Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé?
i Zdroj: PCTuning s využitím DALL-E
Internet Článek Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé?

Dotcomový fail: Bylo to vážně tak zlé? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

29

Seznam kapitol

1. Roste to, nakupujte! 2. Než se to sesype 3. Zdravé firmy přežijí 4. Přehnaná očekávání 5. Splaskne to zas?

Když se dívám na dokumenty o prasknutí první internetové bubliny (dotcom bubble), vypadá to skoro apokalypticky. Skoro jako by to celé byl gigantický průšvih, všichni přišli o všechno a všechny potkala jenom smrt a zkáza. Bylo to ale vážně tak zlé?

Reklama

Přísliby AI zdarma pro všechny jsou nereálné, protože investice do AI jsou nákladné a její provoz je drahý. I velké firmy jako Microsoft anebo Samsung začínají mluvit o „tieringu“, tedy na oddělení služeb zdarma (respektive za reklamní peníze) a těch placených. Budou nepochybně existovat služby, které se pohodlně uživí – a budou takové, které to prostě nezvládnou. Vše, co vyžaduje peníze na provoz infrastruktury, vyžaduje také nějaké příjmy, tak to prostě je.

Já, opakuji, jsem optimista pokud jde o AI. Problém je v tom, že je docela dost možné, že to bude velice, velice disruptivní obor v tom smyslu, že se tam inovace budou dít přískoky – a inovace přískoky mají tendenci shazovat bývalé technologické lídry na podlahu a nahrazovat je novými a neznámými, kteří přišli s radikální inovací. Ta může přijít ve formě podstatně menších AI čipů, podstatně úspornějších AI čipů anebo radikálně nových modelů a architektur, které způsobí rychlé zastarávání stávají infrastruktury, která se ještě ani nezaplatila. 

Hravě se může stát, že velcí hráči prostě přeinvestují do stávající generace infrastruktury jen proto, aby za pár let zjistili, že celá ta investice byla obří chyba. To může způsobit velké ztráty a velké pády – a pokud nám do toho vstoupí nějaký další faktor, který dosud nevidíme, například významná regulace mířící proti využívání AI, může to nastartovat další splasknutí bubliny, které s sebou vezme do pekel hodně investičních peněz.

Já pevně věřím, že to AI přežije, že to technologie přežijí – jenom bude zase spousta ztrát a spousta zklamání. A o pár let později i spousta dokumentů o tom, jak jsme mohli být tak úžasně blbí a uvěřit další technologické bublině, tentokrát s umělou inteligencí. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama