nic pro běžné uživatele. Zdali tuto cenu obhájí karta z řady Matrix svou výbavou, možnostmi a výkonem, se dnes pokusíme zjistit. Většina z vás má už teď asi jasno, Matrix se ale nevzdá bez boje. Víc ale prozrazovat nebudu, vše se dočtete v dalších kapitolách dnešní recenze.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama