Asus NX90JQ — Luxusní domácí kino pro bohaté
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus NX90JQ — Luxusní domácí kino pro bohaté

Asus NX90JQ — Luxusní domácí kino pro bohaté | Kapitola 3

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

18. 1. 2011 03:00 15

Seznam kapitol

1. Asus NX90JQ — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Pokud alespoň trochu sledujete dění ve světě přenosných počítačů, nemohl vám uniknout model NX90 od společnosti Asus. Tento obrovský 18,4" notebook totiž jednoduše nelze přehlédnout. Nebo jste snad už někdy viděli laptop s velkými externími reproduktory, nadčasovým designem od známého návrháře a třeba také dvojicí touchpadů?

Reklama

Baterie

Ačkoliv jsou rozměry notebooků velké a vysoká je také hmotnost téměř čtyři a půl kilogramu, nenajdete uvnitř stroje žádný enormně velký akumulátor. Výdrž notebooku bez připojení do sítě jednoduše nebyl prioritou Asusu a uvnitř šasi se tak ukrývá standardní 6článkový akumulátor s kapacitou průměrných 63 Wh. Je proto zřejmé, že výdrž na akumulátor bude vzhledem k osazenému hardwaru nízká. Samotný Asus uvádí „až dvě hodiny“, což o něčem vypovídá.

Zdroj

Asus NX90JQ — Luxusní domácí kino pro bohaté
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Zdroj patří dle očekávání k těm větším, nicméně o velké monstrum také nejde. Jeho maximální výkon je dle štítku 120 W a jeho hmotnost včetně kabelů 700 gramů.

Klávesnice

Asus NX90JQ — Luxusní domácí kino pro bohaté
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Koncept klávesnice a touchpadu (respektive touchpadů) je u NX90 velmi originální. Samotná klávesnice je ještě poměrně standardní a Asus ji udělal ve svém moderním stylu s velkými oddělenými klávesami ve stylu Sony VAIO či Apple. S konstrukcí klávesnice jsem byl proto spokojen, píše se na ní opravdu příjemně. Stejně tak oceňují osazení samotné řady multimediálních kláves, takže třeba jas displeje či hlasitost nemusíte nastavovat přes kombinaci Fn + F kláves jako u většiny jiných strojů. Nicméně našlo se i několik věcí, které mi vadily. Tou největší je absence numerického bloku z důvodu umístění dvou touchpadů. Toto řešení pokládám za nepříliš praktické a více se o něm rozepíši v dalším odstavci. Stejně tak mi vadilo, že klávesnice není podsvícená. Jde sice spíše o drobnost, u luxusního drahého notebooku mi ale jednoznačně chybí.

Touchpad

Asus NX90JQ — Luxusní domácí kino pro bohaté
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostáváme se k již několikrát zmiňované dvojici touchpadů. Ty jsou umístěné vlevo a vpravo od klávesnice, oba jsou poměrně úzké a vysoké. Na displeji navíc nemáte dva  kurzory, oběma ovládáte stejný jeden kurzor. Jaká je tedy výhoda dvou touchpadů v tomto rozmístění? To je věc, která mi zůstala záhadou a netradiční řešení touchpadů pokládám za největší slabost celého stroje a příště bych uvítal spíše klasickou koncepci (případně by mohlo být zajímavé umístění jen jednoho touchpadu napravo vedle klávesnice). Používat oba touchpady současně ke kontrole jen jediného kurzoru totiž nejde a praktičnost tohoto řešení je tak naprosto mizivá nemluvě o tom, že kvůli umístění touchpadů chybí klávesnici numerický blok, což osobně pokládám za poměrně velkou nevýhodu.

Co se týče samotného zpracování touchpadů, nemohu si stěžovat. Oba jsou příjemné na dotek a nabízí i funkce multitouch jako zvětšování, otáčení anebo vpřed/vzad. Stejně tak tlačítka se velmi příjemně mačkají. Nevýhodou je malá šířka touchpadů, jejich poměr stran vůbec neodpovídá širokoúhlému displeji.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama