České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání

České rozložení vrací úder: Tři české klávesnice zhotovené na přání | Kapitola 5

Vlastimil K.

Vlastimil K.

9. 6. 2023 10:00 26

Seznam kapitol

1. Koho tohle může zajímat 2. Unicomp New model M 3. Perixx PERIBOARD 106M 4. Perixx PERIBOARD 407B 5. K předchozímu článku 6. Závěr

Vracím se zpět po roce, jak jsem slíbil v předchozím článku. Byl tak trochu klopotný, a možná proto i často nepochopený. Zkusíme to tedy jinak a ukážu i menší recenzi na některé kousky, které se mi za ten rok povedlo domluvit.

Reklama

V předchozím článku jsem se dopustil chyb a některé věci jsem možná trochu špatně vysvětlil, pokusím se to tedy dát co nejlépe dohromady.
 

Tohle jsem napsal před rokem:


2.Nechat stále zapnutý NumLock – tato klávesa je historický relikt z klávesnice IBM AT. Ta totiž neměla středový panel s šipkami, Insert, Home, PageUp atd. V dnešní době štve statisíce lidí napříč všemi světadíly každý den po startu PC. Výrobci ji proto budou dělat nejspíše dalších 40 let.
 

Žil jsem v představě, že klávesnice sama o sobě drží v paměti stav Caps Lock / Num Lock / Scroll Lock a podle toho drží rozsvícené ledky zámků.

To byla ale chyba, za kterou se omlouvám čtenářům i výrobcům klávesnic, kterým jsem křivdil. Došlo mi to nedlouho od vydání článku. Klávesnice jen vyhodí signál do počítače o stisku klávesy (vyhodí jen kód klávesy), ale nebere si z toho, jaký stav je zrovna na zámku, ani si jej nepamatuje. Stavové LED informační světla rozsvítí počítač, podle stavu, jaký zrovna má.
Z toho plyne že pokud bychom chtěli odstranit klávesu Num Lock a mít neustále zapnuté jen čísla (a už nikdy nepřehazovat po ránu Num Lock), bylo by to mnohem snazší udělat to na straně PC. 

Dá se to samozřejmě přepsat v registrech, ale to udělá jen někdo kdo se tomu věnuje a jen na svém počítači. Na vymýcení tohoto reliktu by jistě zabrala aktualizace, která přidá zatržítko u hodin Windows, nebo přidáním této možnosti do nastavení v BIOSU / UEFI na dalších nových základních deskách i updatech pro staré. Ze strany Windows by to bylo asi nejschůdnější řešení, jen nevím kdo by to protlačil. Ze strany hardware klávesnice by to šlo mnohem hůř, snad jen že by poznala snahu zhasnout LED zámku a sama si jej stiskla. To by bylo asi velmi kostrbaté. Tak jako tak, nikdo nemá zájem v tomto směru provést odvážný krok.
 

A tady jsou reakce na diskuzi:


tak pardon ale roro je pytel hnoje....
 hlavne ta anketa
 

Rozhodně, roro je.
 

Ta anketa byla předělávaná několikrát, protože některé možnosti mě ani nenapadly a také proto, že jsem to používal poprvé. Některé možnosti byly úmyslně jen s jednou možností, aby byly spíše oznámením než volbou. Nedá se totiž brát v potaz příliš mnoho kombinací, natož takto něco sehnat. Proto je tam jen kabel USB a podobně. Anketa tam byla hlavně proto, abych viděl jestli se najdou lidi, co se to budou obtěžovat vyplnit a obětovat tomuhle tématu alespoň tři  minuty.

Jak kdyby nebylo jednodušší si tu klávesnici udělat přesně, jak chci. Možností je dost, spínače jdou koupit, jsou dostupné gerber data na PCB, atd.
  Já zase nechci klávesnici bez makro kláves a přemýšlím, že si ke klávesnici dodělám „stojan“ s výbavou pro střih videa vč. jog. kolečka.

Ano, ale pak bych měl jeden prototyp (možná bych udělal zrovna dva) za několik tisíc a spoustu hodin práce. Úkolem tohoto cvičení bylo mít běžnou klávesnici s CES layoutem na českých eshopech za 400–1100 Kč.
Tak, abyste ji mohl dát třeba tátovi, dědovi, sestře, kolegyni. Nebylo účelem mít unikát, ale běžnou věc pro každého.  

Zásadně jedu pouze QWERTY, v En-US, s dostupností pak není problém.
 Celý slavný QWERTZ by bylo nejlepší zahodit, a držet základní kompatibilitu se světem.
 

I já bych to tak chtěl mít. Použijte stroj času a skočte to tam zařídit.

Numpad na levé straně...
tak to je Fantasticke!
to je Husty !
to by som (tiez) chcel mat
Lidé nejsou schopní jednoduše napsat Ó, Ť, @, Ö ani ß....
Je Nova doba .... cisnik pozaduje Ó, Ť, @, Ö ani ß.…
 

Southpaw (levý numpad) klávesnice prakticky nejsou, pominu-li drahé custom nebo s přesunutelným numpadem. Pokud kreslíte v Solidworks, tak zjistíte, že jako pravák neustále sundáváte ruku z myši a dávate ji na numpad a zpět. S každým bodem, usečkou, inteligentní kótou… To samé Excel nebo vyplňování webových formulářů. Hráčům také překáží, a proto frčí malé custom klávesnice za nekřesťanské peníze. Od 2:20 je to hezky popsané.

Ó, Ť, @, Ö ani ß… Humorné je, že jsem měl nedávno paní, taky Slovenka, asi 45 let. Jmenuje se Viktória a zapsala se mi bez ó. Tak sem se s ní bavil a ona celý život neví, jak se správně píše.
Bylo tam prostě příliš mnoho písmenek na tlačítkách, tak se na to vybodla a nikdy si to nezjistila.


nepotřebuju \ ani | na vlastní klávese, nepotřebuju dvouřádkovej enter, nepotřebuju předělávat numlock nebo přemapovávat, stejně tak asi neptořebuju scroll lock a pause/break? chci naopak podsvícení nebo multimediální klávesy a ikdyž jen za pomoci "Fn", tak si tohle Fn nemužu vynachválit.. mám specifické požadavky a nechci si dělat vlastní klávesnici včetně PCB
  ale je pravda, že mi na Alloy origins aqua chybí rozložení dle CES na klávesách vlevo od enteru a české znaky na 1-0 klávesách (na to jsem si ani po roce pořádně nezvykl).. a nechci nějakou fixou zprasit klávesnici za 3ku.. občas znak prostě chvilku lovim, je to ústupek kterej jsem vědomě udělal, ale i tak, kdyby HyperX nabídl kit s popisky, tak ho okamžitě kupuju, ta klávesnice je super a neměnil bych..
 

Jsem rád, že jste si našel přesně to, co jste hledal.

Sady tlačítek na křížové mechaniky jsem taky dlouho hledal. Pokoušel jsem se najít prodejce nebo značku, která má různé národní layouty. Existuje všechno možné italština, němčina i portugalština. Čeština nikde (to samozřejmě nepřekvapí), při snaze o kontakt s prodejcem na Ebay/Amazon vám nikdo neodpoví, ale můžete to zkusit sám. 

Na dvou malých českých eshopech o tom uvažovali, ale chtějí double shot plast, aby přes to bylo vidět svítící LED, to je ovšem ekonomicky nezvládnutelné (museli by mít formy na plast). Tampoprint nebo laser ještě zváží. Možná někoho najdete.

Pokud ne, tak jedině sehnat prázdné (kolega v diskuzi starého článku dává i odkaz) a psát buď poslepu nebo je nechat vypálit laserem. Měl jsem to naceněno na 1400 korun za sadu, pět sad po 600 korunách jen za laser.

Autor článku je strašný mameluk.
Kup si klávesnici jakou chceš a pak si sežeň, a nebo nech vyrobit, prázdné klapky.
A nebo koneckonců takové tlačítku (-) "mínus" z numerického bloku je univerzálně použitelné.
 

To mě samozřejmě napadlo, jen by byl problém v tom, že by to byl jen jeden kus. Nikoliv běžná věc i pro ostatní. To jsem teda mameluk, když tohle sepisuji po nocích, když se mi malé děti nevěší na krk. Teorii o tlačítku mínus nebudeme rozebírat.

Používám podsvícenou herní mechaniku s hnědými spínači a s US layoutem. Kupodivu se na ní dá psát i obstojně česky - prsty si klávesy ěščřžýáíé prostě tak nějak pamatujou:-)) Speciální znaky píšu tak nějak něco mezi českým a US layoutem... Ale autor by se asi zbláznil:-)))
 

Nezbláznil :-O, já mám Logitec G513 taky, a dokonce jsem na ní byl několik měsíců.
Dát ji tátovi, tak mi demonstrativně ustřihne ten tlustý opletený kabel nůžkami a do předního USB vrazí levnou membránu co má ěščř... Ten článek je mimo jiné i o tom, že ne všichni jsou zvědaví tohle řešit a nikdo jim nevychází vstříc.

ISO klavesa zbytecna neni, protoze zadna klavesova zkratka AltGr+cokoliv neni standard (ano, tohle slovo se pise s "d" na konci).
 AltGr-Q, AltGr-W, to funguje snad leda na MS Win (a k tomu jeste jen u nekterych rozlozeni) + pripadny ustupek napr v X Window pro "snazsi prechod MS Win uzivatelu" (kde je pomerne casto i alias Alt-F4 k vlastni zkratce Ctrl-Q).
A anketa misty pripomina hlasovani v rusku.
 

Za „standart“ se omlouvám. Toto je článek pro uživatele MS Win. A máme tu záludnou otázku ISO klávesy! Dlouho jsem přemýšlel jak tohle popsat aby to bylo pochopitelné, jednoduché a správně.
 

EN (Spojené státy) je typicky na ANSI 104. http://www.kbdlayout.info/KBDUS?arrangement=ANSI104
 

EN (Spojené království) je typicky na ISO 105 http://www.kbdlayout.info/KBDUK?arrangement=ISO105  (má navíc tlačítko #  ~   ) .
 

CES (čeština) je typicky na ISO 105. http://www.kbdlayout.info/KBDCZ?arrangement=ISO105

Logicky z toho vychází, že pokud dáte layout pro 105 tlačítek na kus plastu který jich má jen 104, tak to musíte nějak kompenzovat. Například EN UK to dělá na ANSI104 na OEM_05(klávesa nad jednořádkovým enter) #[normal]  ~[shift]  \[altGr] |[AltGr+shift] (Ano EN má i AltGr+shift).

Kdo nevěří ať tam běží! Je velice snadné přidat si preferovaný jazyk a klávesnici na Windows a zkusit si to (můžete pak zkusit i klávesnici na obrazovce a vidíte to).

Ta šestá otázka ankety byla totálně nepochopena v kontextu článku. Hned napíšu proč.

× Dlouhý levý shift je lepší pro hráče na WASD. > Nikdo na tomhle stejně hrát nebude.

× Samostatné tlačítko ISO je dobré do linuxové konzole a na programování. Na to se hlavně používá EN US (to jste nejspíš myslel s tím standard), a ta ho má stejně i pod dvojřádkovým enter. > Na CES také nikdo nebude psát C++.

× Hybrid bych beztak nejspíš nebyl schopen sehnat, protože je jich jen málo, natož k sehnání na vlastní popis tlačítek. > Na těchto fotkách je vidět, že opravdu 104 tlačítková s dvouřádkovým enterem a velkým backspacem i levým shiftem existuje. Jako drahá mechanika i úplně levná membrána.

104 kláves ale dvouřádkový enter
i Zdroj: PCTuning.cz
104 kláves ale dvouřádkový enter
104 kláves, ale dvouřádkový enter
i Zdroj: PCTuning.cz
104 kláves, ale dvouřádkový enter
Tento problém je tu už hodně dlouho (cca '94) - ta pod enterem nemá ' ¨
i Zdroj: PCTuning.cz
Tento problém je tu už hodně dlouho (cca '94) - ta pod enterem nemá ' ¨

Potíž je v tom, že ANSI norma připouští dvouřádkový enter a ISO norma připouští jednořádkový enter. Kromě toho, obě tyto normy stanovují pouze minimální počet kláves a ani neurčují, kde má která být (kromě té hlavní sekce s písmeny). ANSI104 a ISO105 jsou tedy poněkud neurčitá označení.

Anketa má místy jen jednu odpověď, kde jde spíše o oznámení. Nebylo v mé moci poptávat u Číňanů klávesnici s ISO 105, southpaw, s přepínačem na 3 zařízení bluetooth, tygřími skvrnami, portrétem Sandokana, nízkými mikrospínači a prázdnými tlačítky k vlastnímu popisu. Některé možnosti se musely prostě zredukovat.

pokud tu je autor článku, tak upozornuji na malou nepřesnost: klavesnice s číslem pět má správně tyto znaky ř 5 % ° znak ° je zapsán pomocí Alt Gr + Shift + ř podobně lze na horní řadě číslic zapsat zleva do prava: ~ ˇ ^ ˘ ° ˛ ` ˙ ' ˝ " ¸ aspoň teda u mne... a Alt Gr + Shift používám i na ostatních klávesách a zapisuji takto další znaky ÷ × ß ˙ | Þ Ø ı ↑ ¥ Ŧ ® E Ł Ω Æ § Ð ª Ŋ Ħ̛ Ł © ‘ ’ º ¦ 

PS: odpovědí s enterem a backspace měli jen jednu možnou povinnou odpověď - to je divné

Máte určitě prachobyčejnou češtinu, default na Windows označený CES-CS? 

Nejpoužívanější rozložení v české kotlině
i Zdroj: PCTuning.cz
Nejpoužívanější rozložení v české kotlině

Mně se to s  „ ř 5 % ° “ nemůže podařit. Ta procenta myslím. Já mám °  jako Alt Gr+ horní 5 a pak potvrdit mezerníkem aby byl samostatně.

Používám toto rozložení https://cdn.aukro.cz/images/sk1625488081702/retro-pc-klavesnice-samsung-ps-2-bila-103357793.jpeg
Docela by mě zajímalo, zda to vůbec je nějaký a případně jaký standard. 
Vyzkoušel jsem několik nových klávesnic s cenou kolem 500,- a stejně jsem je zahodil a vrátil se k prastarému rozložení na prastaré klávesnici.

Tomu se říká Backwards-L BIG-ass (BAE) enter. Nevýhodou byl malý backspace, mlhavě si pamatuji, že to bylo na prvním počítači v rodině. Někdo je tuším začal znovu dělat, ale bohužel nemůžu o tom najít článek (asi vlevo dole). Původně to bylo Chicony KB-6868 nyní od Digimore, dělají to na původních formách. Koupit to maloobchodně bude asi problém. 

Tuto pamatuji, to Fn u pravého shift bylo původně tuším turbo :) Jsou také ze staré formy. Existuje i provedení s „ | \ “ u pravého shift a větším backspacem. Perixx to dělá na PERIBOARD-517 W, ale zda by na to vypálili ěščř, to netuším. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama