Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé?
i Zdroj: PCTuning s využitím DALL-E
Internet Článek Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé?

Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

29

Seznam kapitol

1. Roste to, nakupujte! 2. Než se to sesype 3. Zdravé firmy přežijí 4. Přehnaná očekávání 5. Splaskne to zas?

Když se dívám na dokumenty o prasknutí první internetové bubliny (dotcom bubble), vypadá to skoro apokalypticky. Skoro jako by to celé byl gigantický průšvih, všichni přišli o všechno a všechny potkala jenom smrt a zkáza. Bylo to ale vážně tak zlé?

Reklama

Celé je to, pochopitelně, akcelerováno systémem investic založených na půjčkách (tak zvané pákové obchody). To je ten mechanismus, který mění průšvih v tragédii – a je poháněný tím, že finanční instituce prostě chtějí půjčovat na cokoliv, aby jim peníze nestály. To, co ve fázi růstu multiplikuje výnosy, se ve fázi pádu mění na lavinu nesplacených závazků, která nakonec proteče až tam, odkud vyšla a ničí po cestě vše, čím projde. 

Jenomže tohle nemá nic společného s fundamentem. Má to všechno společné s naprosto nerealistickými očekáváními – a ano, taky s problémem těch bohatých, totiž s tím, kam dát všechny ty svoje peníze tak, aby se jim množily a neztrácely na hodnotě. Čím víc dostupných peněz, tím šílenější (možná i zoufalejší) investice – s tím, že se investuje ideálně tam, kde se otočí nejrychleji. Tam, kde se otáčejí nejrychleji, přece musí být nutně největší poptávka po kapitálu, ne? Alespoň tak to říká klasická teorie.

Klasické teorie ale ignorují módnost. Někdy se obor prostě urve a to, co vypadá že dělá, je daleko od toho, co doopravdy dělá. Tomuto fenoménu se říká přehnaná očekávání (irrational exuberance) a je to základ bublin a jejich následného splasknutí. Tahle věc nás potkala u kryptoměn, které se z plánovaného nástroje směny staly spíš investičním nástrojem a nyní na nás jede v podobě AI. I zde, jako vždy, finančníci říkají, že „nejsme v žádné bublině“, což je téměř jasné potvrzení toho, že v bublině prostě jsme.

Podobně jako u dotcomu očekávám, že se před námi AI bublina nafoukne a zase bouchne – a objeví se spousta, spousta dokumentů o tom, jak jsme byli hloupí a jak AI rozhodně svět nezmění. A podobně jako u dotcomu ho změní, ale zdaleka ne tak rychle a vůbec ne tak výnosně, jak si mnozí malují. Cena mnoha papírů je hnaná nikoliv realitou, ale očekáváním. Jakmile se objeví alternativy k AI čipům od Nvidie, její valuace poklesne, protože je nyní přestřelená. Jakmile se ukáže, jak jsou reálně výnosné služby založené na AI, tak se ukáže, že velká část z nich nepřežije – a až začnou padat z nebes, vezmou s sebou i investiční peníze. Je to nevyhnutelné.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama