Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI | Kapitola 16

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 11. 2011 02:00 9

Seznam kapitol

1. Pět desek do testů... 2. Testovací sestavy 3. Asus P9X79 Deluxe – představení 4. Asus P9X79 Deluxe – vlastnosti 5. Asus P9X79 Deluxe – specifikace a software 6. Asus P9X79 Deluxe – bližší pohled 7. Asus P9X79 Deluxe – detaily desky, čipy 8. Asus P9X79 Deluxe – napájení desky (popis) 9. Asus P9X79 Deluxe – BIOS
10. Intel DX79SI – představení 11. Intel DX79SI – specifikace a software 12. Intel DX79SI – bližší pohled 13. Intel DX79SI – detaily desky, čipy 14. Intel DX79SI – napájení desky (popis) 15. Intel DX79SI – BIOS 16. Přetaktování desek 17. Měření výkonu a spotřeby 18. Hodnocení desek

V pondělí jsme vám představili nový high-end v podobě procesoru Core i7-3960X a nové platformy X79 Express. V dnešní recenzi představíme dvě základní desky s paticí LGA 2011. Půjde o první dvojici z pěti desek, které vám v následujících týdnech ukážeme. Ve všech případech jde o skvěle vybavené desky s přijatelnou cenou a novými vlastnostmi.

Reklama
Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatím jsou všechny procesory této platformy odemčené, tedy je taktování snadné a otázkou okamžiku. Co nás tedy bude zajímat primárně, je schopnost desky udržet procesor stabilní při známých hodnotách napětí. Mám například vyzkoušeno, že můj CPU zvládá 4,8 GHz při 1,44 V. Tento výsledek pak požaduji po všech deskách. Pokud bude nějaká deska potřebovat vyšší napětí, ztratí body. Pokud naopak nižší, je její napájecí okruh lepší a body naopak dostane navíc. Také mne bude zajímat schopnost taktování pamětí, to ale až příště. Teprve čekám na DDR3-2400 MHz moduly a bez nich to se svými 2133 MHz paměťmi nemá cenu zkoušet. V prvé řadě tedy osadím svůj testovací čip a zkusím zdali je taktování na 4,8 GHz snadné s předem danými hodnotami napětí. Poté zkusíme maximální BCLK frekvenci co se nám podaří. To bude pro tuto platformu zatím vše. Ostatně nic dalšího není pro domácí taktování důležité.

BIOSy desek

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož jsem testoval už před několika týdny, BIOSy se dnes mohou zdát poněkud historické. Není to ale zase tak hrozné. Intel má tuto verzi (281) na webu stále jako poslední a aktuální. I když je z poloviny října. U druhé desky mám BIOS (0650) z konce října, v této chvíli můžete na webu výrobce mít jen pět dní starý. Mnoho změn ale neočekávám, tedy ohledně taktování.

Maximální BCLK

Oficiální specifikace Intelu hovoří pouze o dvou vyšších násobičích BCLK (CPU Strap). První je 1,25 a druhý 1,66. Funkční 1,66 jsem dosud neviděl na žádné z testovaných desek. Základní 1,25 ale také není samozřejmostí. U některých modelů mi nefungoval ani ten. Co se vlastně děje po přepnutí násobiče? - Systém aplikuje na základní takt násobič frekvence, zároveň ale změní dělící poměry u PCI-E frekvence a další dělitele komponent připojených ke sběrnici. Pokud například zvýšíte násobič BCLK ze 100 MHz na 125 MHz, musí se PCI-E sběrnice a její takt opět vydělit. Ze 125 MHz se musí dostat na 100 MHz. Teď záleží na tom, jak to výrobce desky udělal a zdali to bude fungovat.

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Z výsledku jsem celkem zklamán. Žádná ze dvou testovaných desek nefungovala s CPU Strapem vyšším než 1,25. Zkoušel jsem milion nastavení s 1,66 ale nic. Prostě to nefunguje ani na jedné z desek. U desky Intel (nahoře) jsem dosáhl bez potíží na Strap 1,25. Měnit BCLK se mi ale nedařilo. I tak je to celkem slušné. U desky Asus to bylo lepší, dosáhl jsem bez potíží na 130 MHz se Strapem 1,25. V tomto případě zamčený procesor přetaktujete o 25 procent. Pokud k tomu přičteme max Turbo násobič, lze se dostat výše i o 40 procent nad základní frekvenci. To už je slušné, už aby nějaká levná zamčena CPU dorazila na trh.

Frekvence CPU

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Zátěžový test přetaktování oba výrobci splnili na jedničku a obstáli. V tomto případě možná dokonce Intel lépe než Asus. Pokud na desce Intel nastavím 1,44 V a ponechám LoadLine kalibraci zapnutou, zůstane napětí +/- na požadované hladině. U desky Asus celkem výrazně stouplo až k 1,48 V. Což je zcela zbytečné a jen to zvyšuje spotřebu a zahřívání. Řešení je nastavit lehčí úroveň LoadLIne kalibrace. Obě desky dokáží přetaktovat náš CPU se stejným napětím a bez potíží.

Shrnutí taktování

Deska Asus je v taktování skvělá. Nechá si v podstatě líbit cokoliv a nabízí bohaté možnosti BIOSu. Taktování je snadné a s testovaným BIOSem jsem nezaznamenal žádné potíže. Také paměti poslouchají a nechají si říci i na vysoké frekvence s nízkým časováním. Kromě drobného klopýtnutí se zbytečně vysokým napětím je vše OK. S deskami Asus a odladěnými BIOSy nebývají problémy, což se i tentokrát potvrdilo.

Intel je na tom podobně. Voleb je sice méně, výsledek ale stejný. Tedy co se týče přetaktování procesoru. S paměťmi to tak žhavé není a kompatibilita s mými moduly byly problematická. BIOS je starý a není zřejmě vše ještě odladěné. Paměti zkrátka nechtěly pracovat na frekvenci 1866 MHz s časováním CL8. Pouze s CL9 vše fungovalo. Na jiných deskách ale nemám s CL8 problém. je to možná maličkost, ale nepotěší. Nastavení BIOSu bylo snadné, vše fungovalo na první pokus. Solidní a robustní deska.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama