Elon vs. Zuck hned tak nebude. Kaufland Marketplace prodává padělky a podivnosti #TYDEN 14. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Elon vs. Zuck hned tak nebude. Kaufland Marketplace prodává padělky a podivnosti #TYDEN 14. srpna

Elon vs. Zuck hned tak nebude. Kaufland Marketplace prodává padělky a podivnosti #TYDEN 14. srpna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

14. 8. 2023 07:00 13

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Zoomu neprošly nové Podmínky užití. Kauza Mamut má nové zcela bizarní pokračování. SSD od SanDisku v problémech. Dan Ackerman žaluje Apple

Reklama

Umělá inteligence

Lidé mají jen malou ochranu nebo možnost odvolání, když halucinující chatboti s umělou inteligencí vytvářejí a šíří nepravdy, které ohrožují jejich pověst,  píše New York Times. Což je otázka, protože chatbot sám od sebe nic šířit nemůže. To, co vytvořil, někdo zadal. A někdo to šíří, takže odpovědnost je jasná. (New York Times)

Výzkumníci ukazují, jak ChatGPT 3.5 dosahuje lepších výsledků než ChatGPT 4.0 v několika úlohách, často souvisejících s matematikou, což poukazuje na problém „driftu“ při zlepšování modelů AI. (WSJ)

OpenAI podrobně popisuje GPTBot, který používá k procházení webu a získávání dat pro zlepšení svých modelů, a způsob, jakým se z něj mohou správci stránek odhlásit pomocí souboru robots.txt. (Search Engine Journal)

Výzkumníci testovali 14 LLM na politickou zaujatost a zjistili, že GPT-4 společnosti OpenAI je nejvíce levicově libertariánský a LLaMA společnosti Meta je nejvíce pravicově autoritářský. (MIT Technology Review)

Zdroje včetně současných a bývalých zaměstnanců Stability AI popisují chaotickou společnost vedenou nezkušeným generálním ředitelem, který často nebyl schopen splnit své vznešené sliby. (Bloomberg)

Zoom hovor, falešná jména a nepovedená prezentace umělé inteligence. Startupy využívající umělou inteligenci mezi sebou tvrdě soupeří a závod o to, kdo se prosadí v této technologii, se stupňuje. (New York Times)

Nvidia oznámila nástroj AI Workbench, který uživatelům umožňuje vytvářet, testovat a přizpůsobovat LLM od Hugging Face a dalších na místních pracovních stanicích před použitím cloudových zdrojů. (TechCrunch)

CCDH: ChatGPT, Bard, My AI, DreamStudio, DALL-E a Midjourney generovaly „proanorexický“ obsah v 41 % případů, když byly dotázány na běžná témata poruch příjmu potravy. (Washington Post)

Po spuštění v beta verzi ChatGPT Plus v červenci 2023 rozšiřuje OpenAI „vlastní pokyny“, tedy údaje o uživateli, které si má ChatGPT pamatovat, na všechny uživatele. (TechCrunch)


Software

3. srpna zemřel ve věku 62 let nizozemský inženýr Bram Moolenaar, který v roce 1991 vydal a poté udržoval velmi populární open-source editor kódu Vim. (Ars Technica)

Google představuje Project IDX, vývojářské prostředí založené na umělé inteligenci a prohlížeči, které využívá open-source Visual Studio Code a integruje Codey založené na PaLM 2 společnosti Google. (TechCrunch)

Slack oznamuje svůj historicky největší redesign, který vychází vstříc zkušeným uživatelům, přidává novou sekci Domů, nový postranní panel vlevo, novou sekci DM a okno Aktivity. (The Verge)

Poté, co Red Hat omezil přístup ke zdrojovému kódu RHEL, zakládají společnosti Oracle, SUSE a CIQ sdružení Open Enterprise Linux Association na podporu vývoje distribucí založených na RHEL. (TechCrunch)

Vybraný seznam falešných přestav, kterým věří programátoři. Falešná představa je myšlenka, kterou jste původně považovali za pravdivou, ale ve skutečnosti se ukázalo, že je nepravdivá. (awesom-falsehood)


Mobilní aplikace

Půl roku po uvedení na severoamerický trh rozšiřuje Spotify svou funkci DJ s umělou inteligencí na ~50 trhů. Funkce je dostupná pouze v angličtině a v Evropské Unii opět nedostupná. (TechCrunch)

The App Danger Project vytváří přehled aplikací, které nejsou bezpečné pro děti. Dělá to ale podle recenzí z App Store/Google Play s pomocí umělé inteligence. Takže v seznamu skoro 200 aplikací jsou skutečně nevhodné aplikace, ale třeba také WhatsApp, Tumblr, Twitter, Facebook či dokonce Google Chrome. (App Danger Project)

Apple ukončí aplikaci iTunes Movie Trailers. Funkčnost přejde do televizní aplikace (MacRumors)


Hry

Dojmy z hraní Baldur’s Gate 3, monumentálního návratu her na hrdiny (Hrej)

Epic Games nabízí zdarma Europa Universalis IV a Orwell: Keeping an Eye on You.

Uvolněn herní kód pro reedici hry Quake II z roku 2023 pro uživatele, kteří si chtějí hru upravit, spolu s původním kódem hry, který byl použit jako referenční. (GitHub)

Linux překonává Mac mezi hráči služby Steam. Není to rok Linuxu na desktopu, ale rok Linuxu na kapesním počítači. (Ars Technica)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama