Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor
Herní příslušenství Článek Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

17. 5. 2022 16:30 6

Seznam kapitol

1. Za delší životnost 2. Představení myší a softwaru 3. ROG Spatha X – nezastavitelný tank 4. ROG Gladius III Wireless – nejrychlejší vyhrává
5. ROG Keris Wireless – malá a nenápadná 6. Vyměnitelné spínače 7. Závěr a hodnocení

Herní myšky ušly za poslední roky velký kus cesty. Bezdrátové kusy s rychlým připojením jsou dnes samozřejmostí, za kterou si připlácíte jen malou částku. Podsvícení už také nikoho nevyvede z míry, co tedy vymýšlet dál? V Asusu dostali nápad poskytnout uživatelům možnost snadné výměny spínačů, což by mělo prodloužit životnost. Povedlo se?

Reklama

ROG Spatha X

Původně jsem pro popis myši ROG Spatha X hledal různá trefná slovíčka. Nakonec jsem volil mezi dvojicí „macek“ nebo techničtějším „tank“. Spatha X je opravdu velká myš a poznáte to už od pohledu na balení, které je pomalu dvojnásobné oproti ostatním modelům. Na druhou stranu za myš dáváte největší peníz, tudíž chcete nejvíc funkcí, příslušenství a tlačítek.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor

Spatha X je bezdrátovou verzí modelu Spatha a po bratříčkovi s ocáskem zdědila myš tvar, rozvržení tlačítek a řadu funkcí. Co Spathu X odlišuje od dvojice menších modelů, nejsou jen rozměry a tlačítka, ale i dokovací stanice.

V krabici naleznete dok velmi podobný dnešním bezdrátovým nabíječkám. O bezdrát ovšem nejde, myška se totiž ladně s dopomocí silných magnetů napolohuje k dvojici pinů obstarávající napájení. Bohužel tak dok jako bezdrátovou nabíječku na mobil nevyužijete. Kvůli specifickému umístění kontaktů nehrozí ani kompatibilita s jakýmkoliv dalším modelem.

Dvoudílná dokovací stanice je zároveň přijímačem 2,4GHz signálu. Žádné miniaturní USB v balení nehledejte. Tato myš také jako jediná z testovaných nepodporuje Bluetooth.

Příslušenství myši Spatha X dále zahrnuje dva pletené kabely USB, dvojici náhradních spínačů a šroubovák pro otevření myši.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor

Samotná myš je vyvedená v černé barvě. Většina ploch je matných a boční strany mají povrchovou texturu. Jde o opravdu velkou myš a i moje delší, leč hubené, dlaně jsou v porovnání se Spatha X drobné.

Pravoruká myš se vyznačuje přítomností hned šesti tlačítek u palce a dvojicí dalších vedle levého hlavního tlačítka. Část pro palec je vyvedena z geometrických tvarů naskládaných k sobě. Jde o nepravidelné čtyřúhelníky složené do mozaiky. Skrze ně prosvítá podsvícení.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor

Samotná tlačítka pod palcem mají horní polovinu matnou a spodní lesklou. Zabere to pár hodin používání, než si kvůli netypickému rozložení a různým povrchům naučíte nahmatat správná tlačítka.

Velké množství tlačítek přímo vybízí k využití v MMO hrách nebo programech od Adobe, Sony Vegas a dalších. Nabindujete si makra a cokoliv, co chcete mít, doslova pod palce, což vám zefektivní práci i hraní.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Asus

Osobně bych raději viděl organizovanější uspořádání, nebo lépe oddělené seskupení. Sám používám dlouhé roky myši minimálně se třemi tlačítky u palce a u většiny modelů jsem si na jejich uspořádání zvykl mnohem rychleji. Tlačítka zdobí celkem hezké podsvícení, které lze upravovat v několika zónách.

Zvolit lze podsvícení kolečka, loga, bočnice a dokovací stanice. Nechybí řada animací. DPI lze upravovat i bez softwaru pomocí funkce DPI on Scroll.

Další dvě bonusová tlačítka nalezneme po boku levého hlavního spínače. K jejich umístění a funkci nemám vůbec žádné výhrady, pracují, jak mají a lze je snadno nahmatat.

Přední stranu zdobí umělé žebrování a konektor pro USB-C. Naštěstí Asus již dávno zahodil micro USB. Levá strana pak nabízí ergonomické vykrojení pro malíček.

Dostáváme se ke spodní straně a důvodu, proč jsem myš popisoval jako tank. Kromě velikých rozměrů (viz úvodní tabulka) váží myš 168 gramů, což je skoro dvojnásobek nejlehčího kousku z dnešního srovnání. Může za to kovová spodní část, která by opravdu po vzoru tanku mohla odrážet střely.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Asus

Asus kovové prvky chytře využil a myš díky detailům působí dojmem, že se vznáší. Tato iluze je podpořena i velkými kluzáky. V praxi byla myš sice na můj vkus těžká, avšak při hraní se dala o to lépe kontrolovat. S myší jsem pár dní hrál i pracoval a velké množství tlačítek lze využít na řadu zkratek v programech i hrách.

Optický senzor na myši si vyrábí Asus ROG a zvládá polling rate 1 000 Hz přes kabel i 2,4GHz síť.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Pomocí utility Mouse Tester jsme provedli řadu pokusů zkoumajících přesnost senzoru. Ten si vedl na výbornou, i krajní hodnoty jsou v rámci mezí, ačkoliv už zde jemné chvění jde poznat.

V galerii najdete i test zrychlení, kterým myš rovněž prošla na výbornou.

Výdrž modelu Spatha X se pohybuje okolo 67 hodin. Minulý model vydržel sotva polovinu, ačkoliv byl o 10 gramů těžší. Je tedy znát, že Asus na této části mezigeneračně pořádně zapracoval.

Upřímně bych model Spatha X doporučil jen lidem preferujícím těžké a velké myši. Absence univerzálního Bluetooth a nutnosti tahat dokovací stanici omezují využití této myši hlavně na herní desktopy nebo velké herní notebooky. Rozhodně ji nebudete chtít tahat s ultrabookem a při běžné práci její hlavní přednosti využije jen málokdo. Spatha X je zkrátka velmi specifická, avšak kvalitně provedená myš.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama