Domácí síťování: přehrávání filmů z NAS pomocí DLNA
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: přehrávání filmů z NAS pomocí DLNA

Domácí síťování: přehrávání filmů z NAS pomocí DLNA | Kapitola 8

Petr Šaroun

Petr Šaroun

3. 5. 2018 03:00 45

Seznam kapitol

1. NAS a DLNA 2. DLNA server 3. Windows a VLC 4. Nastavení DLNA
5. Stažení videa z netu 6. Android 7. Televize a KODI 8. KODI – multimediální centrum

Dnes se podíváme na DLNA – sdílení filmů v domácnosti. Rozběhneme si DLNA server na NAS od Synology a nasdílíme jeho obsah. Zadání je jasné – na NASu máte film a po síti si jej na pár kliknutí pustíte v televizi anebo v tabletu, aniž byste museli šaškovat s flashdiskem nebo paměťovou kartou.

Reklama

KODI – multimediální centrum

KODI podporuje celou řadu zdrojů, umí Youtube, internetová rádia, internetové televize. Můžete k televizi chodit a ovládat KODI myší nebo z gauče Androidním telefonem (stejně jako slušný DLNA přehrávač). KODI je především výborný přehrávač veškerého videa a my se teď podíváme, jak v něm nastavit DLNA zdroj.

Přidání zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
Přidání zdroje

Musíme být ve správné sekci (video) a zvolit „Přidat další zdroj / Přidat videa...“.

Přidání zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
Přidání zdroje

KODI umí přehrávat z UPnP/DLNA i sdílení SMB, pro připojení SMB budete muset vyplnit přihlašovací údaje do NAS. Osobně bych řekl, že přehrávání z připojeného síťového disku (SMB) funguje lépe a hned po zapnutí. Doporučuji používat rezervované nebo statické IP adresy pro KODI i pro NAS, zařízení se pak nemusí vyhledávat a aplikace dálkového ovládání KODI to má trochu snazší.

Běžící záznam z internetové televize
i Zdroj: PCTuning.cz
Běžící záznam z internetové televize

Pokud máme rozumnou televizi, je DLNA skvělá volba. Pustíte si filmy z NAS na počítači, tabletu i televizi. Rychleji než v seznamu veřejně dostupných kanálů najdete snesitelný film. A daleko rychleji, než film překopírujete na USB a USB nějak zarazíte do televize. Snadno se na to zvyká.

DLNA je určitě lepší než šaškování okolo televize s flashdiskem, který se obvykle povede zastrčit až napotřetí. Jen tu televizi vybírejte opravdu moudře, DLNA je tak dobré, jak dobrý je dekodér videa televize. Mizerná televize dokáže celé DLNA kompletně pohřbít a zachrání to leda KODI/Chromecast.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama