České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání

České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání | Kapitola 3

Vlastimil K.

Vlastimil K.

9. 6. 2023 10:00 26

Seznam kapitol

1. Koho tohle může zajímat 2. Unicomp New model M 3. Perixx PERIBOARD 106M 4. Perixx PERIBOARD 407B 5. K předchozímu článku 6. Závěr

Vracím se zpět po roce, jak jsem slíbil v předchozím článku. Byl tak trochu klopotný, a možná proto i často nepochopený. Zkusíme to tedy jinak a ukážu i menší recenzi na některé kousky, které se mi za ten rok povedlo domluvit.

Reklama

Perixx PERIBOARD 106M

Tohle je retro jako Olimon po dědovi. Počítačová šedá devadesátek mezi dnešní černou opravdu zaujme, možná i sklidíte pár vtípků. Kdo by se tím ale nechal odradit od bezvadné periferie. Ani já nejsem retro fanda a období W98 mě nechává naprosto chladným, i když jsem tehdy začínal. Černou a bílou verzi nedělali, ale pokud se domluvíte, tak by mohla být. Ukážeme si i původní, přes 25 let starou verzi z které vychází.
 

106M
i Zdroj: PCTuning.cz
106M

Krabice s logem Perixx se honosí německou vlajkou a nápisem Düsseldorf. Hned mě napadlo: Vjíždíme do Düsseldorfu a setkáme se s Iggy Popem a Davidem Bowie – Kraftwerk/Trans-Europa Express. Jinak je to obyčejná kartonová krabice. V balení je mimo klávesnice ještě návod.

106M horní pohled
i Zdroj: PCTuning.cz
106M horní pohled

Klávesnice je na první pohled tradiční, jednoduchá bez zlepšováků dnešní doby. Nejsou zde LED podsvícení, multimediální tlačítka ani tlačítko FN. Prostě klávesnice pro PC.
 

106M Klávesy zblízka
i Zdroj: PCTuning.cz
106M Klávesy zblízka

Plast je odolný i na krut a má mírně drsnou texturu. Legendy tlačítek jsou pálené laserem a podle mě se povedly velice dobře vzhledem k tomu, že je to první vydání tohoto layoutu.
Tlačítko nuly na numpadu by mělo být bílé, nikoli šedé, ale Perixx to tak má na všech 106M. Na první sérii se vloudily malé chybky, na klávese „A“ klávese je z boční strany vypáleno Z, které mělo být o klávesu níže. Není to vidět, pokud to vyloženě nehledáte, nemusíte se bát viditelné chyby, je to hlavně v mezeře mezi písmeny. Další chybičkou je desetinná „ . “ [tečka] nikoli „ , “ [čárka] na numpadu. Za tu se omlouvám. Na další várce, která bude letos, už by to mělo být vše OK.

Vyrobili jich 10 kusů, ty jsou sice už vyprodány, ale udělají další, takže to můžete brát jako limitovanou edici, termín momentálně neznámý.
 

106M každá řada má jiný úhel - celek je do oblouku
i Zdroj: PCTuning.cz
106M každá řada má jiný úhel - celek je do oblouku

Každá řada kláves má jiný úhel, tvoří oblouk pro ruce. To má výhody i nevýhody. Dělal jsem na ní poměrně velký projekt na 3 měsíce a nepozoroval jsem bolest v hřbetu ruky ani zápěstí.
Je ale poměrně nepříjemné ji střídat s rovným profilem notebooku a při každé změně se mi nedaří sladit svalovou paměť. Nemůžete proto ani vytvořit hybrid s prohozenýma Y/Z, protože každá klávesa by jinak vycházela.

106M Vycvaklá klávesa + stará
i Zdroj: PCTuning.cz
106M Vycvaklá klávesa + stará

Je to klasická membrána která by měla zvládnout až 10 (někde jsem viděl i 20) milionů stisků – odolnější než běžná, ale rozhodně ne tak dlouhověká jako mechanický spínač. Membrána gumových kopulí (rubber dome) je vcelku. Zdvih kláves je vysoký tak, jak to u těchto klávesnic bývalo. Mají hmatovou odezvu a cítíte krásně dosednutí a sepnutí na konci dráhy, což ovšem není moc dobré na hraní. Jediná klávesa, která mně mírně vadila, byl pravý shift, kdy při delším sepnutí (psaní delšího čísla) se zdálo, že ji ještě držíte, ale už nebyla sepnutá. Ale nebylo to nic, na co se nedalo zvyknout a držet ji trochu dále.

106M Zadní strana
i Zdroj: PCTuning.cz
106M Zadní strana

Kabel můžete prostrčit doprava i doleva, prostřední možnost chybí. Nejsou v ní díry, přes které proteče rozlitá kapalina, je to jen miska, v které se vše zachytí. Tuhá na ohyb je i díky sešroubování z horní strany. Drátky stabilizátorů jsou mírně namazány, stabilizátor je i na backspace. Bohužel v ní není kovový tlustý plech, který byl v původním provedení. Zvuk je hlučnější, ale velmi příjemný.

106M Kabel
i Zdroj: PCTuning.cz
106M Kabel

Kabel je odolný a tlustý, stejně jako na původní verzi.


Pokud ji budete chtít v budoucnu rozebrat a vyčistit tak doporučuji tento postup: 

  1. Kápnout WD-40 na všechny vruty (i ty seshora) 
  2. Vyšroubovat zadní vruty 
  3. Vycvaknout čtyři páry kláves a vyšroubovat horní šroubky 
  4. Po rozpůlení vycvakat všechny zbylé tlačítka z vnitřní strany tužkou nebo prstem 
  5. Umýt vše v kýblu s tekutým mýdlem 
  6. Pokud vrutem pootočíte doleva a až poté jej zašroubujete, tak se trefí do původní drážky, která už byla vyřezána.
IBM KB-6323 cca 1996
i Zdroj: PCTuning.cz
IBM KB-6323 cca 1996

Takové bylo jednoduché seznámení s Perixx 106M, která je prakticky stejná jako Chicony KB-3926, co se vyráběla pod značkami IBM, NEC, WYSE, Digital, Compaq, Targa. KB-5926 byla stejná, jen měla menší mezerník (pod značkou Zenith). Mám tady ještě její předchůdkyni IBM KB-6323 bez klávesy Win (na obrázku) a s klávesou Win pod označením KB-8926. Ty mají uvnitř silný plech, díky němuž jsou robustní a těžké. Znak alt Gr mají v levém spodním rohu.

Perixx 106 Dá se pořídit jen na německém Amazonu, kde je vyhledávání skutečně svérázné, ne-li přímo nefunkční. V době psaní článku byla za 21 eur, ale byly tam poslední kusy. 

Měli model 106 i v černé a bílé a s legendami rozložení Dvorak i třeba novinky jako BÉPO, ty jsou ale povětšinou také vyprodány a na dotaz.

Závěrem tedy:

Super klávesnice s legendami přesně tak, jak jsou. Ideální i pro starší rodiče, kteří pak nejsou zahlceni dvojnásobkem znaků. Pokud vám nevadí, nebo chcete i trochu retro. S příjemným chodem kláves a cenou, za kterou ani nekoupíte původní zachovalou. Bohužel není momentálně k objednání ,ale bylo slíbeno, že bude (termín dodání sami neupřesnili ani na dotaz).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama