Battlefield 3 — špičková destrukce a DirectX 11 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Battlefield 3 — špičková destrukce a DirectX 11 v akci

Battlefield 3 — špičková destrukce a DirectX 11 v akci | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

29. 10. 2011 03:00 80

Seznam kapitol

1. Engine bez podpory DirectX 9 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez vyhlazování 4. Výsledky GK s vyhlazováním 5. Vliv procesoru na hru 6. Vliv nastavení na hru I
7. Vliv nastavení na hru II 8. Vliv nastavení na hru III 9. Galerie in game screenshotů 10. Výběr recenzí herních magazínů 11. Závěr

Podle EA je Battlefield 3 revoluční. Po Shattered Horizon jde totiž o druhou hru postavenou jen na DirectX 10/11. Můžete se tak těšit na „grafiku nové generace“? To sice ne, zklamáni ale také nebudete. Hned po Crysis 2 jde dle našeho názoru o nejlépe vypadající fps současnosti a ty destrukce prostě nemají chybu!

Reklama

Oficiální požadavky hry

Battlefield 3 — špičková destrukce a DirectX 11 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální sestava
Procesor: Intel Core 2 Duo 2,4 GHz / AMD Athlon X2 2,7 GHz
Operační paměť: 2 GB
Grafická karta: nVidia GeForce 8800 GT / ATI Radeon HD 3870
OS: Windows Vista / 7

Doporučená sestava
Procesor: Intel / AMD Quad Core
Operační paměť: 4 GB
Grafická karta: nVidia GeForce GTX 560 / ATI Radeon HD 6950
OS: Windows Vista / 7

Dostáváme se k hardwarovým požadavkům hry. Protože je Battlefield 3 postavený na zbrusu novém enginu bez podpory DirectX 9, je jasné, že hardwarové nároky nebudou tak nízké jako obvykle. Přesto se ale nemusíte bát a okamžitě běžet pro nový počítač, na průměrných strojích novinku bez větších problémů rozběháte, byť nejvyšší detaily jsou tentokrát určené opravdu jen pro nadprůměrně výkonné sestavy.

Minimální sestava je dle mých zkušeností opravdu minimální, zejména s pomalejší kartou než je uvedená dvojice GeForce 8800 GT / Radeon HD 3870 příliš nemá smysl třetí Battlefield zkoušet, i na nejnižší nastavení se bude hra trhat a v multiplayeru vám nízký framerate způsobí pomalejší reakce. Doporučená sestava pak i přes své poměrně vysoké požadavky neznamená naprosto plynulé hraní na nejvyšších detailech, což ostatně dobře uvidíte z jednotlivých grafů.

Testovací sestava

Battlefield 3 — špičková destrukce a DirectX 11 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Hru jsem testoval na počítači s procesorem Intel Core i7 920, který jsem přetaktoval na 3,6 GHz. Počítač byl dále osazen trojicí 2GB DDR3 pamětí Kingston na frekvenci cca 1700 MHz, systémovým pevným diskem Western Digital VelociRaptor a to vše v desce MSI Big Bang Xpower. Všechny komponenty jsem napájel 650W zdrojem Corsair a k zobrazení jsem použil 27" LCD monitor Dell U2711.

K testovaní jsem použil sadu desíti grafických karet zahrnující modely od nVidia GeForce GT 440 až po AMD Radeon HD 6970. Pro karty GeForce jsem použil ovladače GeForce 285.62, pro AMD Radeony pak Catalyst 11.9 WHQL. Oboje ovladače byly v nejnovější WHQL verzi, nVidia i AMD je navíc přímo označují jako ideální k hraní Battlefield 3.

Metodika testování

Battlefield 3 — špičková destrukce a DirectX 11 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv patří Battlefield 3 mezi nejočekávanější hry roku a na jeho vývoji se aktivně podílela společnost nVidia, nemá vestavěný benchmark a testovat jsem tak musel hraním hry. K tomu jsem si vybral druhou misi kampaně, kdy společně s dalšími vojáky bojujete ve městě na blízkém východě. Konkrétně jsem k testování zvolil lokaci, kdy máte za úkol zabít dva teroristy s RPG, kteří se ukrývají na balkóně domu před vámi. Scéna tak byla velmi náročná na výkon s množstvím střelby i výbuchů. Framerate jsem měřil pomocí programu FRAPS.

Nastavení hry

Battlefield 3 — špičková destrukce a DirectX 11 v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí Battlefield jsem testoval na nejvyšší nastavení grafiky ve třech rozlišeních: 1280 × 1024, 1680 × 1050 a 1920 × 1200 px při nejvyšším nastavení detailů. Přímo ve hře lze zapnout i vyhlazování hran, kromě klasického režimu MSAA je možné vynutit také post processing vyhlazování (obojí na kartách GeForce i Radeon). V testu se zapnutým vyhlazováním hran jsem měřil výkon se zapnutou kombinací obojího, což by teoreticky mělo přinést nejvyšší kvalitu obrazu (MSAA vyhlazuje jen hrany a nikoliv textury; post processing vyhlazování je implementované tak, aby nevyhlazovalo texty, HUD a podobně).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama