Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl

Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl | Kapitola 13

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

9. 10. 2013 03:00 7

Seznam kapitol

1. ASRock Z87 Pro3 – popis napájení a čipů 2. Asus – popis napájení a čipů 3. Gigabyte – popis napájení a čipů 4. MSI Z87-G43 – popis napájení a čipů 5. Testovací sestava a metodika 6. Benchmarky I. – paměťová propustnost 7. Benchmarky II. – výkon procesoru
8. Benchmarky III. – grafický výkon 9. Benchmarky IV. – propustnost rozhraní 10. Spotřeba a teploty 11. Měření termovizní kamerou – vzájemné porovnání 12. Měření termovizní kamerou – detaily desek 13. Měření napětí a přetaktování 14. Závěrečné hodnocení

A jdeme na to – v pondělí jsme si podrobně představili čtveřici desek založených na čipsetu Intel Z87, dnes si je ukážeme pod termokamerou. Nebudou samozřejmě chybět ani standardní testy, část o schopnostech přetaktování a celkové zhodnocení. Která deska z nižší střední třídy je ta nejlepší? Závěrečné pořadí vás možná překvapí.

Reklama

Měření napětí a frekvence obvodů

Měření napětí skrze monitorovací software (například CPU-Z, HWiNFO) nebo BIOS je pouze orientační a často velmi nepřesné. Rozhodli jsme se proto měřit reálné napětí multimetrem UNI-T UT61D. U základních desek tak využíváme měřící body anebo napětí měříme rovnou na samotných napájecích obvodech. Měření napětí v idle probíhá po ustálení operačního systému. Zátěž je vytvořena programem OCCT (stejně jako u přetaktování).

Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro měření napětí jsme deaktivovali veškeré úsporné funkce a nastavili jsme takt procesoru v BIOSu na rovné 4 GHz při napětí 1,3 V. Postupně jsme se snažili nastavit LLC (Load-Line Calibration) tak, abychom kompenzovali Vdroop a hodnota napětí v zátěži pokud možno byla větší nebo rovná té v idle.

U nových Z87 desek jsme však narazili na problém / vlastnost, která souvisí s novou architekturou Haswell. Ze zadní strany desky je totiž možné měřit pouze vstupní napětí (VCCIN), které si procesor dále upravuje na dílčí napětí. Vcore u Z87 desek bez měřících bodů zkrátka není možné měřit. A to je bohužel i případ všech testovaných desek.

Přetaktování

Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro otestování „stability“ přetaktování posloužil známy zátěžový burn-in benchmark OCCT ve verzi 4.4.0, který byl vždy spuštěn po dobu 30 minut v jeho 64bitové verzi s velkým Data Setem. Ventilátor byl během celého testu nastaven již na 1600 RPM.

Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Frekvence BCLK hodně závisí na kvalitě konkrétního kousku procesoru. I přes to existují mezi základními deskami menší rozdíly. S napětím procesoru 1,15 V se nám bez problémů podařilo postupně zprovoznit vyšší BCLK Strapy ×1.25 a ×1.66 na všech testovaných deskách. U valné většiny modelů jsme se dostali až na frekvenci blížící se 174 MHz. O něco hůře na tom byla deska Z87-G45 GAMING s necelými 170 MHz a také Z87X-OC, která byla ovšem testovaná s předprodukčním vzorkem CPU. Strap ×2.5 se nám zatím na žádné z desek nepodařilo zprovoznit a nejspíše se tak nestane ani v budoucnu.

Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

S napětím procesoru nastaveným na 1,15 V mezi jednotlivými deskami nebylo zásadních rozdílů – výsledná frekvence se držela na 4250 MHz. Výjimku tvořila pouze Z87-G43 s taktem nižším o 25 MHz. Jde taky vidět, že ES CPU škálovalo daleko lépe s nižším napětím než konkrétní prodejní kus. Při lehkém přetaktování na tom byla teplotně nejlépe základní deska Z87-HD3 s naměřenými 50 °C, kterou v těsném závěsu následovala Z87-G43 s 55 °C. Napájecí obvody Z87-K se zahřály na 66 °C. Úplně nejhůře dopadla Z87 Pro3 s vyhřátou kaskádou na 75 °C.

Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

S navýšeným napětím na 1,30 V dosáhlo trio desek (Z87-K, Z87-HD3 a Z87-G43) na metu 4550 MHz, což je jenom o 25 MHz méně než u nejlepších Z87 desek střední třídy. Z87 Pro3 od ASRocku dokázala projet test OCCT na o 25 MHz nižší frekvenci (4525 MHz), ale i tak to bylo velice na hraně – teplota napájecích obvodů se totiž pohybovala okolo 105 °C! Na nějaké větší přetaktování tuto desku rozhodně nedoporučujeme. Daleko lépe si vedla Z87-HD3 a Z87-G43 s relativně dobrými 63 a 69 °C. Deska Z87-K od Asusu se umístila s teplotou 85 °C zhruba doprostřed testovaných modelů. Pokud zajistíte dostatečný průtok vzduchu okolo pasivního chladiče VRM oblasti, tak se přimhouřením oka dá doporučit i pro případné taktování s vyšším napětím. Rozhodně je zde však možné vidět, že ne pokaždé je digitální napájení lepší než hybridní. Stejně tak, že mezi čtyřfázovými kaskádami mohou být značné rozdíly, hlavně pokud jde o teplotní charakteristiky.

Čtyři desky nižší střední třídy Intel Z87 v testu – 2. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Prověřili jsme rovněž i možnosti navýšení frekvence integrovaného grafického jádra Intel HD Graphics 4600 (GT2), i když tuto možnost nejspíše mnoho z vás nevyužije. Maximální stabilní takt iGPU s napětím nastaveným na 1,1 V činil u desek od Asusu A Gigabytu 1600 MHz. Na desce od ASRocku a MSI se frekvence zastavila o 100 MHz, respektive o 50 MHz níže.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama