Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor
Herní příslušenství Článek Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus | Kapitola 7

David Jiránek

David Jiránek

17. 5. 2022 16:30 6

Seznam kapitol

1. Za delší životnost 2. Představení myší a softwaru 3. ROG Spatha X – nezastavitelný tank 4. ROG Gladius III Wireless – nejrychlejší vyhrává
5. ROG Keris Wireless – malá a nenápadná 6. Vyměnitelné spínače 7. Závěr a hodnocení

Herní myšky ušly za poslední roky velký kus cesty. Bezdrátové kusy s rychlým připojením jsou dnes samozřejmostí, za kterou si připlácíte jen malou částku. Podsvícení už také nikoho nevyvede z míry, co tedy vymýšlet dál? V Asusu dostali nápad poskytnout uživatelům možnost snadné výměny spínačů, což by mělo prodloužit životnost. Povedlo se?

Reklama

Závěr a hodnocení

Myši ROG Spatha X, Gladius III Wireless a Keris Wireless zanechaly dobrý dojem. Jde o povedené hlodavce, kteří zaujmou řadou funkcí, kvalitou zpracování, softwarem i přidanou hodnotou. Kdybych měl jednotlivé modely seřadit na stupně vítězů, bronz bych udělil modelu Spatha X, stříbro dal Keris Wireless a s přehledem doporučil Gladius III Wireless.

ROG Spatha X je dle mého nejvíce specificky zaměřená myš, jakou jsem kdy měl v ruce. Co se týče funkcí, nenajdete moc modelů s dokovací stanicí. Razer měl tuším podobnou a možná by se pár dalších našlo, přesto jde dnes o stále ještě neobvyklou vlastnost.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Asus

Velká nabídka zvláštně rozmístěných bočních tlačítek a opravdu robustní konstrukce sedne do větších dlaní náročného MMO hráče nebo workoholika, který musí mít makro na cokoliv. To jsou ale prakticky všechny scénáře, kde si myš dokážu představit. Při mobilním nasazení Spatha X dojíždí na fakt, že nemá Bluetooth (oproti levnějším sourozencům), ani malý dongle. Připojíte ji jen přes kabel a bezdrátově pomocí masivní nabíjecí stanice. Kvůli rozměrům nedává moc smysl pro přenášení a váha nemusí sednout každému. Vyměnitelné spínače jsou v této cenové kategorii prakticky nutností vzhledem k tomu, že u levnějších sourozenců tento prvek nechybí.

Nechci říct, že bych Spathu X nedoporučil. Ale její nasazení je opravdu tak specifické, že ji musím zařadit na třetí místo. 

Druhé místo si zaslouží Keris Wireless. Jde o velmi dobrou malou myšku disponující skvělou modularitou nejen v podobě vyměnitelných spínačů, ale také náhradních bočních tlačítek. Můžete tak myši dát punc osobitosti. Keris také boduje nejnižší cenovkou útočící na dva tisíce korun.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Asus

Svými rozměry Keris Wireless přímo vybízí k přenášení například s notebookem, čemuž dopomáhá místo pro přijímač USB a Bluetooth. Malé rozměry ovšem mohou být na škodu pro lidi s větší rukou.

Nejlépe dle mého Asus vybalancoval myšku ROG Gladius III Wireless. Za příplatek pár stovek oproti Keris nabízí mnohem lepší ergonomii při stále nízké hmotnosti 89 gramů. Myš nabízí až 26 000 DPI, což je o 10 000 více než v případě Keris. Také softwarová nabídka je o něco bohatší a myš lze například kalibrovat podle podložky. Opět nechybí Bluetooth a prostor pro uschování přijímače pro USB.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Asus

Gladius III Wireless mě zaujal i díky podložkám. Myš klouzala po jakémkoliv povrchu lépe než ostatní modely. Rovněž nápadité podsvícení RGB po boku působilo velmi dobrým dojmem. Prémiové spínače bočních tlačítek a jejich velmi dobré umístění dobrý dojem umocňují. A to ani nezmiňuji vyměnitelné hlavní spínače.

Pokud se poohlížíte po nových myších, které dlouho vydrží, všechny tři modely z dnešního testu můžete zařadit do výběru. Jde o fajn kousky, ačkoliv high-end už je až příliš specificky zaměřený. Snad Spatha X dostane i odlehčenou verzi i s podporou Bluetooth.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama