Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé?
i Zdroj: PCTuning s využitím DALL-E
Internet Článek Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé?

Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé?

Michal Rybka

Michal Rybka

29

Seznam kapitol

1. Roste to, nakupujte! 2. Než se to sesype 3. Zdravé firmy přežijí 4. Přehnaná očekávání 5. Splaskne to zas?

Když se dívám na dokumenty o prasknutí první internetové bubliny (dotcom bubble), vypadá to skoro apokalypticky. Skoro jako by to celé byl gigantický průšvih, všichni přišli o všechno a všechny potkala jenom smrt a zkáza. Bylo to ale vážně tak zlé?

Reklama

Dotcomovou krizi si nepochybně pamatuje řada lidí, kteří čtou PC Tuning. Byla to věc, která vpadla do rozvíjejícího se internetu – a i když nás tady tolik nezasáhla, rozhodně ne jako 9/11, které následovalo brzy po něm, měla na nás vliv. Bublina měla vliv na všechny technologie, i když  my jsme nezažili její charakteristicky americkou fázi: Extrémní explozi internetových startupů následovanou její obří implozí.

Dokumenty, které se krizi věnují, typicky pokrývají tři aspekty věci: Za prvé nadsazená očekávání investorů, kteří pak naříkají nad ztrátami, za druhé nekalou hru bank, které s velkou radostí vypouštěly do světa cenné papíry s valuací, o které samy věděly, že je nadsazená – a za třetí pohled zaměstnanců internetových startupů, kteří popisovali, jak se ze super placených jobů v super kancelářích najednou ocitli na ulici a nebyli schopní objevit práci s podobnou úrovní. 

Dobře. Pokud jste investovali, buď přímo anebo nepřímo, do internetových startupů v očekávání jejich raketového růstu a přišli jste o všechno, bylo to asi blbý. Pokud jste se stali oběťmi finančníků, kteří věděli, že akcie jsou předražené, výnosy nejisté a STEJNĚ označovali jejich akcie jako super výhodnou koupi, chápu to naštvání. Pokud je mi známo, jako jediný to tehdy odskákal jistý bankéř Henry Blodget, který udělal tu chybu, že za sebou zanechal digitální stopu z mailů, kde označoval celou řadu startupů za „hromadu hnoje“.

Blodget si získal reputaci tím, že v roce 1998 vyslovil tehdy neobvyklou predikci, že akcie Amazonu, které se tehdy prodávaly za 240 dolarů, během roku vystoupají na 400 dolarů. To se opravdu stalo – a najednou z něj byla celebrita, kterou získal do svých řad Merril Lynch. Blodget často vystupoval v televizních pořadech, kde dělal roztleskávačku docomového boomu. Možná tomu sám věřil, protože údajně investoval svých skoro tři čtvrtě milionu dolarů do akcií, které po kolapsu bubliny kompletně ztratily hodnotu.

Hněv davů obraných o úspory se ale musel někde vybít – a protože Blodget po sobě zanechal maily, kde mluvil o internetových starupech zcela jinak, než jak je propagoval v televizi, dostal se do spárů U.S. Securities and Exchange Commission, kde ho obvinili z podvodu. Blodget tehdy přistoupil na pokutu 4 miliony dolarů a na doživotní zákaz obchodování s cennými papíry. Nakonec kapitalizoval svoje kontakty a reputaci a založil webový plátek Business Insider, který je něco jako ekonomický bulvár a který, mimo jiné, vedl tažení proti adblockerům a za paywally. No, ani jeho predikce, že to adblockery vyhubí, Blodgetovi nevyšla, ale tak už to prostě chodí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama