Elon vs. Zuck hned tak nebude. Kaufland Marketplace prodává padělky a podivnosti #TYDEN 14. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Elon vs. Zuck hned tak nebude. Kaufland Marketplace prodává padělky a podivnosti #TYDEN 14. srpna

Elon vs. Zuck hned tak nebude. Kaufland Marketplace prodává padělky a podivnosti #TYDEN 14. srpna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

14. 8. 2023 07:00 13

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Zoomu neprošly nové Podmínky užití. Kauza Mamut má nové zcela bizarní pokračování. SSD od SanDisku v problémech. Dan Ackerman žaluje Apple

Reklama

Sociální sítě

Mark Zuckerberg prohlásil, že Threads jsou „na trajektorii, kterou jsem očekával“, navzdory klesající denní základně uživatelů. Připomeňme, že údaje Sensor Tower ukázaly, že počet denních aktivních uživatelů klesl od spuštění o více než 80 %. (Insider)

Novináři z vancouverského IndigiNews a ontarijského The Sarnia Journal tvrdí, že blokování zpráv společností Meta snižuje návštěvnost jejich stránek a poškozuje jejich redakce. Zprávy by mohly být brzy také vymazány z Googlu. V červnu společnost uvedla, že až zákon vstoupí v platnost, raději odstraní odkazy na kanadské zpravodajství, než aby platila poplatky za obsah.  (ABC News)

Australská ABC ruší všechny své účty na X s výjimkou čtyř s odkazem na „toxické interakce“ a náklady a přesouvá zdroje na TikTok, Facebook a Instagram. Na X zůstanou už jen čtyři oficiální účty australské veřejnoprávní televize: @abcnews, @abcsport, @abcchinese a hlavní účet @abcaustralia. (The Guardian)

V rámci boje proti spamu plánuje YouTube od 31. srpna deaktivovat odkazy v popisech u Shorts, komentářích a vertikálním kanálu a znemožnit klikání na ikony sociálních médií. (Engadget)

X snižuje práh způsobilosti pro sdílení příjmů z reklam z 15 milionů na 5 milionů zobrazení za poslední 3 měsíce. Musk říká, že se počítají pouze zobrazení z „ověřených účtů“. Nutno dodat, že ani na 5 milionů zobrazení není snadné dosáhnout s tím jak Twitter vymírá. Musí navíc být od platících uživatelů, takže je to ještě více nereálné. Stále jen Muskovo PR. (TechCrunch)

Meta přidává možnost ověřit profil na Threads na Mastodonu. Jak to dělat jinde, najdete v Jak mít na Mastodonu “ověřený” účet? Jak to udělat na WordPressu? (TechCrunc h)


Startupy a ekonomika

Nansen: výplaty tvůrcům NFT klesly o 98 % z maxima 269 milionů dolarů v lednu 2022 na 4,3 milionu dolarů v červenci 2023 , protože společnosti OpenSea a Blur snížily sazby licenčních poplatků uprostřed medvědího trhu. (Bloomberg)

PayPal představuje PYUSD, stablecoin vydaný společností Paxos a plně krytý vklady v USD,  krátkodobými státními dluhopisy a ekvivalenty hotovosti, který se postupně zavádí pro uživatele v USA. (Bloomberg)

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování Adobe ohledně transakce s Figma za 20 miliard dolarů poté, co předběžný přezkum vyvolal obavy, že by mohla omezit hospodářskou soutěž. (Reuters)

Na seznamu úkolů Boba Igera: Opravit ESPN, televizi, Pixar a další. (The Hustle)

ESPN předplatitelé
i Zdroj: PCTuning.cz
ESPN předplatitelé

Sexuální pracovnice, které se spoléhaly na kryptoměny pro ukládání majetku a přijímání plateb, a zcela tak obešly bankovní systém, zjišťují, že užitečnost kryptoměn je omezená. (Wired)

Sony hlásí za 1. čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 33 % na 20,7 miliardy dolarů, meziroční nárůst prodeje PS5 o 38 % na 3,3 milionu kusů, meziroční pokles provozního zisku o 31 % na 782 milionů dolarů a očekává, že do března 2024 prodá 25 milionů kusů PS5. (CNBC)

Take-Two hlásí za 1. čtvrtletí meziroční nárůst čistých příjmů o 17 % na 1,28 miliardy dolarů, meziroční nárůst čistých rezervací o 20 % na 1,2 miliardy dolarů a předpovídá na příští fiskální rok 8 miliard dolarů v rezervacích, což naznačuje GTA 6. (Bloomberg)

Bob Iger říká, že společnost Disney „aktivně zkoumá způsoby“, jak potlačit sdílení hesel, a „někdy v roce 2024 zavede taktiku, která povede ke zpeněžení“. Mimo to ještě chystá zdražení. Nutno dodat, že Disney+ je prakticky něco jako videotéka s VHS před desítkami let, nové věci jsou vzácné a platit každý měsíc se nevyplatí. (The Wrap, Variety)

V Pražském inovačním institutu chybějí miliony. Selhalo město i bývalý šéf Kartous. Ten vinu odmítá, vedení města, které institut zřídilo, považuje za diletantské a s politiky, kteří ho označují za jednoho ze strůjců chaosu, by se rád potkal v „přímé konfrontaci“.  (E15)

Check Point kupuje Perimeter 81 za 490 milionů dolarů, aby vylepšil své bezpečnostní nástroje pro hybridní a vzdálené pracovníky (TechCrunch)

Tržby ByteDance v Číně vzrostly v roce 2022 meziročně o 25 % na 69 miliard dolarů oproti 68 % v roce 2021. Tržby v zámoří vzrostly z 6,5 miliardy dolarů v roce 2021 na 16 miliard dolarů v roce 2022 díky TikToku. (The Information)

Společnost WeWork by mohla zamířit na vrakoviště amerických snů. Společnost v úterý prohlásila, že „existují značné pochybnosti“ o její budoucí schopnosti fungovat. Třináctiletá společnost oznámila za druhé čtvrtletí čistou ztrátu 397 milionů dolarů při tržbách 877 milionů dolarů. (Insider)


E-knihy a podcasty

Ruský nezávislý zpravodajský portál Meduza tvrdí, že společnost Apple odstranila jejich podcast z Apple Podcasts. Roskomnadzor měl požádat Apple, aby pořad odstranil. (Meduza)

Na Amazonu se množí nekvalitní průvodci, kteří se zdají být sestaveni s pomocí generativní umělé inteligence a propagováni prostřednictvím klamavých recenzí. (New York Times)

Autorka zjistila, že na Amazonu je pod jejím jménem nahráno několik „brakových knih“, které pravděpodobně vytvořila umělá inteligence. Nalezla je i na Goodreads, který je po její stížnosti odstranil. (Jane Friedman)

Gamifikace čtení mění náš přístup ke knihám. Od založení v roce 2007 je Goodreads místem, kde se lidé mohou setkávat a hodnotit své oblíbené knihy, hledat nové autory a další. Tento autor žongluje s většími důsledky této stránky s naší současnou kulturou čtení. (Shondaland)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. Jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama