Asus ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC Ed. O12G: Když vám normální karty nestačí
i Zdroj: asus.com
Grafické karty Článek Asus ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC Ed. O12G: Když vám normální karty nestačí

Asus ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC Ed. O12G: Když vám normální karty nestačí | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

10. 1. 2023 15:00 113

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4070 Ti: představení a parametry 2. Testovací sestava 3. Konstrukce karty, konektory 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 (OC)
11. Boost v F1 22 (silent) 12. Boost v Metro Exodus (OC) 13. Boost v Metro Exodus (silent) 14. Boost ve World of Tanks (OC) 15. Boost ve World of Tanks (silent) 16. Spotřeba, teploty, hlučnost 17. Otáčky ventilátorů, hlučnost 18. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 19. Závěr

Grafické karty z řady ROG Strix už jsou po mnoho generací synonymem extrémně předimenzovaných chladičů a špičkové výbavy, díky nimž nabízejí nadstandardní výkon a vynikající provozní vlastnosti. S tím se ale pojí i negativum v podobě extrémního příplatku, který si Asus za kombinaci těchto vlastností žádá.

Reklama

Závěr

Grafiky z řady ROG Strix cílí spíše na příznivce značky Asus, kteří jsou ochotní připlatit si proti základním modelům tisíce korun bez ohledu na to, že už lze za obdobné ceny často pořídit i o třídu výkonnější kartu. Pro mnohé lidí je to asi nepochopitelné, ale je zjevné, že své zákazníky si Strixy najdou. Můžu jenom zopakovat, že oproti základním modelům ořezaným na kost nabízí obrovský a mnohem dražší chladič, nějaké ty ARGB LED, regulaci systémových ventilátorů, duální BIOS, možná výběrové čipy schopné běžet na vyšších taktech (ale v základním nastavení je výkon podobný jako u TUF) a pár dalších drobností jako jeden konektor HDMI navíc, ale dohromady to rozhodně nestojí za těch sedm tisíc korun, které na Strix připlatíte.

Připlatíte si za to, že jsou vlastnosti karty i výbava karty vyhnané do extrému. Na už tak dostatečně vybavený TUF RTX 4070 Ti, na který se podíváme následně, si Asus ještě přisadil. Jen těžko budete hledat karty, které nabídnou víc. V tomto ohledu zamrzí jen cívky napájecí kaskády, které jsou co do intenzity cvrlikání a bzučení slyšet stejně jako u nejlevnějších modelů a v tichém režimu budou příznivce tichých počítačů otravovat výrazně víc než chladič, který je téměř neslyšný. Naměřenáhlučnost kolem 32 dBA je způsobená právě cívkami, samotný chladič měl jen něco kolem 30,5 dBA.

Že je důsledkem extrémního příplatku špatný poměr cena/výkon ve srovnání s levnými modely RTX 4070 Ti, asi není třeba zdůrazňovat. Za obdobné peníze už by měly být k mání Radeony RX 7900 XTX, které jsou postavené proti výkonnějším GeForce RTX 4080 (tedy teď je neseženete, ale časem by měly být v prodeji). Na druhou stranu je i s tak vysokou přirážkou poměr cena/výkon podobný jako u RTX 4080.

Asus ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC Ed. O12G: Když vám normální karty nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC Ed. O12G: Když vám normální karty nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena je to jediné, co lze Strixu vyčítat, až na ty cívky je to produkt, který stojí na vrcholu nabídky RTX 4070 Ti a konkurovat mu může doslova pár prémiových modelů s podobně „přepálenými“ chladiči, které udrží teploty čipu pod 70 °C i na neslyšných otáčkách.

Asus ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC Ed. O12G: Když vám normální karty nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Z nabídky Asusu bych vám přesto doporučil spíše modely z edice TUF, po stránce provozních vlastností nejsou o mnoho horší, z hlediska výkonu téměř srovnatelné, zato jsou znatelně levnější.

Asus ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti 12GB GDDR6X OC Edition
KLADY ZÁPORY
Výkon blízký RTX 3090 Ti Extrémní příplatek proti základním modelům, neodpovídá přidané hodnotě
Efektivita a spotřeba proti minulé generaci Velmi špatný poměr cena/výkon
Výkonný a mimořádně tichý chladič s obrovskou rezervou Cívky hlučnější než chladič
Špičková výbava (duální BIOS, 2× HDMI, ARGB a další) 12 GB paměti
Podpora DLSS 2.x, DLSS 3 a dalších nových technologií  

Orientační cena s DPH: 29 000 Kč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama