CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!

CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí! | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

28. 2. 2017 03:00 14

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Komfort a použitelnost u her 5. Ergonomie práce a umístění na stůl
6. Připojení, kabeláž a porty 7. Spínače a testování 8. Software 9. Závěr

Počítačové hraní je spojené se sezením u stolu asi jako konzole s televizí a pohovkou. Co když se chce PC hráč válet na gauči jako nějaký konzolista? Stačí pořídit Roccat Sova (MK) – mechanickou klávesnici integrovanou v desce s opěrkou pro zápěstí i podložkou pro myš. Pak už nic nebrání tomu zabrat nejpohodlnější místo pohovky a pařit.

Reklama

Když už byste pořídili takovou věc jako je Roccat Sova, tak by vás mohlo napadnout, že budete pracovat z pohodlí křesla či pohovky kromě obvyklého hraní. Je to možné? Určitě! A je to pohodlné a ergonomické? Tak na to se podíváme dále.

CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se vrhneme do zhodnocení, tak si musíme říct, co pro nás znamená „práce s počítačem“. Pro někoho to bude intenzivní datlení na klávesnici, kdy myš v mezičase sbírá jednu vrstvu prachu za druhou, pro jiné to bude vyklikávání tabulek a ládování hausnumer do počítače. Někdo zase naopak bude používat myš z 90 % času, občas si pomůže klávesnicí k nějaké zkratce – například klasický internetový brouzdal.

CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!
i Zdroj: PCTuning.cz

Roccat Sova svojí konfigurací automaticky vylučuje efektivní použití jako excel machine. Chybějící numerický blok je problém, který jen tak nevyřešíte. Se psaním je to překvapivě také jednoduché. Tím, že klávesnice je relativně malá a je posunutá maximálně do leva, tak dochází buď k pokroucení zad při psaní s celou deskou uprostřed klína, nebo posunutí desky tak, aby klávesnice byla uprostřed. To je ale nestabilní poloha, polstrování je mimo nohy a použití myši vede k převrácení – takže nic moc. Naopak ti, co používají myš a klávesnici vyváženě budou s Roccat Sova spokojeni. Jejich styl použití je totiž blízký tomu hernímu a ten je ergonomický.

CSko, tanky nebo LoL z pohodlí gauče? To Roccat Sova MK umí!
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už byste vyplázli balík za Roccat Sova, tak asi nebudete chtít pořizovat další mechanickou klávesnici na stůl. Napadlo by vás tedy, že by šlo použít tento typ periferie jako desktopovou náhradu klávesnice a podložky. Šlo by to, ale jde o těžkopádné řešení. I když odstraníte polstrování, tak klávesnice zůstává hodně vysoká, to stejné pro podložku pod myš. Pomohlo by snížit stůl o pár centimetrů, ale není to stoprocentní řešení, protože Sova nemá ani pogumované nožky, takže má tendenci stejně podkluzovat na hladkém povrchu stolu. Jakožto pravověrného bastliče mě napadlo vyříznout otvor do stolu a zapustit klávesnici tak aby povrch stolu i podložek seděl na milimetr přesně. To by mohlo být ergonomické a zajímavé řešení, ale zase za cenu zničení desky stolu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama