Čipokrize aneb jak jsme se vyřadili ze hry
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Čipokrize aneb jak jsme se vyřadili ze hry

Čipokrize aneb jak jsme se vyřadili ze hry | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 7. 2021 08:59 19

Seznam kapitol

1. Just-not-in-time 2. Levně vyrobit... 3. Bambus je pro pandy 4. Monopoly se světem 5. My to vymyslíme, oni nám to prodají

Nedostatek komponent je věc, která trápí IT obecně skoro už dva roky – ale tentokrát problém přetekl do oblasti, o které se obvykle v souvislosti s nedostatkem čipů nemluví: Automobilový průmysl. A nedostatek ho trápí celosvětově. Jak se to stalo?

Reklama

I když se krátkodobě zdálo, že větší problém je islamistická radikalizace – dnes je svět islámu mnohem radikálnější a bojovnější než v polovině 20. století, možná tím nejhorším dopadem Brzezinského politik byl právě vzestup Číny. Představa, že se Čína uklidní a obdařena prací a blahobytem jaksi od socialismu ustoupí, se ukázala zcela planou. Naopak: Moderní Čína je samostatná, má svoje technologie a vyrábí si je sama. Okopírovala ruské zbraně – a už si dělá vlastní, levnější a lepší, takže postupně sesazuje Rusko z pozice zbraňové dvojky. A protože je mocná, vede si svou vlastní světovou politiku – a těží z toho, že se Západ tak nějak dobrovolně rozhodl, že stát se na Číně technologicky závislý je dobrý nápad.

Dodneška nechápu, jak ti dva šílenci, Zbigniew Brzezinski a Alan Greenspan, přišli na to, že to je skvělý nápad. A jak těm dvěma uvěřili všichni ostatní, že to je dobrý nápad. Pokud se podíváte do historie, tak vidíte, že tradičně byl obchod s Čínou pro svět nevýhodný, deficitní, ale nevyhnutelný: Čína měla monopol na řadu věcí jako čaj, hedvábí a porcelán, což byly takové high tech produkty středověku: Všechny byly obnovitelné, měly levné vstupy a vysokou přidanou hodnotu.

Dominance Číny trvala až do doby, kdy nejvychytralejší a nejproradnější impérium dějin, které doslova vyrostlo na otroctví a drogách, totiž Britské impérium, vnutila Číně místo stříbra jiný obnovitelný produkt s vysokou přidanou hodnotou: Opium. A to, spolu s technologickým zaostáváním Číny, způsobilo jejich dočasný, circa 200 let trvající úpadek, který vytvořil v hlavách Západu naprosto nesmyslnou představu o Číně jako primitivní zemi, kde se vše dělá z bambusu. 

Ta éra končí – a končí proto, že neznáme historii a nechali jsme se přesvědčit hlupáky, že když jim dáme naše technologie, budou pracovat za nás. A teď to tu máme: Američané si drží výrobu čipů z prosté paranoi, protože tuší, že čipům vyráběným v Číně prostě věřit nemohou. Největší výrobní kapacita, TSMC, je na Tcha-wanu, který si zatím Amerika drží pod křídly, ale je otázka, jak dlouho to vydrží, protože Čína se nikdy netajila tím, že odbojnou Formosu získá zpět do své náruče. Navíc k tomu přidala požadavky v podstatě na celé Jihočínské moře – a aby se to nepletlo, vede nenápadnou surovinovou expanzi po celém světě a celkem otevřenou logistickou expanzi ve formě Nové hedvábné stezky. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama