Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 11. 2011 02:00 9

Seznam kapitol

1. Pět desek do testů... 2. Testovací sestavy 3. Asus P9X79 Deluxe – představení 4. Asus P9X79 Deluxe – vlastnosti 5. Asus P9X79 Deluxe – specifikace a software 6. Asus P9X79 Deluxe – bližší pohled 7. Asus P9X79 Deluxe – detaily desky, čipy 8. Asus P9X79 Deluxe – napájení desky (popis) 9. Asus P9X79 Deluxe – BIOS
10. Intel DX79SI – představení 11. Intel DX79SI – specifikace a software 12. Intel DX79SI – bližší pohled 13. Intel DX79SI – detaily desky, čipy 14. Intel DX79SI – napájení desky (popis) 15. Intel DX79SI – BIOS 16. Přetaktování desek 17. Měření výkonu a spotřeby 18. Hodnocení desek

V pondělí jsme vám představili nový high-end v podobě procesoru Core i7-3960X a nové platformy X79 Express. V dnešní recenzi představíme dvě základní desky s paticí LGA 2011. Půjde o první dvojici z pěti desek, které vám v následujících týdnech ukážeme. Ve všech případech jde o skvěle vybavené desky s přijatelnou cenou a novými vlastnostmi.

Reklama
Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska k nám dorazila v kompletním prodejním balení. Přesně takhle si ji budete moci koupit i u nás v obchodech. Koukal jsem se, a deska je běžně všude skladem. U nás se prodává kolem částky 7700 Kč s DPH.

Obsah balení a příslušenství

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice je zcela tradičního vzezření „běžných“ produktů od Asus. Má otevírací přední stranu, ve které najdete obrázky všech důležitých vlastností a technologie, jež chce výrobce vyzdvihnout. Esteticky jde o pěkné a střídmé balení. Následuje pohled na příslušenství:

Duel X79 Express desek – Asus P9X79 Dlx a Intel DX79SI
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsah balení je tradičně dobrý. Najdeme zde šest SATA kabelů, WiFi anténu a Bluetooth modul. Další věci už jsou víceméně běžné, vidíme zadní panel, CD s ovladači a SLI/Crossfire můstek. Nechybí ani sada Q-konektorů. Seznam úplného obsahu krabice:

  • Manuály
  • Zadní panel
  • SLI a CrossFire můstek
  • DVD s drivery
  • 6× SATA kabel
  • Q-konektory
  • Bluetooth modul
  • WiFi anténa
  • Cena desky: 7700 Kč s DPH

Základní deska – layout

alt

Rozložení komponent je víceméně standardní a podobné většině dnešních moderních desek. Umístění všech důležitých komponent je tradiční, porty jsou u okraje desky. Sloty pamětí jsou dost blízko CPU a s většími chladiči máte smůlu. Můj mega chladič Noctua D14 a vysoké paměťové moduly osadit zároveň nelze. I tak je na tom tato deska nejlépe ze všech testovaných, každý milimetr rozhoduje a například levnější chladič Noctua U12 a vysoké moduly osadit lze. Potěší výbava PCI-E sloty, deska nese čtyři PCI-E x16 a dva x1 sloty. Škoda absence klasického PCI. Dva modré jsou plnohodnotné x16 sloty, dva bílé mají pouze poloviční počet PCI-E linek. Deska podporuje SLI a jak grafiky osadíte, je na vás. Pokud osadíte tři grafiky s dvouslotovými chladiči, nezbude vám ani jeden jediný PCI-E x1 konektor, a to je špatné. Maximem tedy budiž dvě grafiky v modrých slotech. S tím ale už musíte počítat při koupi.

SATA portů je dostatek a jsou natočené ven z desky. Osobně se mi deska opravdu líbí, designově i svou výbavou se zařadí vedle nejvyšších modelů konkurence. Nízké chladiče také umožní snadnější montáž chladičů CPU a grafických karet. Za pozornost také stojí množství konektorů ventilátorů, těch najdete na desce šest. Dále jistě potěší i další výbava porty. Pro profesionální počítač jde o hodně zajímavou nabídku, pro hráče a taktovače to úplně není.

alt

Napájecí kaskáda je standardně tvořena moderními MOSFET čipy, ukážeme si ji podrobně ve speciální kapitole. Procesor je napájen šestnácti fázemi, jde o klasické digitální řešení. Další části desky napájí většinou dvoufázový digitálně řízený okruh z běžných mosfetů. Podívejme se také na rozložení PCI-E linek a možnosti Multi-GPU.

alt

Tato platforma je na tom s PCI-E linkami luxusně, zde není nutné dělat žádné kompromisy. Deska má čtveřici PCI-E slotů. Jejich konfigurace je naznačená barvami. Pokud osadíte dvě grafiky, bude mít každá k dispozici šestnáct linek, v případě tří grafik se musí spokojit s 16+8+8 linkami. Tato deska čtyři grafiky GeForce zapojit do Multi-GPU neumí, lze to pouze se čtyřmi Radeony. Tady pozor, musí jít o karty s chladičem rozměru jednoho slotu. Jinak se vám dvě karty do dvou posledních portů osadit nepodaří – jsou moc blízko sebe.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama