Doba bateriová: vše na baterky; příliš brzy a  příliš bezhlavě
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Doba bateriová: vše na baterky; příliš brzy a příliš bezhlavě

Doba bateriová: vše na baterky; příliš brzy a příliš bezhlavě | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 11. 2018 03:00 148

Seznam kapitol

1. Ekománie 2. Život na baterky 3. Kam s ní? 4. Elektrická zvířátka 5. Revoluční baterie! 6. Přijde den...

V neutuchající snaze být moderní a ekologičtí se chováme dost neefektivně a neekologicky. Povšimli jste si třeba, jak roste počet baterií, které používáte? Zatímco se radujeme nad vzestupem elektromobility a snižováním uhlíkové stopy, není výroba baterií moc ekologická – a těžba coltanu pomohla v Kongu zasponzorovat už několik místních válek.

Reklama

Moderní zařízení dovolují výměnu baterie pouze servisně, pokud tedy vůbec. Tento neblahý trend začal razit Apple s tím, že zařízení s nevýměnnou baterií je jednodušší, štíhlejší a tedy může být i levnější. První dva body se naplnily, třetí ale ne. Nutno podotknout, že Apple měl relativně málo problémů se svými bateriemi, tedy pokud odhlédneme od brownoutů, které způsobují degradované baterie a kvůli kterým Apple řízeně zpomaluje svoje zařízení.

Je to logický krok: Degradovaná baterie může při vyšším odběru způsobit podpětí a podpětí způsobí reset zařízení. Řešení Apple je jednoduché: Zpomalit – a pokud to nestačí, pořiďte si nový stroj! Výměna baterií je u Apple nákladná, u alternativních servisů pro změnu problematická. Baterie, kterou mi vyměnili v neznačkovém servisu u iPhonu, vydržela jet rok – a pak se problém s brownouty objevil znovu. Méně značkoví výrobci mají ostatně s bateriemi spoustu problémů: Nafukující se baterie mi zkroutila externí baterku a prolomila display u levného tabletu. Nehořel jsem a ani neletěl do vzduchu, jako někteří jiní nešťastníci, ale pohled na zařízení, které se trhá proto, že se jeho plochá baterie nafukuje se silou hydraulického lisu, je docela strašidelný.

Nejhorší na tom je, že pokud chcete, aby vám bateriová zařízení vydržela, musíte se o ně aktivně starat. Přednabité baterie mají omezenou životnost. Li-ion baterie mají jen omezený čas, po který je můžete držet před prvním nabitím, jinak se hluboce vybijí a umřou. Baterie nelze skladovat plně nabité, musíte je před uložením dostat na 50–70 %, kde se ale spontánně vybíjejí samy, takže máte zhruba rok na to, abyste je ocyklovali, jinak o ně přijdete.

Mít atypické baterie v rezervě je logické, ale velmi náročné na management. Důvěřovat v to, že vám stačí jedna baterie a časem seženete náhradní, jednoduše nelze. Moderní baterie jsou inteligentní a jenom sebevrah se v nich bude vrtat – firmy, specializující se na náhradní baterie, nebudou podstupovat riziko v tom, aby vám udělaly anebo upravily inteligentní baterii, prostě vám prodají moderní náhradu. Takže nakonec zjistíte, že než se starat o zdraví rezervních kusů, je jednodušší jít s davem a kupovat nová zařízení. U zařízení, která mají baterii zabudovanou natvrdo, je to v podstatě jediná možnost.

Problém je v tom, že v době bateriové se musíte takto starat o úplně každé zařízení, které máte. Když se například podíváte do manuálu ke svým moderním bezdrátovým sluchátkům, zjistíte, že jste si pořídili takové malé zvířátko. Obvykle se udává toto:

  • Zařízení se nesmí nabíjet mimo teplotní interval 5–35 °C.
  • Zařízení se nesmí skladovat mimo teplotní interval 0–45 °C.
  • Zařízení se nesmí nechávat na přímém slunečním světle a už vůbec ne v zavřeném autě.
  • Každých 6 měsíců se musí nabít.
  • Pokud zařízení opakovaně nepoužíváte, výdrž baterie se krátí, což lze částečně rozchodit opakovaným nabíjením a vybíjením.
  • Pokud to už nelze nabít, máte smůlu a můžete jít do servisu.

V temných a primitivních dobách Krále Jacka jste mohli nechat sluchátka ve skříni třeba 20 let, a pokud se na nich nerozpadl molitan, jedou pravděpodobně dodnes. Dnes na to zapomeňte.

Tedy ne, nezapomeňte! Nesmíte na nic zapomenout! Pokud například zapomenete smartwatch tak rok ve stole, je docela slušná šance, že už nenajedou, protože prošly kritickým bodem hlubokého vybití. Mechanickým hodinkám je to jedno, u mechanoelektrických je to taky jedno. Objevil jsem 12 let zapomenuté hodinky se zcela vylágrovanými bateriemi, donesl  je do hodinářství – a 10 minut a 100 Kč bylo vyřešeno!

Pokud zapomenete svoje modernistní ultrachytré superhodinky někde podobně, a necháte je hluboce vybít, nepočítejte s tím, že oprava bude na počkání a cena mírná. Ono to je ale nakonec jedno, protože u nich jde plánované zastarávání i stran podpory OS, takže je slušná šance, že je po deseti letech už s ničím nespárujete. Takže recyklace a jedeme dál!

A tohle je jádro problému: Za prvé, nemáme vyřešenou recyklaci baterií, které opravdu, ale opravdu není vhodné vyhazovat do směsného odpadu. Ty věci se nedají spálit, v některých případech obsahují rtuť, olovo anebo kadmium – a to opravdu není ekologické. Lithium je navíc hořlavé až výbušné, takže ano, moderní baterie jsou odpad toxický a nebezpečný.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama