Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor
Herní příslušenství Článek Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus

David Jiránek

David Jiránek

17. 5. 2022 16:30 6

Seznam kapitol

1. Za delší životnost 2. Představení myší a softwaru 3. ROG Spatha X – nezastavitelný tank 4. ROG Gladius III Wireless – nejrychlejší vyhrává
5. ROG Keris Wireless – malá a nenápadná 6. Vyměnitelné spínače 7. Závěr a hodnocení

Herní myšky ušly za poslední roky velký kus cesty. Bezdrátové kusy s rychlým připojením jsou dnes samozřejmostí, za kterou si připlácíte jen malou částku. Podsvícení už také nikoho nevyvede z míry, co tedy vymýšlet dál? V Asusu dostali nápad poskytnout uživatelům možnost snadné výměny spínačů, což by mělo prodloužit životnost. Povedlo se?

Reklama

Černá myš, podsvícení RGB, pár tlačítek navíc, dongle a nabíjecí kabel. Takto by se daly popsat generické herní myši a jejich příslušenství. Jenže není všechno tak jednoduché, ostatně kdyby bylo, neměl by tento článek tolik kapitol. Na otestování jsme dostali tři modely s cenovým rozpětím od 2 200 až do 3 600 korun. To už není málo a rozdíly přesahují pouhý tvar a počet samolepek v balení. Přesto je pár společných věcí definuje a jedna z nich je celkem ojedinělá.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Asus

Vyměnitelné spínače jsou u myší málo rozšířené. Když budete prohrabávat internety, jistě pár kusů od méně i více zavedených značek najdete. Jenže pokud je toto vlastnost, kterou hledáte, dost možná u konkurence narazíte na fakt, že vám daný model nesedí tvarem nebo ostatními funkcemi. Myš si zkrátka vybíráte podle hodně faktorů a v případě, že jedna z nich nabízí třeba ony vyměnitelné spínače, zřejmě vás to ke koupi modelu nepřesvědčí.

Tento příklad můžeme snadno aplikovat u dnešního testu třech myší od Asusu. V dalších kapitolách si představíme ROG Spatha X. Gladius III Wireless a Keris Wireless. Právě nejdražší Spatha X mi moc nesedla kvůli rozměrům a váze. Což z myši nedělá špatný model, jen bych si ji osobně nevybral. Modulární spínače by situaci nezachránily. Právě proto je důležité, aby výrobci u myší nabízeli nové funkce u různých modelů. Vyměnitelné spínače v našem případě měly všechny myši.

Abych se vůbec dostal k důležitosti výměny spínačů, o které tu píšu už třetí odstavec, musím vytáhnout osobní zkušenosti. Roky spokojeně používám Logitech G502, dříve v drátové, dnes v bezdrátové formě. Ale poslední dva měsíce mě zlobí dvojklik levého tlačítka, který nespravil ani externí software. Šel jsem tudíž na internet a hledal návod na opravu. Video přikládám níže a můžu jen dodat, že na podobnou operaci opravdu nejsem dostatečně zručný.

Nejde přitom o náhodu. Dvojklik zaviněný vadným nebo ušpiněným spínačem se stává relativně běžně. Jde zároveň o nejpoužívanější tlačítka na myši. Aktuálně tedy přemýšlím, zda si hned pořídit novou myšku, nebo žít s tímto problémem do chvíle, kdy si vlastně tu novou stejnak koupím.

Shodou okolností se mi uprostřed tohoto dilematu do rukou dostaly myši, které si s takovým problémem dokážou poradit. Tak se na ně podrobně podíváme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama