Threads je venku, v EU ale ne. Proč zákazníci nechtějí chatovací roboty  #TYDEN 10. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Threads je venku, v EU ale ne. Proč zákazníci nechtějí chatovací roboty #TYDEN 10. července

Threads je venku, v EU ale ne. Proč zákazníci nechtějí chatovací roboty #TYDEN 10. července

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

10. 7. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Meta Threads, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Záplava podivných reklam „čtyřpísmenkových“ e-shopů. Přestaňte používat Google Analytics. Nevěřte titulkům. Tedy tomu našemu ano, opravdu výjimečně odemčeno pro všechny.

Reklama

Na internetu se šíří falešné příspěvky o francouzských nepokojích. Nakonec nic jiného se nedalo čekat. Záplava fake news, výmyslů, manipulací. Využívá fotky i videa nijak s Francií a nepokoji nesouvisející. (BBC)

Záplava podivných reklam „čtyřpísmenkových“ e-shopů na Twitteru je nepřehlédnutelná. Navíc je doprovázena „komunitními varováními“. Několik týdnu měly volné pole na Twitteru, až před pár dny některé z těchto účtu byly zablokované. Samotné e-shop jsou jednotný fabrikát s mírnými změnami vzhledu, postavené na Woocomerce a falešnou adresou provozoven. Reálný provozovat? Stopy samozřejmě vedou do Číny a příběh je to skoro detektivní. (Financial Times)


Threads spuštěno

Meta v dohledné době nespustí v Irsku ani v EU svého nového konkurenta Twitteru, službu Threads. Podle Komise pro ochranu osobních údajů nebude aplikace Threads spuštěna v EU, protože EU čelí přísnějším pravidlům ochrany osobních údajů než v USA nebo ve Spojeném království. (Independent)

Threads, konkurence Twitteru od Meta, spuštěno ve čtvrtek. V Česku nedostupné, podle předchozích informací nedostupné v celé EU a hned tak prý nebude. (Facebook)

  • Praktické zkušenosti s Threads: poměrně jednoduchá aplikace pro zasílání textových zpráv, přihlášení pomocí účtu Instagram, žádné hashtagy, nelze vyhledávat nic jiného než uživatelské účty. (Platformer)
  • Pokud odstraníte profil na Threads, Meta zruší i váš účet na Instagramu (Techcrunch)
  • Threads, která je odpovědí Instagramu na Twitter, přilákala během prvních sedmi hodin online 10 milionů registrací, uvedl ve čtvrtek brzy ráno Mark Zuckerberg. (Washington Post)
  • Všechny varovné signály v zásadách ochrany osobních údajů Threads (Quartz)
  • Srovnání zásad ochrany osobních údajů Threads se zásadami Twitteru (a jejích konkurentů) (Ars Technica)
  • Threads ignoruje potřebu přístupnosti (Mashable)
  • Šéf Instagramu říká, že Threads není pro zprávy ani politiku. (The Verge)

Zuckerbergův „zabiják Twitteru“ Threads dosáhl za dva dny 70 milionů registrací. V kontextu se 2,35 miliardy uživatelů Instagramu je to ale vlastně selhání. Nemluvě o tom, že jsou to opět neověřená a neověřitelná čísla a Meta je vždy falšovala. (Guardian)

Někteří novináři tvrdí, že Threads je příslibem pro jejich práci, a někteří říkají, že média by se měla mít na pozoru před Meta, která pohrozila zablokováním zpravodajských odkazů. Nemluvě o tom, že je to Meta, kdo dlouhodobě likviduje žurnalistiku a média. Ale média se prostě nepoučí  (Poynter)

Francouzské mediální společnosti Le Monde, AFP, Le Figaro a Liberation publikují na Threads, přestože Meta tuto platformu v Evropské unii ještě nespustila. (Bloomberg)


Internet, webdesign

V posledních dnech Google vyřadil z vyhledávání Google více než polovinu indexovaných adres URL z Twitteru. Coby důsledek proměny Twitteru ve walled garden znemožňující vidět obsah bez přihlášení. (Search Engine Land)

Švédský úřad pro ochranu soukromí prohlásil, že „společnosti musí přestat používat Google Analytics“, a uložil pokutu místnímu online prodejci CDON ve výši necelých 30 tisíc dolarů a telekomunikační společnosti Tele2 ve výši více než 1,1 milionu dolarů. Problém je v exportu dat Evropanů do USA. (TechCrunch, IMY)

Kam teď máme všichni jít? Řeč je o konci Twitteru, redditu a sociálního webu vůbec. Nic si nenamlouvejme, sociální sítě tak, jak jsme je znali, končí. (The Verge)

Národní asociace hudebních vydavatelů: v únoru 2023 mělo Spotify 44,4 milionu předplatitelů v USA, Apple Music 32,6 milionu, Amazon Music 29,3 milionu, YouTube 8,5 milionu. (Music Business Worldwide)

Vyšetřování zjistilo, že webová stránka, která měla informovat o místním zpravodajství v jednom britském městě, byla spuštěna v červnu 2023 s 11 falešnými novinářskými profily, které používaly stockové fotografie. (Hold the Front Page)

Gfycat, platforma pro hostování GIFů vlastněná společností Snap, plánuje 1. září 2023 ukončit svou činnost. V květnu byl web pět dní mimo provoz kvůli prošlému certifikátu SSL. (Ars Technica)

MediaNews Group, novinový řetězec vlastněný společností Alden Global Capital, odstranil od 1. července ze svých stránek widgety pro komentáře s odkazem na potíže s moderováním. 🔀 Logický vývoj, pro představu se stačí podívat na žumpu v komentářích na sociálních sítích nebo na něčem českém, jako jsou Novinky. (Axios)

Poučení z katastrofálního selhání metaverza.  Poučila se „tvůrčí třída“ z nákupu produktu, který byl zjevně předurčen k propadáku? Osobně bych řekl, že nepoučila. Přitom se stačilo poučit z předchůdce, tedy Secondlife. (The Nation)


Hardware

Vědecká kalkulačka RPN s otevřeným zdrojovým kódem a otevřeným hardwarem (OpenRPNCalc)

Recenze HyperX Pulsefire Haste 2 Wireless (PC Tuning)

Výlet do minulosti. Před Xeroxem existoval Addressograph: stroj, který automaticky tiskne jména, adresy nebo jiné informace na po sobě jdoucí obálky nebo formuláře. (Parth Parikh)


TIP: #TYDEN má anglickou verzi. Aktuální viz Threads launched. Twitter keeps dying. English version, unlocked for all ~ #WEEKLY ~ July 9th, a je mimořádně odemčená. Je určena pouze pro platící odběratele. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama