Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 7. 2017 03:00 38

Seznam kapitol

1. Pro hráče i profesionály... 2. Testovací sestava 3. Představení desky - Obsah balení 4. Základní deska - layout 5. Slajdy, vlastnosti desky 6. Specifikace desky a software
7. Bližší pohled na desku 8. Napájení desky 9. BIOS 10. Přetaktování Core i9-7900X 11. Test rozhraní SATA, M.2 a USB 12. Hodnocení desky

Procesory Skylake-X jsou na trhu a s nimi přišla spousta nových desek s čipsetem Intel X299. Na první „vlaštovku“ od Asus se podíváme dnes. Je určená spíše do pracovních stanic než herních strojů, ale uplatnění najde všude. Výbava je nadstandardní a solidní, kupující nebude nic podstatného postrádat. 

Reklama

Hodnocení desky

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Dnes testovaná deska Prime X299-DELUXE není primárně herní deskou, kromě extrémní výbavy pro dusíkové taktovače jí ale nic nechybí ani pro hráče a nadšence. Také cena se herním modelům značně vymyká. Herní desky se základní výbavou stojí o několik tisíc méně, takže pokud byste ji chtěli jen na hry, nekupujte si ji. V tuto chvíli je tento model nejvybavenější deskou vyšší třídy pro patici LGA 2066 od výrobce Asus. Nabízí jednoznačně nejbohatší příbal a výbavu, za kterou si ale výrobce nechá královsky zaplatit.

V prvé řadě deska dobře poslouží náročným profesionálům. Disponuje skvělým BIOSem, slušným přetaktováním i zpracováním. Kromě všeho zmíněného je možné desku využít i pro jiné nasazení, třeba ve výkonných (nejen herních) domácích strojích. Najdete na ní dva konektory M.2 pro SSD disky a také U.2 port. Dále zde máme vestavěný modul Wi-Fi a Bluetooth včetně antény. Náročným uživatelům se zde nabízí možnost využít Thunderbolt, dvojici síťových karet a spousta USB portů, včetně USB 3.1 a konektoru C. Pracovní stanice s VROC polem může znamenat velký posun v produktivitě. Zkrátka a dobře, výbava desky je luxusní, jak dokládá její název.

Přetaktování

U taktování není co řešit, většina dnešních desek je na tom stejně, pro takové to „domácí“ taktování poslouží deska s X299 za šest tisíc stejně jako ta za dvanáct. Pokud máte odemčený procesor, bude výsledek na 99 procentech desek stejný.

To potvrzuje i tento test, dosáhl jsem stejného taktu 4,7 GHz jako na konkurenční desce se stejným čipem. Obecně je deska pro taktování vybavená skvěle, možnosti BIOSu jsou široké, včetně napětí a všech pomocných funkcí. I když tohle není deska přímo pro taktovače, ti se jí bát nemusejí, v domácích podmínkách poslouží stejně jako ROG modely. K extrémům se ale moc nehodí. Pokud budete taktovat, zcela určitě chlaďte kaskádu VRM a její chladič.

Osobní názor

Z recenzí procesorů Skylake-X (testovali jsme všechny) už víte, že mne osobně Core i9-7900X nijak neoslnil a nepřesvědčil ke koupi. Trochu mne nalomil Core i7-7820X jež je ideálním čipem do LGA 2066. Šestijádro ale dle mého už patří do starého železa, o Core i7-7800X tedy nemá cenu uvažovat. Stále ještě vyčkávám, ale tuším, že nová Rampage (nebo Apex) mne jistě zlomí a já si Skylake-X společně s ní pořídím. Je jisté, že nejvyšší Threadripper bude jistě v multi-vláknových úlohách výkonnější, ale já 32 vláken k životu nepotřebuji, zajímá mne herní výkon a výkon jednoho jádra, protože frekvenci jádry zkrátka nenahradíš. Navíc tipuji u AMD slabé přetaktování a tristní herní výkon, hry tolik jader nemají rády. Ale uvidíme, pokud Threadripper přesvědčí, nevidím v jeho pořízení problém. V tuto chvíli ale ještě není na trhu a nejvýkonnější platforma je X299. Pokud hledáte upgrade a počítač vás živí, je tohle ideální sestava k navýšení vaší produktivity. Zdali sáhnete po desce Deluxe, nebo levnější, je už na vás. S tímto modelem ale určitě neuděláte chybu.

Hodnocení

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus Prime X299 Deluxe – Deska pro hráče i profesionály
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky Prime X299 Deluxe děkujeme ASUS Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama