Čipokrize aneb jak jsme se vyřadili ze hry
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Čipokrize aneb jak jsme se vyřadili ze hry

Čipokrize aneb jak jsme se vyřadili ze hry | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 7. 2021 08:59 19

Seznam kapitol

1. Just-not-in-time 2. Levně vyrobit... 3. Bambus je pro pandy 4. Monopoly se světem 5. My to vymyslíme, oni nám to prodají

Nedostatek komponent je věc, která trápí IT obecně skoro už dva roky – ale tentokrát problém přetekl do oblasti, o které se obvykle v souvislosti s nedostatkem čipů nemluví: Automobilový průmysl. A nedostatek ho trápí celosvětově. Jak se to stalo?

Reklama

Pokud si chceme pomoct a vyhnout se situacím, jako je pokorné vítání čínských roušek a klanění se komunistickým potentátům, musíme vyřešit jádro problému, který jsme udělali sami: Dobrovolnou deindustrializaci. Stále žijeme ve společnosti, která halucinuje o tom, že „pokrokovost znamená ekonomiku založenou na službách“ či delirických představách, že „my to vymyslíme a oni to budou levně stavět“. To se nestane. Výzkum a vývoj probíhá tam, kde se věci reálně dělají. Čína zpočátku jen replikovala technologie, teď si vyvíjí vlastní. My jsme se dobrovolně vzdali vývoje – a koho zajímají naše řeči? Dominujeme ve vývoji software, tam zatím ještě ano. Jenomže pokud chceme být konkurenceschopní, musíme si udržet špičkovou výrobu. 

Samotné vymýšlení nestačí, což ukazuje ruská kauza YotaPhone: Rusové vymysleli poměrně radikální koncept mobilu s normálním displejem na jedné straně a einkem na druhé. 

I když se jistou dobu chlubili, že to je „jejich“ telefon, museli to vyrábět v Číně, protože to technologicky sami nezvládli. Kdo co vyrábí, ten to má: A když se vám to rozhodne neprodat, máte prostě smůlu

Současný nedostatek čipů ukazuje, že jsme to s dobrovolnou závislostí na Asii naprosto přehnali – a stejně, jako byl covid drobným varováním před potenciálně mnohem horší epidemií, tak čipová krize je varováním před mnohem větším problémem, který z nás dělá vazaly režimu, jenž oficiálně kritizujeme. Psát rezoluce, věšet si vlajky do okna a vysmívat se jim u piva ale nestačí: Pokud chceme, aby nás brali vážně, musíme být konkurenceschopní. Západ prostě musí mít vlastní výrobní řetězce, jinak se propadne do závislosti ne nepodobné té, když země třetího světa čekaly na to, zda je evropské velmoci podpoří, anebo nepodpoří.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama