Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor
Herní příslušenství Článek Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

17. 5. 2022 16:30 6

Seznam kapitol

1. Za delší životnost 2. Představení myší a softwaru 3. ROG Spatha X – nezastavitelný tank 4. ROG Gladius III Wireless – nejrychlejší vyhrává
5. ROG Keris Wireless – malá a nenápadná 6. Vyměnitelné spínače 7. Závěr a hodnocení

Herní myšky ušly za poslední roky velký kus cesty. Bezdrátové kusy s rychlým připojením jsou dnes samozřejmostí, za kterou si připlácíte jen malou částku. Podsvícení už také nikoho nevyvede z míry, co tedy vymýšlet dál? V Asusu dostali nápad poskytnout uživatelům možnost snadné výměny spínačů, což by mělo prodloužit životnost. Povedlo se?

Reklama

Specifikace myší

Nyní k samotným myškám. Pokud jsem v první kapitole naznačoval, že ne všechny myši jsou si i přes podobný vzhled rovny, zde to platí dvojnásob. V rukách jsem pár dní měl ROG Spatha X, Gladius III Wireless a Keris Wireless.

Jde o myšky v cenovém rozpětí 2–4 tisíce korun, tedy o nic levného pro méně náročné uživatele. Řada ROG je přeci jenom mířená spíš na hráče a myš je klíčovým příslušenstvím. Mezi jejich společné vlastnosti patří kromě podsvícení a černého exteriéru také zmíněné vyměnitelné spínače, bezdrátové připojení pomocí USB donglu a 2,4GHz sítě a vzorkovací frekvence 1 000 Hz. Jelikož všechny myši obsluhuje program Armoury Crate, podíváme se v této části také na něj. Nejprve ovšem tabulka a přímé porovnání:

VlastnostiROG Spatha XROG Gladius III WirelessROG Keris Wireless
Cena

3 589 Kč

2 490 Kč

2 179 Kč

Max. DPI

19 000

26 000

16 000

Počet tlačítek

12

6

7

Připojení

2,4 GHz

2,4 GHz, BT

2,4 GHz, BT

Váha

168 gramů

89 gramů

79 gramů

Výška

45 mm

44 mm

39 mm

Šířka

89 mm

68 mm

62 mm

Hloubka

137 mm

123 mm

118 mm

Spínače

2x ROG Microswitch70M

WL optický Omron D2FP-F-7N (uvnitř) + mechanický ROG Micro Switch 70Mmechanický ROG Micro Switch70M (uvnitř) + optický Omron D2F-01F 
RGB

Asus Aura Sync

Baterie

Integrovaná

Ergonomie

Pravoruká, herní

Společné příslušenství

Odnímatelný kabel s paracordem, náhradní spínače, samolepky 

Příslušenství

bezdrátová nabíječka, náhradní spínače, šroubovák, pouzdro

náhradní podložky, redukce pro přijímač, nástroj pro výměnu spínačů

náhradní podložky, náhradní boční tlačítka (barevná)

Myši jsou v tabulce seřazeny nejen podle ceny, ale i velikosti. Spatha X, kterou si představíme v další kapitole, je opravdový macek nejen co do rozměrů, ale i do hmotnosti. Rozdílů si všimneme také u příslušenství. Co je ovšem stejné, je software.

Armoury Crate

S programem Armoury Crate jste se dost možná již setkali. Jde o univerzální software pro ovládání prakticky všech periferií a komponent od Asusu. Naleznete ho v noteboocích a využívá se i k ovládání RGB podsvícení od dalších značek, pokud podporují Asus Aura Sync.

My se dnes podíváme do záložky periferií, kde naleznete ovládání jednotlivých myší. V každé kapitole najdete odstavec s nastavením tlačítek a osvětlení. Tyto dvě stránky v programu se nejvíce liší podle daného modelu. Zbytek si rozebereme zde.

U každé myši lze nastavit čtyři hodnoty DPI, mezi kterými můžete v rychlosti přepínat. Upravit lze i polling rate, ačkoliv frekvenci změní maximálně ti, kteří hodlají využívat myš v nenáročném provozu a ušetřit tak trochu baterie. Přichycování k úhlu pak vyrovná linie při pohybu.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor

Myši také umožňují nastavit DPI pomocí kolečka, tedy bez nutnosti použít software. Stačí podržet tlačítko DPI na tři sekundy a po rozsvícení LED otáčet kolečko. Barva LED se bude měnit z modré (100 DPI) až po rudou (maximální DPI). Minimální změna je 50 DPI.

U myší lze nastavit i kalibraci vůči podložce, případně vzdálenost oddálení. Právě druhá možnost mi přišla více praktická. Pokud nechcete zvedat myš při přesunu příliš vysoko, je třeba volit nízkou hodnotu.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor

Dále zde máme napájení. Zvolit si lze procento baterie, kdy vás myš začne blikáním upozorňovat na nízký stav akumulátoru. Zde je fajn vychytat si mez, kdy myš stále vydrží do konce dne. Osobně jsem využil hodnotu 15 % a myš následně dal na kabel přes noc. U všech baterka do té doby vydržela. Upravit lze i dobu, po které se myš uspí.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor

Jedna velmi praktická a bohužel úplně nedořešená funkce je ukazatel baterie v notifikační liště. Chválím Asus, že na něco takového myslel, a dokonce program počítá s blázny jako jsem já, využívajícími dvě myši zároveň.

Stav baterie dvou myší zároveň není problém, Bluetooth už ano
i Zdroj: Autor
Stav baterie dvou myší zároveň není problém, Bluetooth už ano

Na druhou stranu si tato utilita neporadí s připojením přes Bluetooth. Vzhledem k tomu, že hned dvě myši z našeho seznamu Bluetooth mohou volitelně využívat, je to rozhodně škoda.

Zbývá nám ještě probrat tlačítka a osvětlení. Nastavení obojího si ukážeme v kapitolách věnovaných jednotlivým myším.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama