CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!

CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí! | Kapitola 4

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

28. 2. 2017 03:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Komfort a použitelnost u her 5. Ergonomie práce a umístění na stůl
6. Připojení, kabeláž a porty 7. Spínače a testování 8. Software 9. Závěr

Počítačové hraní je spojené se sezením u stolu asi jako konzole s televizí a pohovkou. Co když se chce PC hráč válet na gauči jako nějaký konzolista? Stačí pořídit Roccat Sova (MK) – mechanickou klávesnici integrovanou v desce s opěrkou pro zápěstí i podložkou pro myš. Pak už nic nebrání tomu zabrat nejpohodlnější místo pohovky a pařit.

Reklama

Roccat Sova MK je určena především na hraní z pohodlí gauče. Komfort i použitelnost v tomto prostředí a scénáři budou tedy hlavními faktory hodnocení. A hned na úvod musím poznamenat, že jsem byl překvapen právě ergonomií při hraní. Bohužel jsou zde i nedostatky, které trochu kazí celkovou užitnou hodnotu. O co jde?

Typický herní scénář je pravá ruka na myši, levá na klávesnici na WASD. Většina z nás má klávesnici s dedikovaným blokem šipek a numpadem. To nechává poměrně velkou vzdálenost mezi pravou a levou ruku a tím pádem snižuje přirozenost a ergonomii této pozice. Roccat Sova MK je vybavena klávesnicí, která má klávesy plnohodnotné velikosti, ale šipky integruje do textového bloku a numerický blok zahazuje kompletně. Tím se šířka snižuje o nějakých 15 až 20 cm. Zbývá tak hodně prostoru pro podložku – ta má rozměry 27 × 24 cm.

Velikost podložky je dostatečná pro DPI od 800 nahoru (se standardní citlivostí ve Windows/hrách). Low DPI hráči tedy nebudou úplně nadšeni, ale to je celkem jasné, že jejich požadavky na prostor asi na pohovce jen tak neuspokojíte. Ostatní budou spokojení. Povrch podložky pod dlaně i pod myš je plastový, konkrétně z hrubého, zrnitého materiálu. Myš na něm jezdí dobře, ale v tom je trochu problém, protože povrch klouže až moc dobře a při naklonění hrozí sklouznutí myši za okraje podložky a desky. Nějaký minimální okraj na pravé straně by nebyl od věci. Podobně vyměnitelná podložka s textilním povrchem mohla být součástí balení.

Umístění rukou vůči klávesnici i podložce myši je dobré, prakticky snad i lepší než u klasické desktopové konfigurace díky kratší klávesnici. Jak je to s položením Roccat Sova na klín a manipulací v této pozici? Nezdá se to, ale únava rukou, ramen i zad je spojená s tím, zda máte pod rukami opěrky, či zda lokty svírají správný úhel. Většinou to neřešíme, protože máme nějak nastavenou židli a stůl je ve fixní poloze. Sova ale stolu nevyužívá. Její výška včetně polstrování zajistí celkem obstojný komfort, alespoň co se týče hraní her na klíně. Co by dále zlepšilo významně ergonomii, by byla nastavitelná výška polstrování – například nějaké výklopné nožky s rozsahem 5-10 cm. Každý by si tak mohl přizpůsobit výšku pracovní plochy do optimální polohy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama