Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor
Herní příslušenství Článek Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus | Kapitola 6

David Jiránek

David Jiránek

17. 5. 2022 16:30 6

Seznam kapitol

1. Za delší životnost 2. Představení myší a softwaru 3. ROG Spatha X – nezastavitelný tank 4. ROG Gladius III Wireless – nejrychlejší vyhrává
5. ROG Keris Wireless – malá a nenápadná 6. Vyměnitelné spínače 7. Závěr a hodnocení

Herní myšky ušly za poslední roky velký kus cesty. Bezdrátové kusy s rychlým připojením jsou dnes samozřejmostí, za kterou si připlácíte jen malou částku. Podsvícení už také nikoho nevyvede z míry, co tedy vymýšlet dál? V Asusu dostali nápad poskytnout uživatelům možnost snadné výměny spínačů, což by mělo prodloužit životnost. Povedlo se?

Reklama

Vyměnitelné spínače

Spínače dvou hlavních tlačítek jsou jedním z nejnamáhanějších prvků na celé myši. Přesná součástka mění váš mechanický pohyb prstu na signál, kterému následně rozumí počítač. Odborný popis funkce jednotlivých spínačů do myší zde nehledejte, spíše se snažím přiblížit, že jde o velmi namáhanou součást myši. Proto její selhání nebývají ojedinělá a často odchází jako první.

Celá trojice námi testovaných myší umožňuje tyto spínače snadno vyměnit. Stačit vám k tomu bude šroubovák a trocha zručnosti. U větší myši Spatha X budete muset odkrýt a vymontovat čtyři šroubky. V případě ostatních myší vás čeká poloviční nálož šroubování.

První jsem se pustil do rozmontování kolosu, tedy Spathy X. Asus do balení přidal malý šroubovák. Samotné šroubky mají hlavu s torxem, ale na přiloženém šroubováku je imbus. Ve videích s unboxingem ale torx bývá, takže mám nejspíš jen štěstí na kus, u kterého v továrně usadili dřík do rukojeti opačně.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Autor

„Jednorázové“ šroubováky v příslušenství nebývají obvykle žádný zázrak, ale něco takového mě přece jen zarazilo, obzvláště u tak drahé myši. Naštěstí situaci zachránil kit IFIXIT, kde správný torx byl.

Původně jsem plánoval celou výměnu fotograficky zdokumentovat, ale vypůjčím si ji z manuálu Asusu, kde je zachycená přehledněji.

Výměna spínačů u ROG Spatha X
i Zdroj: Asus
Výměna spínačů u ROG Spatha X

K bodu jedna bych dodal, že samotné šroubky jsou pod krytkami, které lze celkem snadno vyloupnout dlouhým nehtem nebo čímkoliv ostrým. Po odmontování šroubků stačí sundat horní plastový kryt. Spínače pak lze vytáhnout ručně. Musíte si pohlídat orientaci, zasunout jdou jen v jednom směru, když je budete nasadíte opačně, ohnete piny.

Celá konstrukce působí robustním dojmem a přináší i řadu vedlejších výhod. Například snadnější čištění kolečka, pokud se na něm usadí prach a nečistoty. Přístup máte také k plastové skořápce prakticky ze všech stran a hran.

Složení a rozebrání je opravdu otázkou pár minut a zvládne to každý. Ve srovnání se stále komplikovanější rozborkou myší, jako je ta v první kapitole, je to velký kontrast. Pokud se vám se spínači něco stane, výměnu stihnete i v přestávce mezi hrami nebo prací.

Nasazení horního krytu zpět je trochu delikátnější úkol. Alespoň u Spathy je potřeba dát si pozor, aby hlavní tlačítka vepředu vepředu správně zapadla do spodního krytu. Ještě před našroubováním je dobré je proklikat. Pokud nějaké tlačítko nepůjde zmáčknout, nejspíš je horní kryt nasazený špatně.

V případě menší Keris jde o ještě snadnější úkon. Konstrukcí jednoduchá myš má na spodní části jenom dva šroubky, navíc klasické křížové. V balení tentokrát žádný šroubovák nenajdete, ale doma jistě ano.

Výměna spínačů u ROG Keris Wireless
i Zdroj: Asus
Výměna spínačů u ROG Keris Wireless
Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozor si opět musíte dát na orientaci samotných spínačů, jinak samotná výměna neskrývá žádné nástrahy.

Jako poslední jsem si schválně nechal v záloze myš Gladius III Wireless. Drátový ekvivalent totiž ve své recenzi rozebral kolega Jan Preclík (zde) a po vzoru Keris jde o velmi podobný postup.

Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Jan Preclík
Bez drátů a s vyměnitelnými spínači – test tří herních myší Asus
i Zdroj: Jan Preclík

Jedinou zajímavostí na modelu Gladius III Wireless je tak použití kvalitních spínačů Kailh v případě bočních tlačítek. Ta už bohužel modulární nejsou, ačkoliv se k nim lehce dostanete.

Celkově se mi možnost výměny spínačů líbila hned z několika důvodů. Zaprvé prodlouží životnost myši, což rozhodně není na škodu. Druhým bodem je snadnější čištění myší, protože se nemusíte trápit se složitým čištěním spárů mezi plasty. Dále jde o velmi jednoduchý proces, který zvládnou i méně technicky nadaní uživatelé. Ti náročnější si zase mohou objednat a osadit své preferované spínače. Na základní desce je totiž hned pět pinů, takže se nemusíte omezovat na varianty ROG od Asusu.

Celý koncept je ale provedený dobře i kvůli faktu, že nejde o speciální funkci jedné myši. Jak jsem již řekl, myš bych si rozhodně jen kvůli vyměnitelným spínačům nekoupil, kdybych věděl, že mi tvarem nesedne. Asus ale nabízí hned několik takto vybavených modelů. Osobně mi vyhovovaly hned dvě myši ze tří, a pak beru vyměnitelné spínače jako rozhodující bonus, který by mě přiměl ke koupi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama