Duel levných microATX základních desek s čipsetem A55
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Duel levných microATX základních desek s čipsetem A55

Duel levných microATX základních desek s čipsetem A55 | Kapitola 20

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

27. 11. 2012 03:00 17

Seznam kapitol

1. Čipová sada AMD A55 aneb naprostý základ 2. ASRock FM2A55M-DGS – představení 3. ASRock FM2A55M-DGS – detailní pohled 4. ASRock FM2A55M-DGS – popis napájení, čipů a řadičů 5. ASRock FM2A55M-DGS – BIOS 6. ASRock FM2A55M-DGS – software 7. Asus F2A55-M LK – představení 8. Asus F2A55-M LK – detailní pohled 9. Asus F2A55-M LK – popis napájení, čipů a řadičů 10. Asus F2A55-M LK – BIOS
11. Asus F2A55-M LK – software 12. Testovací sestava a metodika 13. Paměťová propustnost a syntetické testy 14. Vícevláknové benchmarky, rendering a převod videa 15. Šifrování a testy komprese dat 16. Syntetické grafické testy 17. Herní testy 18. Teploty a spotřeba sestavy 19. Přetaktování 20. Závěrečné zhodnocení

Zaujalo vás nové APU Trinity natolik, že již pokukujete po nové a zároveň levné základní desce? Tak to byste měli zbystřit. Dnešní článek se totiž bude věnovat levným microATX základním deskám s čipovou sadou AMD A55 a paticí FM2. Zvítězí základní deska od ASRocku anebo od Asusu? Nakonec to bylo docela jednoznačné.

Reklama

Z hlediska výkonu se potvrdilo očekávané – mezi čipovou sadou AMD A85X a A55 není vůbec žádný rozdíl. To platí i pro duo testovaných desek. Šlo mezi nimi sice pozorovat drobné odchylky, ale v průměru se vše vejde s přehledem do chyby měření. Čipová sada samotná nepodporuje USB 3.0 porty a nelze mít výrobcům za zlé, že neosadili desky přídavnými řadiči – lidé by poté neměli důvod kupovat dražší modely s lepšími čipsety. Pokud tedy oželíte USB 3.0, jsou právě desky s čipsetem A55 vhodným kandidátem pro stavbu HTPC.

ASRock FM2A55M-DGS

Duel levných microATX základních desek s čipsetem A55
i Zdroj: PCTuning.cz

V hodnocení si nemůžeme odpustit menší rýpnutí do ASRocku, který to v jistých ohledech u testované desky doslova přehnal. Některé praktiky, jako lepení uchycení plastových push pinů za pomoci sekundového lepidla, vidíme v redakci prvně.

BIOS by také potřeboval vyladit, protože ne vždy nastavil násobič korektně a bylo ho zapotřebí modifikovat z prostředí Windows. Základní deska navíc po softwarovém resetu ne vždy nabíhala. V základním nastavení byla úspěšnost tak ve 4 z 5 pokusů. Pokud byla sestava v přetaktovaném stavu, tak po restartu vždy monitor zčernal. Věříme, že se desce FM2A55M-DGS dobře daří na asijských trzích, ale pro Evropu by zasloužila určitě modifikovat. Kompenzování těchto nedostatků o něco nižší cenou samotné základní desky není zcela ideální přístup k věci. Pozitiva hledáme horko těžko, ale jedno tu přeci jenom je – musíme uznat, že spotřeba byla o něco lepší než u desky od konkurence.

Duel levných microATX základních desek s čipsetem A55
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus F2A55-M LK

Duel levných microATX základních desek s čipsetem A55
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska F2A55-M LK si vedla lépe. Během celého testování jsme nezaznamenali žádný problém. Díky přehledně zpracovanému BIOSU a robustnímu softwarovému balíku AiSuite II bylo nastavování a sledování všech parametrů jednoduché a intuitivní. Výrobce si zaslouží pochvalu, že desku vybavil digitálním napájením procesoru. To se pozitivně projevilo právě při dodatečném zvyšování frekvence celého APU. Teploty, díky nechlazené napěťové kaskádě, byly i tak vyšší. Přes to se jedná o základní desku s dobrým poměrem cena / výkon, kterou můžeme bez problému doporučit i pokud budete taktovat s rozumným napětím.

Duel levných microATX základních desek s čipsetem A55
i Zdroj: PCTuning.cz

Duel levných microATX základních desek s čipsetem A55
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska Asus F2A55-M LK získává bronzovou hvězdu za

dobý poměr ceny, kvality a nabízených možností

Za zapůjčení základní desky Asus F2A55-M LK děkujeme internetovému obchodu Alfa.cz

Stejně tak děkujeme e-shopu Alza.cz, který nám poskytl základní desku ASRock FM2A55M-DGS

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama