Domácí síťování: přehrávání filmů z NAS pomocí DLNA
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: přehrávání filmů z NAS pomocí DLNA

Domácí síťování: přehrávání filmů z NAS pomocí DLNA

Petr Šaroun

Petr Šaroun

3. 5. 2018 03:00 45

Seznam kapitol

1. NAS a DLNA 2. DLNA server 3. Windows a VLC 4. Nastavení DLNA
5. Stažení videa z netu 6. Android 7. Televize a KODI 8. KODI – multimediální centrum

Dnes se podíváme na DLNA – sdílení filmů v domácnosti. Rozběhneme si DLNA server na NAS od Synology a nasdílíme jeho obsah. Zadání je jasné – na NASu máte film a po síti si jej na pár kliknutí pustíte v televizi anebo v tabletu, aniž byste museli šaškovat s flashdiskem nebo paměťovou kartou.

Reklama

Možná bych měl začít frází „DLNA slouží pro vytvoření multimediální domácnosti“ nebo „DLNA je vaším klíčem k lepšímu multimediálnímu zážitku“. Že nemáte rádi fráze? Fajn. Díky DLNA si přehrajete v televizi, počítači i tabletu film z NAS. DLNA funguje dlouho, ale televize byly trochu marné, neschopné přehrát víc než tři nebo čtyři formáty. O přehrávání matrjošek MKV nemá smysl mluvit vůbec. DLNA fungovalo, televize obsah získala, jen ho nepřehrála. Ta doba je naštěstí pryč, na problém narazíte ve výprodejích s názvy „Je nám líto to vyhodit“ nebo „Tohle už třikrát vrátili“.

Zadání je jasné. Máme moderní televizi, NAS od Synology a tablet s historickým Androidem. Chceme stáhnout video z webové stránky, pustit ho v televizi, ale v průběhu sledování přijde doba Ordinace (čti: Teletubbies pro ženy) a bude to potřeba dokoukat na tabletu.

UPnP a DLNA

Nemá smysl řešit, jestli se máme bavit o DLNA nebo UPnP, význam slov se mění a pod zkratkou DLNA si lidé představují „přehrávání videa po síti“. Televize se pokusí vyhledat DLNA servery, NAS televizi odpoví, nabídne jí seznam obsahu, a nakonec i link pro stažení filmu/fotky/hudby.

Zmíním, že samotné UPnP je širší soubor standardů zjednodušující konfiguraci sítě. UPnP může být i v modemu, pokud UPnP v modemu zapnete (nedoporučuji), šikovný program si může nadělat díry do firewallu, otevřít vaši síť ven. Měla a mohla to být užitečná věc, stačilo přidat autorizaci. Nebo alespoň vést seznam MAC adres zařízení, která smí s firewallem manipulovat. Zazněl protiargument, že není rozdíl mezi zadáním povolených MAC adres do modemu a nastavením povolených portů v modemu, že UPnP musí být natolik automatické, aby se uživatel nemusel starat vůbec o nic. To se povedlo, s povoleným UPnP může na modemu dělat psí kusy i webová stránka. Nastavení UPnP v modemu nemá na DLNA vliv, UPnP/DLNA si spokojeně pojede ve zbytku sítě, kde se využijí jiné možnosti UPnP.

NAS odesílá do televize film v původním formátu. Přesně tak, jak je na NAS uložený. Dekódování provádí televize sama, NAS je úložiště – jako byste do televize připojili USB disk. Pokud televize video neumí přehrát, budete mít asi smůlu. Někdy v roce 2012 jsem kvůli tomu DLNA ještě zavrhl, skoro nic nefungovalo. Starší televize si s řadou formátů neporadily.

Samotný standard DLNA umožňuje, aby DLNA server překonvertoval video/zvuk do formátu, kterému televize rozumí. Běžné domácí NAS na to nemají výkon. Přesto se s možností překódování setkáte, například možnosti překódování zvuku. Osobně to považuji za relikt, fosilii, zpracování obsahu by měla být práce koncového zařízení, ale výrobci jsou jiného názoru. NAS s možností překódování stojí jako nová televize.

Jak překódování videa zvládají NAS od Synology, zjistíte v tabulce na stránkách výrobce. Například použitý DS218j je ve skupině 2.

Možnosti překódování videa
i Zdroj: PCTuning.cz
Možnosti překódování videa

Pokud můžete, kupte si televizi, která si poradí s většinou formátů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama