Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj

Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

8. 7. 2015 03:00 35

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování

Dnes se podíváme na něco speciálního, aktuálně nejvýkonnější pasivně chlazený zdroj s digitálními prvky, Enermax Digifanless 550 W. Ten sice stojí více jak ukrutných 6000 korun, nicméně nabízí plnou palbu: vysokou účinnost 80 PLUS Platinum, plně modulární kabeláž, DC-DC měniče, kvalitní osazení…jak na tom tedy Digifanless je?

Reklama

Sekundární strana

Část sekundární strany na hlavní desce je poměrně malá, je zde vlastně jen aktivní usměrňovací modul a nějaká filtrace. Synchronní usměrnění zde obstarává monstrozita na snímku, to je pravděpodobně onen Copper-Bridge Array o kterém mluví krabice. Sundat tu věc bylo peklo na zemi a jak je vidět, došlo i k nějakému menšímu poškození průchodek, ale ne moc závažnému. Mám takový dojem že pokud dojde k poškození tohoto, tak Enermax končí, mám silné pochybnosti, že toto bude někdo schopen rozumně odpájet a vyměnit. Jelikož jsem zatím asi jediný na planetě, kdo to rozdělal, tak vím, že se uvnitř v podstatě ukrývají dva páry tranzistorů Infineon BSC018N04LS G (100/400 A při 25 °C a 40 V, RDS(On) 2,5 mΩ při 50 A a 4,5 VGS nebo 1,8 mΩ při 10 VGS) v moderním balení PG-TDSON-8.

Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsou připájeny na tu desku. Na zadní části desky jsou značn silné kovové pláty hrubě připájené na povrch desky a také do hlavní desky (slouží tak jako vodiče neusměrněného napětí). Usměrněný proud teče dvěma velmi silnými dráty (s feritovými jadérky navléknutými na ně). Hned vedle tranzistorů připájených plošně na desku jsou další kovové pláty, pravděpodobně na odvod tepla. Na tranzistorech a těchto plátech jsou silikonové teplovodivé podložky. Na to jsou položeny další dva kovové pláty (a po stranách zapájené do desky), na obou párech tranzistorů stejně. Dohromady je to i se dvěma černými pasivnými chladiči sešroubováno šrouby. Ale to není vše! Uprostřed toho všeho sedí skupina osmi kondenzátorů Enesol Enecap 330/16 s pevným dielektrikem. Nad nimi je další plát kovu, zapájený po stranách do desky a vespod přímo do hlavní desky neboť tento vede proud zpět (usměrněná zem). To stále není vše! Další velký plát plechu osazený dalším černým hliníkovým pasivem je přišroubován k tomuto plechu-s-dírami který je nad kondenzátory, přičemž vespod je opět připájen do hlavní desky a také vede proud zpět!

Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj
i Zdroj: PCTuning.cz

Pak jsou v hlavní desce tři kondenzátory Chemi-Con KZE 2200/16 pro další filtraci. Ještě nemáte dost těžkého pájení a kovových plátů? Tak zde je víc! Čtyři pásy plechu jsou těžce připájené do desky nesoucí DC-DC měniče a modulární kabeláž. Tyto pásy jsou pak přišroubovány k hlavní desce a skrz ně teče ke konektorům (a zpět) +12 V, dva pro napětí a dva pro zem. Každý má svůj vlastní rezistorový bočník pro ony dvě +12V větve. A také další dva polymery 330/16. Toto je postavené jako tank! Další tři body navíc!

Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj
i Zdroj: PCTuning.cz

Oba DC-DC měniče jsou kompletně umístěny na této další desce se všemi součástkami rozmístěnými mezi konektory modulární kabeláže (jedná se o stejný systém použitý u rodiny Platimax). Aby nenarušovaly tok výkonu větve +12 V, mají své vlastní vodiče přivádějící proud z hlavní desky - dva páry vodičů 18AWG pro napětí (přišroubované) a dva pro zem (zapájené do desky). Vstup je zde dodatečně filtrován dvěma polymery 330/16. Každý měníč používá regulátory Anpec APW7073A (ty mají vlastní UVP a OCP) a dva páry tranzistorů Sinpower SM3116NAU (60/140 A přit 30 V a 25 °C, RDS(On) 6,9 mΩ při 40 A a 125 °C) v pouzdře TO-252-3.

Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj
i Zdroj: PCTuning.cz

Tranzistory jsou chlazeny dalším plátem kovu, která teplo přes silikonovou podložku přenáší přímo na kovový kryt zdroje. Oba moduly mají na výstupu dva polymery 1500/6,3 a několik malých 100/16 rozházených mezi konektory (dva pro +5 V a jeden pro +3,3 V). Větev −12 V používá buck-boost měnič krmený z větve +5 V a řízení regulátorem Anpec APW7174, výstup je filtrován dvěma polymery 100/16. Čip Silicon Touch Technology PS113 je použit jen pro nějakou to ochranu pro podpětí a přepětí, zapínání zdroje a tvorbu signálu Power Good.

Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj
i Zdroj: PCTuning.cz

Konečně ona očekávaná digitální část, jejímž srdcem je malá dceřinná deska umístěná na sekundární straně, přímo na halvní desce. Nese mikrokontrolér Microchip Technology PIC32, konkrétně PIC32MX230F064D s taktem 40 MHz clock speed, 64 KB programové paměti a 16 KB RAM. Monitoruje primární i sekundární stranu.

Kvalita provedení

Jako obvykle se zde zaměřím zejména na celkovou kvalitu továrního zpracování a další věci jako elektrickou bezpečnost, kvalita součástek byla již probrána v předchozích kapitolách. Termistor ve zdroji je, byť nemá dodatečnou izolaci, ovšem když je obcházen relátkem hned po zapnutí, asi to nehraje roli, varistor izolaci bužírkou má. Filtrační cívky ji nemají, trochu bych to u zdroje za šest tisíc čekal. Jinak je ve zdroji mezi součástkami poměrně dost místa, zde tedy není problém. Oddělení primární a sekundární strany je dobré, pod hlavním transformátorem jsou vrtané díry (pro zlepšení chlazení). Elektrody jsou v podstatě všechny zkráceny velmi slušně, několik částí toho příšerného usměrňovacího modulu bylo očividně ručně přepajováno, což sice chápu, ovšem práce nebyla nijak extra povedená, moje i po tom celém martyriu vypadala mnohem lépe, dokonce jsem to i lépe vyřistil. To máme tedy dva body dolů za pájení a čištění a další dolů za chybějící oddělovací sloupek u té dceřinné desky na primární straně.

Enermax Digifanless - nejvýkonnější digitální pasivní zdroj
i Zdroj: PCTuning.cz

Na hlavní desce nebyly v podstatě žádné kuličky pájky, ovšem šest jich bylo na desce se svtupní filtrací, jak jsem už zmiňoval. Další hrůzy byly okolo oněch plátů vedoucích proud z hlavní desky a radši bych se být Enermaxem nechlubil tou upálenou izolací vodiče stand-by větve kolem místa pájení. Další špatně připájený pin byl u jednoho z konektorů modulární kabeláže (pro SATA/molex kabely). Na druhé straně zesílení vodivých cest je skvělé, tolik kovových plátů či drátových spojek a hromad pájky se jen tak nevidí. Skoro bych si tipnul že tak čtvrtinu až třetinu váhy zdroje tvoří jen pájka (a udávaná hmotnost kolem dvou kilogramů je dobrý vtip). Když vezmu v potaz komplexnost tohoto zdroje a to, že ho vyrábí CWT, tak to mohlo být mnohem horší, na druhé straně abyste se pomalu prodali na orgány abyste 550W Digifanless vůbec zaplatili. Tudíž jestli by to mělo znamenat vyhradit dělníkům u pásu dvojnásobek času na opravu špatného pájení a zaměstnat jich pár navíc aby kaartáčovali desky dočista do čista, rozhodně to měli udělat raději než prodávat toto. Dohromady tedy 13 bodů dolů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama